Κορωνοϊός - Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από την Κυριακή - Πώς επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές

Κρήτη
Κορωνοϊός - Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από την Κυριακή - Πώς επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο στην χώρα από την 1η Μαΐου, εισηγήθηκαν οι Εμπειρογνώμονες

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εισηγήθηκε ομόφωνα αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και στα rapid test και οι προτάσεις της έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:

  • Αναστολή Covid pass από 1η Μάϊου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
  • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • 1 rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
  • 1 rapid test (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Τι θα ισχύσει στα σχολεία

Από την Τρίτη, 3 Μαΐου καταργούνται τα self tests για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ωστόσο η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική.

Εάν ένα παιδί νοσήσει από κορωνοϊό, τότε θα υποβάλλονται σε τεστ οι συμμαθητές του δύο φορές:

  • Το πρώτο τεστ θα γίνεται την πρώτη μέρα που γνωστοποιείται το κρούσμα και το δεύτερο την 4η ημέρα. Τα δυο αυτά self test θα χορηγούνται δωρεάν.

Παραμένουν οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους

Τις υποχρεωτικότητες στους εσωτερικούς χώρους ανακοίνωσε, το απόγευμα της Πέμπτης, 28 Απριλίου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, τη διατήρηση της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός κατά την σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Το μέτρο θα επανεξεταστεί στις 31 Μαΐου. Ωστόσο, η χρήση της μάσκας συνιστάται σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός.

Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα τα κρούσματα υποχωρούν και η πανδημία βρίσκεται σε αποδρομή. Η κανονικότητα στη χώρα ξεκινά όπως και σε άλλες χώρες που αρχίζουν να ζουν κανονικά.

Την ίδια ώρα η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση που πάρθηκε νωρίτερα από την επιτροπή ειδικών για κατάργηση του COVID PASS προκειμένου κανείς να εισέλθει στην χώρα καθώς και στις υπόλοιπες εισηγήσεις για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, αλλά και τη μείωση των rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και μέλη ΔΕΠ.

Η κυρία Γκάγκα ανέφερε ότι δεν υπάρχει  ιδιαίτερη ανησυχία για την ηπατίτιδα στα παιδιά, ενώ από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν από τη Μεγάλη Βρετανία, πρόκειται για μια σπάνια περιπλοκή. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και διεξάγονται έρευνες.

Για την ενισχυτική δόση και οι δύο σημείωσαν ότι χρειάζεται για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όπου η ανοσοποίηση όσο περνά ο χρόνος,

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, γνωστοποίησε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης καταργούνται από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News