Εργατική Πρωτομαγιά: Τα μηνύματα κομμάτων και φορέων

Κρήτη
Εργατική Πρωτομαγιά: Τα μηνύματα κομμάτων και φορέων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υποδεχόμαστε την εργατική Πρωτομαγιά με αύξηση της βασικής αμοιβής κατά 50 ευρώ τον μήνα, που σημαίνει έναν 15ο μισθό κάθε χρόνο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

«Υποδεχόμαστε την εργατική Πρωτομαγιά με την εφαρμογή ενός μέτρου ουσίας για τους εργαζόμενους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην «αύξηση της βασικής αμοιβής κατά 50 ευρώ τον μήνα, που σημαίνει έναν 15ο μισθό κάθε χρόνο».

«Και, ταυτόχρονα, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 31 ευρώ τον μήνα. Τώρα είναι η ώρα των πολιτών και κυρίως των πιο αδύναμων. Τιμούμε τον κόσμο της εργασίας όχι με συνθήματα, αλλά με πράξεις».

Αλ.Τσίπρας για την Πρωτομαγιά: «Θυμόμαστε. Τιμούμε. Συνεχίζουμε»

«Θυμόμαστε. Τιμούμε. Συνεχίζουμε», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την Πρωτομαγιά. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι «θυμόμαστε τους αγώνες της εργατικής τάξης για τη χειραφέτησή της. Για μια κοινωνία δικαιοσύνης, στην οποία ο άνθρωπος θα είναι πάνω από τα κέρδη. Για τον σοσιαλισμό ως απάντηση στη βαρβαρότητα».

«Τιμούμε», σημειώνει, «εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την κοινωνική προκοπή. Τους διακόσιους της Καισαριανής, τους νεκρούς της Θεσσαλονίκης του '36, όλους όσοι έδωσαν με το αίμα τους υπόσταση στο όραμα της κοινωνικής απελευθέρωσης».

 «Συνεχίζουμε», υπογραμμίζει, «τον αγώνα για αξιοπρεπή αμοιβή της εργασίας, για τα δικαιώματα στη δουλειά και για μια κυβέρνηση που δε θα θεωρεί την αδικία και τις ανισότητες κανονικότητα και την κοινωνική ισότητα αντίθετη στην ανθρώπινη φύση».

Δ. Κουτσούμπας: Η μοναδικά σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι ο δρόμος της ταξικής πάλης

«Η μοναδικά σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι ο δρόμος της ταξικής πάλης. Αυτή κινεί τον τροχό της Ιστορίας μπροστά ως την πλήρη απελευθέρωση της εργατικής τάξης με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Κ. Χατζηδάκης: Για την Εργατική Πρωτομαγιά, η κυβέρνηση μιλάει με έργα

«Για την Εργατική Πρωτομαγιά θα ακουστούν σίγουρα πολλές διακηρύξεις και μεγάλα λόγια. Η κυβέρνηση προτιμά να μιλάει με έργα!» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε δήλωσή του.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει τα εξής:

«Από το καλοκαίρι του 2019, που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας:

- Η ανεργία έχει μειωθεί από 17,2% σε 12,8% τον Φεβρουάριο του 2022, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2010.

- Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι που αμείβονται με αυτόν να μπορούν να έχουν έναν επιπλέον 15ο μισθό.

- Ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας έδωσε παραπάνω δύναμη στους εργαζόμενους: Δικαίωμα αποσύνδεσης για τους τηλεργαζόμενους. Υποχρεώσεις υγείας και ασφάλειας για τις ψηφιακές πλατφόρμες. Εξίσωση προς τα πάνω της αποζημίωσης απόλυσης των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους. Αυστηρά μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Δυνατότητα τετραήμερης εργασίας στους εργαζόμενους, εφόσον αυτό τους εξυπηρετεί.

- Η Ελλάδα είναι πλέον μία από τις 12 χώρες με πλήρη νομική ισότητα ανδρών-γυναικών, χάρη στις ρυθμίσεις του ίδιου νόμου για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή των εργαζομένων (άδεια πατρότητας, διεύρυνση της κάλυψης των γονικών αδειών από το Δημόσιο, κτλ).

- Ο ρυθμός των προγραμμάτων για επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης τριπλασιάστηκε.

- Ο νόμος "Δουλειές Ξανά" δημιουργεί μία νέα Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και εισάγει νέες πολιτικές για τους ανέργους: Επίδομα εργασίας (50% του επιδόματος ανεργίας) στους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, μπόνους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους για κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης, αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης, κ.ά..

Και συνεχίζουμε:

- Ξεκινά η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε σούπερ-μάρκετ και τράπεζες από 1ης Ιουλίου. Αποτελεί την πιο ουσιαστική εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου των εργαζομένων και την πληρωμή των υπερωριών τους.

- Προχωρεί η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, ώστε να έχει όλα τα εχέγγυα για αποτελεσματικούς ελέγχους.

- Τίθεται σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους η Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

- Ξεκινά το πρόγραμμα "Νταντάδες της Γειτονιάς".

- Προωθείται η δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις.

- Εκσυγχρονίζεται η στεγαστική πολιτική της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, με έμφαση στις ανάγκες των νέων».

«Η ευαισθησία για τους εργαζόμενους δεν είναι απλώς θέμα προθέσεων, είναι θέμα κοινωνικής πολιτικής στην πράξη. Και αυτή την πολιτική εφαρμόζουμε!» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Μήνυμα Περιφερειάρχη Κρήτης, Στ. Αρναουτάκη, για την Εργατική Πρωτομαγιά: Να βελτιωθούν οι εργασιακές συνθήκες και να υπάρξει εδραίωση κλίματος ασφάλειας που θα εγγυάται την κοινωνική ευημερία των εργαζομένων

Στη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με τους φορείς της απασχόλησης για την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών αλλά και στον κοινό στόχο, της εδραίωσης κλίματος ασφάλειας που θα εγγυάται την κοινωνική ευημερία των εργαζομένων, αναφέρεται στο μήνυμα του για την Εργατική Πρωτομαγιά,ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Συγκεκριμένα στο μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, αναφέρει:

“Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες των εργαζομένων. Μας υπενθυμίζει την αξία της συλλογικής δράσης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Σε μια περίοδο κατά την οποία ο πλανήτης δοκιμάζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις η προστασία της εργασίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και η διεύρυνση της παραγωγικής δραστηριότητας είναι ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας.

Ως Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους φορείς της απασχόλησης, τα σωματεία και τις ενώσεις των εργαζομένων, συνεχίζουμε την προσπάθεια, προκειμένου όλοι μαζί να βελτιώσουμε τις εργασιακές συνθήκες. Κοινός μας στόχος η εδραίωση ενός κλίματος ασφάλειας που θα εγγυάται την κοινωνική ευημερία των εργαζομένων.”

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά, ημέρα συνδεδεμένη με τον αγώνα των εργαζομένων, αποτελεί, διεθνώς, σημείο αναφοράς για την δημιουργική παρουσία του ανθρώπου στην κοινωνία.

Η δυνατότητα εργασίας, οι αξιοπρεπείς συνθήκες απασχόλησης, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, είναι θεμελιώδη στοιχεία της δημοκρατίας, προϋποθέσεις της προόδου και της ανάπτυξης.

Όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που επέφεραν οι οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών στην χώρα μας, οι οποίες επιδεινώθηκαν με την πανδημία, ενώ η ανεργία παραμένει οξύ κοινωνικό πρόβλημα.

Αποτελεί διαρκή υποχρέωση της πολιτείας να στηρίζει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην εργασία και στην ανάγκη του να είναι χρήσιμο και δημιουργικό μέλος στην κοινωνία.

Στον Δήμο Ηρακλείου, δεν έχουμε σταματήσει να διεκδικούμε προσλήψεις μονίμου προσωπικού για τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες μας.

Βρισκόμαστε και θα εξακολουθήσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, συμπαραστάτες στις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Μήνυμα του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης και πρώην Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη για την Εργατική Πρωτομαγιά

Στα πλαίσια του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και πρώην Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης παραβρέθηκε στο Ε.Κ.Η. όπου κατέθεσε στεφάνι στο ¨Μνημείο Νεκρών Εργατικής Τάξης¨ ενώ στην συνέχεια έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες των εργαζομένων και ιδιαίτερα για εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα εργατικά δικαιώματα, την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την συναδέλφωση και την Ειρήνη των λαών.

Στην δύσκολη αυτή συγκυρία για τους εργαζόμενους, όπου το εισόδημα τους συρρικνώνεται από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση και παράλληλα, εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα καταστρατηγούνται, η 1η του ΜΑΗ αποτελεί ορόσημο για το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε παγκόσμια κλίμακα η αβεβαιότητα ενισχύεται ενώ το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών βαθαίνει και αυξάνονται οι ανισότητες και οι διακρίσεις.

Οι οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις εντείνονται και διαφοροποιούνται.

Όμως, οι αξίες, το νόημα και οι συμβολισμοί της ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ παραμένουν επίκαιροι και ζωντανοί και εμπλουτίζουν το περιεχόμενο των νέων αγώνων.

Μαζί, εργαζόμενοι και κοινωνικοί φορείς, θα συνεχίσουμε τους αγώνες όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τα εργασιακά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα αλλά και για να προωθήσουμε βαθιές κοινωνικές αλλαγές με στόχο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη βελτίωση συνθηκών εργασίας και την κατοχύρωση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους. »

Μαμουλάκης για Εργατική Πρωτομαγιά: Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία είναι καθολικό και αναφαίρετο

Στην συγκέντρωση για την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου παρευρέθηκε ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.

Ο Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Νεκρών Εργατοϋπαλληλικής Τάξης μαζί με τους Βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκο Ηγουμενίδη και τον Γραμματέα της Ν.Ε. Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Κλαράκη και σε δήλωσή του ανέφερε:

«Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την επέτειο - σύμβολο των αγώνων του κόσμου της εργασίας, εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο και αναλλοίωτο.

Συντονίζουμε τις δράσεις μας και ενώνουμε τις φωνές μας, διεκδικώντας την αλλαγή της κυβερνητικής αντεργατικής πολιτικής που οδήγησε σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αλλά και στην υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Απαιτούμε άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, χωρίς τη στέρηση βασικών αγαθών και αγωνιζόμαστε για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία τη Δικαιοσύνη και την Πρόοδο των λαών.

Δεσμευόμαστε για την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών ρυθμίσεων της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων, την ενίσχυση του ΣΕΠΕ, την ανάπτυξη δομών για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία είναι καθολικό και αναφαίρετο. Σήμερα, όπως και κάθε μέρα, στηρίζουμε τους αδύναμους, αγωνιζόμαστε για τους πολλούς.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!».

Νίκος Ηγουμενίδης: Κανένας εργαζόμενος μόνος του απέναντι στον αντεργατικό οδοστρωτήρα Μητσοτάκη

Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για την Εργατική Πρωτομαγιά, μαζί με την Νομαρχιακή και τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμμετείχε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης. Ο βουλευτής κατέθεσε στεφάνι με το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προχώρησε και στην ακόλουθη δήλωση:

«Με οδηγό την Εργατική Πρωτομαγιά στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια σε όλα τα αντεργατικά σχέδια και νομοθετήματα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το πλειοψηφικό ρεύμα της κοινωνίας και οι μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις υψώνουν τη φωνή τους και βρίσκονται ακόμη πιο κοντά σήμερα στο στόχο να γκρεμιστεί όλο το αντεργατικό οικοδόμημα του κ. Μητσοτάκη.

Έχει σημασία να τονίσουμε σήμερα ότι δεν θα πρέπει να αφεθεί – και δεν αφήσουμε – κανέναν εργαζόμενο μόνο του απέναντι στον αντεργατικό οδοστρωτήρα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Θα αγωνιστούμε και θα επαναφέρουμε την καθιέρωση του 8ωρου, το δικαίωμα της απεργίας και της συνδικαλιστικής ελευθερίας - όσα δηλαδή έβαλε στο στόχαστρο της η Κυβέρνηση.

Θα παλέψουμε με ενότητα και αλληλεγγύη για το δικαίωμα σε εργασία με αξιοπρεπή αμοιβή, με διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων. Για να μη μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα. Για το δικαίωμα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή. Για ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας, για ισχυρό  κοινωνικό κράτος. Για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη».

Γιώργος Λογιάδης: Η Πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής

Η Πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για όσους θυσιάστηκαν με τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των εργαζομένων, για μια αξιοπρεπή ζωή. Απλοί άνθρωποι  ενώθηκαν με αλληλεγγύη και αγωνίστηκαν για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, ένα καλύτερο αύριο.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους σε μια δυσβάστακτη κατάσταση. Τα Μνημόνια, η διαρκής φτωχοποίηση, η πανδημία και η πρωτοφανής ακρίβεια, δυσχεράνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή, τη δουλειά και το μέλλον του κόσμου της εργασίας.

Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για τα δικαιώματα μας και την αξιοπρέπεια μας. Καλή Εργατική Πρωτομαγιά.

(Φωτογραφία IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News