Ελλάδα

Ηπατίτιδα - Μαγιορκίνης: Οι ενήλικοι έχουν περάσει αδενοϊό 2 και 3 φορές - Μπορεί να τους μολύνει όλους ανεξαρτήτως ηλικίας

«Δεν ξέρουμε γιατί αυτός ο ιός ενώ τόσα χρόνια δε δημιουργούσε πρόβλημα, ξαφνικά δημιουργεί», τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Μαγιορκίνης

Παγκόσμια και πανελλήνια ανησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά μικρής ηλικίας και για τον αδενοϊό, ο οποίος φέρεται να είναι ο «ένοχος» για την μόλυνση των παιδιών, κλήθηκε να παρουσιάσει τα επιστημονικά δεδομένα ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγώντας ότι είναι ένας ιός που μπορεί να τους μολύνει όλους ανεξαρτήτως ηλικίας. «Μπορεί να τον έχουμε περάσει όλοι και 2 και 3 φορές στη ζωή μας», είπε κ. Μαγιορκίνης.

Ωστόσο, το σύνδρομο της οξείας ηπατίτιδας «χτυπάει» κυρίως παιδιά κάτω από 5 ετών και μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά έως 16 ετών. Οι επιπλοκές είναι πολύ σοβαρές και σπάνιες.

Ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, ότι το πιο πιθανό αίτιο, στο οποίο οι Άγγλοι ήδη επικεντρώνονται, που είναι ένας αδενοϊός, είναι ένας ιός αρκετά κοινός. «Αν είναι το βασικό αίτιο βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν ξέρουμε γιατί αυτός ο ιός ενώ τόσα χρόνια δε δημιουργούσε πρόβλημα ξαφνικά δημιουργεί», είπε στον ΣΚΑΪ.

Για το αν θα έχουμε κρούσματα στην Ελλάδα είπε ότι λογικά θα είναι αντίστοιχος αριθμός με τον πληθυσμό μας, δηλαδή 5-6 φορές λιγότερες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, αν υποθέσουμε ότι έχουμε 100 κρούσματα βαριάς ηπατίτιδας, γύρω στα 10 χρειάστηκαν μεταμόσχευση, γιατί το συκώτι έφτασε σε σημείο που δε μπορούσε πια να λειτουργήσει καθόλου, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για το ενδεχόμενο που χρειαστεί να γίνει μια μεταμόσχευση, είπε ότι υπάρχουν συμβάσεις με κέντρα στο εξωτερικό που είναι εξειδικευμένα να κάνουν αυτές τις επεμβάσεις.

Τέλος, επεσήμανε ότι οι επιστήμονες εξετάζουν την συνάρτηση ηπατίτιδα-κορωνοϊός και το ενδεχόμενο να συνδέονται με κάποιο τρόπο μεταξύ τους.

(φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια