Τ. Φωκιανού: Η ενεργειακή αυτοπαγίδευση της ΕΕ και το ελληνικό αδιέξοδο (ηχητικό)

Οικονομία
Τ. Φωκιανού: Η ενεργειακή αυτοπαγίδευση της ΕΕ και το ελληνικό αδιέξοδο (ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί το εγχείρημα της απεξάρτησης ενεργειακά από την Ρωσία σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί να καλυφθεί με επάρκεια από άλλες πηγές

Η Τερέζα Φωκιανού, Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της FLOW Energy Α.Ε., επίσης πρόεδρος της Επιτροπής Υδρογονανθράκων του ΙΕΝΕ και πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου - Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων Α.Ε., εξηγεί με στοιχεία στον 98.4 γιατί το εγχείρημα της απεξάρτησης ενεργειακά από την Ρωσία σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί να καλυφθεί με επάρκεια από άλλες πηγές, κυρίως όμως , θα την οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών ιδίως για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σχεδόν απαγορευτικές για την συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών.

Στην Ελλάδα δε, εκτός του ότι οι αποθηκευτικοί χώροι δεν επαρκούν και θέλουν μία διετία τουλάχιστον, οι τιμές μπορεί να οδηγήσουν το 50% των καταναλωτών σε ενεργειακό αποκλεισμό. Όπως είπε, Η απεξάρτηση σε αυτή τη φάση από τη Ρωσία, θα οδηγήσει σε μια επαρκή σε ποσότητες και πανάκριβη εξάρτηση από τις ΗΠΑ την ΕΕ οδηγώντας την σε φτωχοποίηση.

Ούτε οι ποσότητες του TAP, μπορούν να καλύψουν χώρες όπως η Ελλάδα, όταν το 80% προορίζεται για την Ιταλία, που επίσης έχει θέμα ενέργειας.

Οι λιγνίτες έτσι όπως οδηγήσαμε την υπόθεση στη καλύτερη των περιπτώσεων, μπορεί να καλύψουν το 15% του ενεργειακού μίγματος, ενώ όλες οι άλλες λύσεις είναι δυσβάσταχτες σε κόστος.

Όλα αυτά σε μια χώρα που επί 15 χρόνια παλινωδεί στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και χρήμα, προς όφελος εγχώριων συμφερόντων εισαγωγής φυσικού αερίου σε πανάκριβες τιμές.

Πρακτικά, είπε η κ. Φωκιανού, επειδή δεν είναι θέμα μηνών αλλά βάθους χρόνου, σε αυτή την περίοδο η Ε.Ε. θα έπρεπε να βρει τουλάχιστον μια φόρμουλα προσαρμογής στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέχρι να βρει στρατηγικά λύση , διαφορετικά «πυροβολεί τα πόδια της».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News