Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκροί άμαχοι σε βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο και Ντονέτσκ (βίντεο)

Ελλάδα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκροί άμαχοι σε βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο και Ντονέτσκ (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα Δευτέρα, 2 Μαΐου, εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για 68η ημέρα

 

  • 68 εφιαλτικές ημέρες από την Ρωσική εισβολή
  • Εξάρθρωσε κύκλωμα Ρώσων κατασκόπων το Κίεβο
  • Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τα υπόγεια καταφύγια του Αζοφστάλ

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία, για 68η ημέρα, με τη Μαριούπολη εν μέσω πολιορκίας να συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον με φόντο την προσπάθεια εκκένωσης του εργοστασίου χάλυβα που έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες ουκρανοί πολίτες.

Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών σε συνέντευξή του απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν η Ρωσία προγραμματίζει την ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων για τις 9 Μαΐου, την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Ουκρανία έχουν εγκαταλείψει 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης ⇒

Live - Αγωνία για τους αμάχους στην Μαριούοπολη - Συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας

Ειδικότερα, οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στις περιφέρειες Χάρκοβο και Ντoνέτσκ, εκ των οποίων τέσσερις στην πόλη Λίμαν, κοντά στο μέτωπο, που απειλείται από τη ρωσική προέλαση, ανακοίνωσαν οι περιφερειάρχες.

Η Λίμαν, είναι μία πόλη 20.000 κατοίκων πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, εκκενώθηκε κατά μεγάλο μέρος της τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων, που κατέλαβαν ήδη τα περίχωρά της, κατά τις τοπικές αρχές.

Εξάρθρωση κυκλώματος Ρώσων κατασκόπων

Στην εξάρθρωση κυκλώματος Ρώσων κατασκόπων προχώρησαν σήμερα οι Ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, ένας εκ των οποίων εργαζόταν μάλιστα στο Ουκρανικό γενικό επιτελείο, όπως δήλωσε αξιωματούχος.  

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Ολεξίι Αρεστόβιτς δεν αποκάλυψε πόσα ήταν τα μέλη του κυκλώματος, ούτε άλλες λεπτομέρειες, αναφέρθηκε ωστόσο σε έναν από τους φερόμενους στόχους της ομάδας, λέγοντας ότι σκόπευαν να καταρρίψουν επιβατικό αεροσκάφος πάνω από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ώστε να επιρριφθεί η ευθύνη στην Ουκρανία.

Οι άμαχοι στο Αζοφστάλ

Από το εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη της Ουκρανίας που άρχισαν χθες να βγαίνουν κάποιοι από τους εκατοντάδες αμάχους που είχαν βρει καταφύγιο, επιχειρήθηκε και σήμερα να συνεχιστεί η εκκένωση, εν μέσω όπως αναφέρεται πολιορκίας από ρωσικές δυνάμεις της περιοχής που αποτελεί κομβικής σημασίας λιμάνι στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Άμαχοι βρίσκονταν στο καταφύγιο επί δύο μήνες, μεταξύ τους και παιδιά που βρέθηκαν αντιμέτωπα με τεράστιες δυσκολίες, το φόβο αλλά και την πείνα ή την δίψα.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα, ότι ένα τουρκικής κατασκευής, πολεμικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα κατέστρεψε σήμερα, δύο ρωσικά σκάφη περιπολίας στη Μαύρη Θάλασσα, την ώρα που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόταν στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πιθανές εξελίξεις του.

Σε συνέντευξη του σε ιταλικό κανάλι ο Λαβρόφ είπε ότι ο  Ζελένσκι μπορεί να φέρει την ειρήνη αν σταματήσει τις εχθροπραξίες και πάψει να δίνει εντολές σε νεοναζιστικά τάγματα, ενώ απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν η Ρωσία προγραμματίζει την ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων για τις 9 Μαΐου.

Για ανυπολόγιστη απώλεια για τον ουκρανικό πολιτισμό κάνουν λόγο αξιωματούχοι της Μελιτόπολης, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής ότι λεηλάτησαν ανεκτίμητης αξίας τεχνουργήματα του πολιτισμού των Σκυθών, του 4ου π.χ. αιώνα, από τοπικό μουσείο.

Το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση και στον διεθνή Τύπο, με το Courier International να θυμίζει ότι ο χρυσός των Σκυθών της Μελιτόπολης ανακαλύφθηκε τυχαία από κάτοικο που έπεσε σε σπήλαιο και ότι περιλαμβάνει και μια ελληνο-σκυθική χρυσή φαρέτρα, στην οποία αναπαριστάται η ζωή του Αχιλλέα και η οποία θεωρείται από τους ειδικούς ένα από τα πλέον ανεκτίμητα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας.

Παράλληλα στην Ρουμανία και την Σλοβακία όπου θα συναντήσει πρόσφυγες από την Ουκρανία θα βρεθεί η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν. Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί από τις 5 έως 9 Μαΐου.

Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Πάντως τα στοιχεία για το προσφυγικό κύμα της Ουκρανίας σοκάρουν, καθώς σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από την έναρξη του πολέμου από τη χώρα έχουν φύγει περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, που έχουν βρεθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, προκειμένου να συνεχίσουν τη ζωή τους, περιμένοντας τη λήξη του πολέμου για να μπορέσουν να κρίνουν αν η επιστροφή τους στη χώρα τους είναι εφικτή και πόσο διάστημα θα χρειαστεί για να φτιάξουν εκεί και πάλι τις ζωές τους.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα εισήλθαν 321 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 54 ανήλικοι. Οι 110 μπήκαν από τον Προμαχώνα, 32 από τους Ευζώνους και από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 32. Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 24.211 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.597 ανήλικοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News