Σπύρος Μουστακλής: Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή ο εμβληματικός δημοκράτης (βίντεο)

Ελλάδα
Σπύρος Μουστακλής: Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή ο εμβληματικός δημοκράτης (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δημοκράτης στρατιωτικός αποτέλεσε ένα από τα πιο λαμπρά σύμβολα του αντιδικτατορικού αγώνα, κατά την διάρκεια της επταετίας των Απριλιανών, ενώ λόγω της δράσης του βασανίσθηκε βιαίως στην ΕΑΤ-ΕΣΑ

Έφυγε μια μέρα σαν σήμερα, το 1986, ο εμβληματικός Σπύρος Μουστακλής. Ένας δημοκράτης στρατιωτικός που αποτέλεσε ένα από τα πιο λαμπρά σύμβολα του αντιδικτατορικού αγώνα κατά την διάρκεια της επταετίας των Απριλιανών και λόγω της δράσης του βασανίσθηκε βιαίως στην ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Για τον αλύγιστο δημοκράτη είχε μιλήσει στον Γιώργο Σαχίνη και την εκπομπή «Αντιθέσεις», η σύζυγός του, Χριστίνα Μουστακλή - Δημητρακάκη

Ο Σπύρος Μουστακλής, ως τότε ταγματάρχης, συμμετείχε στο «Κίνημα του Ναυτικού», μια απόπειρα στρατιωτικών με δημοκρατικά φρονήματα να εκτοπίσουν από την εξουσία τους Απριλιανούς πραξικοπηματίες.

Το «Κίνημα» προδόθηκε πριν ακόμη εκδηλώσει τις προθέσεις του, με τους συμμετέχοντες να συλλαμβάνονται, του Μουστακλή συμπεριλαμβανομένου, την 22α Μαΐου 1973.

Ο ταγματάρχης μεταφέρθηκε στα κρατητήρια της οδού Μπουμπουλίνας, εκεί υπέστη φρικτά βασανιστήρια, για περισσότερες από 45 ημέρες, με τον ίδιο να υποδεικνύει ως υπαίτιους των δινών που πέρασε την ομάδα του «δήμιου» Αναστάσιου Σπανού.

Η προτομή του Σπύρου Μουστακλή στο πάρκο Ελευθερίας πρώην στρατόπεδο ΕΑΤ-ΕΣΑ στην Αθήνα

Η τερατώδης βία που ασκήθηκε πάνω στον Μουστακλή είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου, γεγονός που συνδέεται με τα χτυπήματα που ο δημοκράτης αγωνιστής δέχθηκε στην καρωτίδα.      

Ώρες πέρασαν του εγκεφαλικού επεισοδίου μέχρι να διακομιστεί ο ηρωικός ταγματάρχης στο 401 Γ.Σ.Ν.Α.

Τα βάναυσα χτυπήματα των βασανιστών ως προέκταση είχαν την ολική παράλυση των δεξιών άνω και κάτω άκρων του Μουστακλή, με την πρώτη διάγνωση να κάνει λόγο για «αφασία κινητικού τύπου, με μπλοκαρισμένο το κέντρο της κίνησης και της ομιλίας, εξαιτίας του εγκεφαλικού που προκλήθηκε από βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα».

Τα παραπάνω ακολούθησαν η Πολυκλινική Αθηνών και το ΚΑΤ, με τον Μουστακλή να υποβάλλεται σε φυσικοθεραπείες ώστε να επανέλθει. Μετά από μήνες κατάφερε να ξανασταθεί στα πόδια του, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να ξαναμιλήσει.

Ποιος ήταν

Ο Σπύρος Μουστακλής γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1948. Κατετάγη εθελοντής στην Εθνική Αντίσταση στην οργάνωση Ε.Ο.Ε.Α.- Ε.Δ.Ε.Σ. με στρατηγό τον Ναπολέοντα Ζέρβα στις 2/4/1943 μέχρι την 12/2/1945.

Ως μέλος της οργάνωσης έλαβε μέρος στις παρακάτω μάχες: α) 4/7/1943 στη Γέφυρα Αχελώου κατά των Ιταλών, β) 16-17/7/1943 στη Μακρυνόρο, Σαραντίνα Κρίκελο κατά των Ιταλών, γ) 2-3/10/1943 στον Άγιο Γεώργιο Καστανοχωρίου (Τσακνοχώρι) κατά των Γερμανών, δ) 16-17/10/1943 στους Χαλκιοπούλους Βάλτου κατά των ΕΛΑΣιτών, ε) 21/10/1943 στη μάχη Τετρακώμου κατά των Γερμανών, στ) 3-7/9/1944 στο Κορφοβούνι και Φιλιππιάδα κατά των Γερμανών, ζ) 21/12/1944 στον Προφήτη Ηλία Άρτας κατά ΕΛΑΣιτών. Στη μάχη Προφήτη Ηλία τραυματίσθηκε (συντριπτικό κάταγμα περόνης) και διακομίσθηκε για νοσηλεία στο Συμμαχικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο (Polish General Hospital-No 14750) στο Μπάρι Ιταλίας.

Έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο (1948-1949) ως ανθυπολοχαγός (Μάχες Βελούτας, Τούρκα Βάλτου, Γέφυρα Κόρακα Τριχωνίδος, Τρίκορφο κ.λπ.) και στη συνέχεια συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας ως υπολοχαγός. Πέθανε το 1986 και μετά το θάνατό του, δόθηκε τιμητικά ο βαθμός του Αντιστράτηγου και το όνομά του στο κέντρο νεοσυλλέκτων του Μεσολογγίου (2/39 Σύνταγμα Ευζώνων) όπου υπάρχει και η προτομή του. Προτομή επίσης έχει αναγερθεί στα πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ (σήμερα πάρκο Ελευθερίας) στην Αθήνα. Επίσης στο όνομά του υπάρχουν οδοί στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, στην Καλαμαριά, στην Ερμούπολη, στις Σέρρες, στα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης, στο Ίλιον, στη Λυκόβρυση και στο Αιγάλεω της Αθήνας.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News