ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα καταθέτει τροπολογία για μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Ελλάδα
ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα καταθέτει τροπολογία για μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η χώρα μας είναι, δυστυχώς, πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

 Τροπολογία για μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής και καμία διακοπή ρεύματος μέχρι αυτή να κριθεί στα δικαστήρια αναμένεται να καταθέσει σήμερα Παρασκευή 29 Απριλίου ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες το πρωί με το προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, με αντικείμενο τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από τους λογαριασμούς ρεύματος και τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας πήρε μια πρωτοβουλία μαζί με άλλους δικηγορικούς συλλόγους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τη συγκεκριμένη ρήτρα.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η χώρα μας είναι, δυστυχώς, πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Και η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μετακυλίει στον καταναλωτή κατά 100% σχεδόν το κόστος των ουρανοκατέβατων κερδών και της αισχροκέρδειας.

Σήμερα (σ.σ. χθες) επισκέφτηκα τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, διότι πήρε μια πρωτοβουλία μαζί με άλλους δικηγορικούς συλλόγους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τη λεγόμενη “ρήτρα αναπροσαρμογής”. Αυτό το τέχνασμα που αυξάνει, διπλασιάζει... τριπλασιάζει τους λογαριασμούς ρεύματος στον καταναλωτή. Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράλογη. Είναι και παράνομη. Είναι ένα τέχνασμα για να μετακυλίεται όλο το κόστος στον καταναλωτή και οι πάροχοι και παραγωγοί να μην έχουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο.

Η έκβαση της υπόθεσης αυτής στα δικαστήρια είναι η κρίσιμη μάχη για τον καταναλωτή το επόμενο διάστημα. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα πάρουμε πρωτοβουλία, καταθέτοντας νομοθετική τροπολογία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητά της στα ελληνικά δικαστήρια. Και καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να “σφυρίζει” αδιάφορα και όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία. Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, και δεν μπορεί παράλογες και παράνομες πρακτικές να επιβαρύνουν τον πολίτη, σε σημείο που νοικοκυριά και επιχειρήσεις σήμερα να έχουν υπαρξιακό πρόβλημα. Διότι η ρήτρα είναι μεγαλύτερη σε πολλές περιπτώσεις από ό,τι ο μισθός και η σύνταξη».

Παράλληλα, υποστήριξε πως, «όταν νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα, τότε οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν. Αυτήν την πρωτοβουλία, λοιπόν, του ΔΣΑ και άλλων δικηγορικών συλλόγων και της Ενώσεως Καταναλωτών - της ΕΚΠΟΙΖΩ - στηρίζουμε».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας στη σύσκεψη που είχε με το προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας τόνισε ότι «αυτό που καταλαβαίνει ο κόσμος που δεν ξέρει νομικά είναι ότι βλέπει έναν λογαριασμό που έρχεται περίπου ίδιος σε ό,τι αφορά την ποσότητα ρεύματος και το κόστος, και μια ρήτρα αναπροσαρμογής που το αυξάνει τρεις φορές. Αυτό έχει τρελάνει τον κόσμο και θεωρούμε ότι είναι παράλογο».

Πρόσθεσε δε πως, «όταν ο λογαριασμός που έρχεται υπερβαίνει τον μισθό, το εισόδημα ή τη σύνταξη, μιλάμε για μια μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που δε δυσκολεύονται απλά, αλλά έχουν υπερβεί τα όριά τους», ενώ επισήμανε πως πρόκειται για «νομοταγείς πολίτες που δεν άφησαν ποτέ λογαριασμό απλήρωτο τόσα χρόνια, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα».

Για αυτόν τον λόγο ο κ. Τσίπρας διατύπωσε το ερώτημα εάν, εκτός από «παράλογη», είναι και «παράνομη» η ρήτρα αναπροσαρμογής, σημειώνοντας πως με τη βοήθεια της Δικαιοσύνης οι πολίτες μπορούν να βρουν το δίκιο τους, «ώστε να αναγκαστούν αυτοί που έχουν σκεφτεί αυτό το τέχνασμα να το πάρουν πίσω, για να εξομαλυνθεί η ζωή των πολιτών».

Τέλος, στο πλαίσιο αυτό συνεχάρη τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, κ. Βερβεσό, για την πρωτοβουλία που πήρε κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό ένας επαγγελματικός σύλλογος να αναδεικνύει θέματα τα οποία δεν αφορούν μόνο τη συντεχνία αλλά και την κοινωνία».

Η απάντηση της κυβέρνησης

«Παράλογο και επικίνδυνο - αλλά δυστυχώς όχι πρωτοφανές για τον κ. Τσίπρα - είναι να χαρακτηρίζει πολιτικός αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος παράνομο τον νόμο. Όπως πικρά κατάλαβαν όσοι, την περίοδο των μνημονίων, εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα και τα διάφορα κινήματα-δορυφόρους του, σαν το αλήστου μνήμης “Δεν Πληρώνω”, τα εύκολα λόγια και οι υποσχέσεις για μαγικές λύσεις επιδεινώνουν τα προβλήματα, δεν τα λύνουν ποτέ», απάντησε με ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

 Τερέζα Φωκιανού: «Η ενεργειακή αυτοπαγίδευση της Ε.Ε. και το ενεργειακό αδιέξοδο»

Στο μεταξύ, μιλώντας στον 98,4 και στον Γιώργο Σαχίνη, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της “FLOW Energy A.E.”, όπως και πρόεδρος της Επιτροπής Υδρογονανθράκων του ΙΕΝΕ και πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου-Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων Α.Ε., Τερέζα Φωκιανού, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το εγχείρημα της απεξάρτησης ενεργειακά από τη Ρωσία σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να καλυφθεί με επάρκεια από άλλες πηγές, ενώ προειδοποίησε ότι στην Ελλάδα οι αποθηκευτικοί χώροι δεν επαρκούν. «Το 45% που εισάγουμε για τις ενεργειακές ανάγκες μας από τη Ρωσία είναι πολύ δύσκολο να το συμπληρώσουμε από αλλού. Δεν έχουμε ούτε αποθηκευτικό χώρο, αλλά ούτε και εγκαταστάσεις που θα μπορούμε να αποθηκεύσουμε LNG σε τόσο μεγάλες ποσότητες», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, “έκρουσε τον κώδωνα” του κινδύνου ότι η ενεργειακή απεξάρτηση θα οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών ιδίως για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), οι οποίες θα είναι σχεδόν απαγορευτικές για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η απεξάρτηση σε αυτή τη φάση από τη Ρωσία θα οδηγήσει σε μια επαρκή σε ποσότητες και πανάκριβη εξάρτηση από τις ΗΠΑ την Ε.Ε., οδηγώντας την σε φτωχοποίηση.

«Η Αμερική επιθυμεί τη φτωχοποίηση της Ευρώπης ενεργειακά γιατί έτσι θα έχει μεγαλύτερη επίδραση σε αυτά που θέλει να πετύχει», υπογράμμισε. Όπως είπε, ούτε οι ποσότητες του TAP μπορούν να καλύψουν χώρες όπως η Ελλάδα, όταν το 80% προορίζεται για την Ιταλία, που επίσης έχει θέμα ενέργειας. «Θα δεχτεί η Ιταλία να μειώσει τα δικά της αποθέματα, για να μας δώσει εμάς περισσότερο; Όταν και η Ιταλία έχει μεγαλύτερο πρόβλημα αν σταματήσει να παίρνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία;», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τη λύση των λιγνιτών, η κ. Φωκιανού ανέφερε: «Οι λιγνίτες συμμετέχουν με 7,43% για ηλεκτροπαραγωγή. Αν τους βάλουμε φουλ, άντε να φτάσουμε στο 12%. Επομένως αυτό είναι μικρό ποσό για να πούμε ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε το φυσικό αέριο με τον λιγνίτη». Πρακτικά, είπε η κ. Φωκιανού, επειδή δεν είναι θέμα μηνών αλλά βάθους χρόνου, σε αυτή την περίοδο η Ε.Ε. θα έπρεπε να βρει τουλάχιστον μια φόρμουλα προσαρμογής στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέχρι να βρει στρατηγικά λύση. «Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να δεχτούμε αυτό που προτείνει ο Πούτιν μέσω της Gazprom. Να πληρώνουμε το αέριο σε ευρώ που θα μετατρέπονται σε ρούβλια, για να συνεχίσουμε να έχουμε την εισροή από το φυσικό αέριο. Διαφορετικά θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα», επισήμανε.

Για την πρόθεση να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα τους δικούς της ενεργειακούς πόρους, τόνισε: «Αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες επιθυμούν πολιτική βούληση και οικονομική σταθερότητα, τα οποία η Ελλάδα δε διαθέτει». Σχετικά με το αν υπάρξει εθνική συνεννόηση και αποφασιστεί η έναρξη των εξορύξεων, η κ. Φωκιανού υποστήριξε: «Αν είναι στη θάλασσα θέλουμε περισσότερο βάθος χρόνου, αν είναι στην ξηρά λιγότερο. Για να φανεί ότι υπάρχει πολιτική βούληση, θα πρέπει να “βγούμε” σε καινούργιες παραχωρήσεις νότια της Κρήτης. Θα χρειαστούμε περίπου 7 χρόνια μέχρι να γίνει η ανακάλυψη και δέκα χρόνια για να πούμε ότι έχει τα έσοδα το ελληνικό κράτος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News