Στον «πάγο» οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Ελλάδα
Στον «πάγο» οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «πάγο» βάζει η κυβέρνηση τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας μετά μπαράζ υπερπτήσεων που σημειώθηκε χθες Τετάρτη 27 Απριλίου

Στον «πάγο» βάζει η κυβέρνηση τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις υπερπτήσεις που σημειώθηκαν χθες Τετάρτη 27 Απριλίου πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οικονόμου χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις ενέργειες της Τουρκίας και έκανε λόγο για «απαράδεκτη πρόκληση». Όπως είπε, δεν συνάδουν με το πνεύμα της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν. Σημείωσε επίσης ότι είναι «σαφές ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Nέο διάβημα του ΥΠΕΞ στον Τούρκο πρέσβη

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, πριν από λίγο, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.

Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

41 υπερπτήσεις από Σάμο, Ίμια, Κάλυμνο, Ρόδο και Καστελόριζο

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης 27 Απριλίου, η Άγκυρα προχώρησε σε 126 υπερπτήσεις ελληνικών νησιών, προκαλώντας και πάλι μεγάλη ένταση πάνω από Καλόλιμνο, Ίμια, Λειψούς, Αρκιούς, Αγαθονήσι, Τέλενδο και Κάλυμνο.

Συνολικά σημειώθηκαν 126 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Ανάμεσα στις παραβιάσεις ήταν και οι 30 υπερπτήσεις που σημειώθηκαν από τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, Κως Σάμος, Κάλυμνος, Καστελόριζο κ.ο.κ.

Ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F- 16 πραγματοποίησε στις 19.37 υπέρπτηση στη νήσο Ρω στα 25.000 πόδια, στις 19.38 πέταξε πάνω από τη Μεγίστη στα 25.000 ποδια και στις 19.40 ξανά πάνω από τη Ρω στα 24.000 πόδια. Το ίδιο ζέυγος πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 19:58 στην Καλόλιμνο και τα Ίμια, στις 20:05 ξανά πάνω από την Καλόλιμνο, στις 20:08 πάνω από τους Λειψούς και στις 20.09 πάνω από τους Αρκιούς στα 23.000 πόδια .

Στη συνέχεια έκανε υπέρπτηση στις 20.18 στο Αγαθονήσι στα 20.000 πόδια, στις 20.19 στους Αρκιούς, στις 20:20 στα 24.000 πόδια στους Λειψούς. Ακολούθησαν υπερπτήσεις σε Tέλενδο και Κάλυμνο στις 20:28 και στις 20.29 ξανά πάνω από τα Ίμια στα 23.000 πόδια.

Στις 20:37 πέταξαν πάνω από τη Σύμη και στις 20:39 έως και τις 20:43 πάνω από τη Ρόδο στα 28.000 πόδια. Στη συνέχεια πέμπτος σχηματισμός τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 20:52 πάνω από τη Σάμο, στις 20:57 από τη Λέρο, στις 20:59 πάνω από την Κω, στις 21:00 άνωθεν της Στρογγύλης, στις 21:01 πάνω από τη Νίσυρο, στις 21:04 πάνω από τη Χάλκη στα 25.000 πόδια.

Λίγο νωρίτερα ένα άλλο ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τους Λειψούς στις 17:17 στα 27.000 πόδια και πάνω από τους Αρκιούς στις 17:18 στα 14.000 πόδια. Οι υπερπτήσεις αυτές σημειώθηκαν μετά το αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η Αθήνα για την κλιμάκωση των προκλήσεων πάνω από το Αιγαίο. Νωρίτερα , η τουρκική πολεμική αεροπορία προέβη σε νέο κύμα μαζικών υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης, τούρκικα F-16 πέταξαν ακόμη και πάνω από την Σάμο, τους Αρκιούς (τρεις φορές), τους Λειψούς (πέντε υπερπτήσεις), το Αγαθονήσι, τους Φούρνους, τις Οινούσσες και το Φαρμακονήσι. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News