Χανιά: Μεγαλώνει η υπογεννητικότητα και συρρικνώνεται η Ελλάδα (βίντεο)

Κρήτη
Χανιά: Μεγαλώνει η υπογεννητικότητα και συρρικνώνεται η Ελλάδα (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγώνας δρόμου για την σωτηρία της πληθυσμιακής συνοχής της χώρας

Τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία, μετά τη Γερμανία και την Πορτογαλία καταγράφει η Ελλάδα την ώρα που οι προβλέψεις σκιαγραφούν ένα ζοφερό μέλλον.

Οι εκτιμήσεις για τα επόμενα τριάντα χρόνια μιλούν για μια κοινωνία στην οποία τα παιδιά και οι έφηβοι δεν θα ξεπερνούν το 12% του πληθυσμού, η μέση ηλικία των κατοίκων θα αγγίζει τα 50 χρόνια και οι οικονομικά ενεργοί πολίτες θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 3,7 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων Σούλα Βακουφτσή, στην υπογεννητικότητα συντελεί η αύξηση της ηλικίας κατά την οποία πλέον οι Ελληνίδες γεννούν τα παιδιά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ,το 2050 η Ελλάδα θα είναι μια χώρα με πληθυσμό 8.000.000 πολιτών.

Ενδεικτικά, το 1961 στην Ελλάδα οι πολίτες άνω των 65 ήταν το 8,3% του συνολικού πληθυσμού και οι κάτω των 14 ετών ήταν το 26,2%. Το 2020 οι άνω των 65 ήταν το 22,3 % ενώ κάτω των 14 ήταν μόλις το 14% .  

Χαρακτηριστικό της έλλειψης κινήτρων σε νέα ζευγάρια και οικογένειες είναι σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Τριτέκνων το γεγονός ότι στην Ελλάδα το επίδομα που χορηγεί το κράτος για κάθε παιδί ανέρχεται σε 70,44 ευρώ όταν στο Βέλγιο το αντίστοιχο ποσό φτάνει τα 840 ευρώ, και στη Μεγάλη Βρετανία τα 1.236 ευρώ.

(φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News