Ελλάδα

Κεφαλογιάννης: Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο

«Οι προκλητικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά από τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν κατάφωρα και το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας» δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει το θέμα του μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σε μία περίοδο που η Ευρώπη ενωμένη τόσο σε  επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αντιμετωπίζει την προκλητική και παράνομη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων κατά ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους, της Ουκρανίας, η Τουρκία, μία υπό ένταξη χώρα στην Ε.Ε. και μέλος του ΝΑΤΟ ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο με ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο. Σε μία απίστευτη κλιμάκωση των προκλήσεων η Τουρκία προέβη σε μαζικό κύμα υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι ασφαλώς αντίθετες με Θεμελιώδεις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Παράλληλα με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού. Ενώ υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  •    Είναι σε γνώση της οι απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας;
  •    Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, μίας υπό ένταξη χώρας, που δεν συνάδει με τις Θεμελιώδεις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου και με τις σχέσεις καλής γειτονίας;

Φωτογραφία αρχείου Intime 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια