Ηπατίτιδα: Ανησυχία στην Ελλάδα - Τι να προσέξουν οι γονείς

Ελλάδα
Ηπατίτιδα: Ανησυχία στην Ελλάδα - Τι να προσέξουν οι γονείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κατάσταση συναγερμού είναι οι υγειονομικές αρχές της χώρας για το ενδεχόμενο εμφάνισης περιστατικού οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

Σε κατάσταση συναγερμού είναι οι υγειονομικές αρχές της χώρας για το ενδεχόμενο εμφάνισης περιστατικού οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Έως το απόγευμα της Τετάρτης 27 Απριλίου δεν είχε εντοπιστεί κρούσμα που να μπορεί να χαρακτηριστεί ύποπτο περιστατικό οξείας ηπατίτιδας, αν και υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών με συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς ωστόσο να πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της 16χρονης η οποία νοσηλευόταν χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με συμπτώματα ηπατίτιδας. Από τη διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, πάντως, απέκλειαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για κρούσμα οξείας ηπατίτιδας καθώς η κλινική εικόνα της 16χρονης δεν συνάδει με το νέο σύνδρομο.

Σύμφωνα τον ΕΟΔΥ, ως πιθανό κρούσμα ορίζεται κάθε άτομο ηλικίας κάτω των 16 ετών που εμφανίζεται με τρανσαμινάσες ορού μεγαλύτερες των 500 IU/L (AST ή ALT), χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (A, B, C, D, E) από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Σε περίπτωση που αναμένονται αποτελέσματα ορολογικού ελέγχου για ηπατίτιδα Α – Ε ή εάν το νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα εργαστηριακού ελέγχου για ηπατίτιδα Ε, αλλά πληρούνται τα άλλα κριτήρια, τα περιστατικά μπορούν να δηλωθούν στον ΕΟΔΥ και ως «εκκρεμή».

Μαζάνης: Η ηπατίτιδα είναι σε 14 χώρες απλωμένη, οπότε το περιμένουμε να έρθει και εδώ

«Η Ελλάδα δεν νομίζω να έχει ασυλία όσον αφορά τις ηπατίτιδες. Η ηπατίτιδα αυτή είναι σε 14 χώρες απλωμένη, οπότε το περιμένουμε να έρθει και εδώ. Το θέμα είναι πως μπορούμε να προφυλαχτούμε, ποια είναι τα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν και πως μπορούμε να την περιορίσουμε» δήλωσε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Τα πρώτα συμπτώματα της ηπατίτιδας συμπεριλαμβάνουν εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιά, εξανθήματα και κόπωση. Στο δεύτερο στάδιο τα ούρα έχουν σκούρα όψη, ενώ τα κόπρανα είναι λευκά. Στο τρίτο στάδιο, το οποίο είναι σοβαρό, παρουσιάζεται ο ίκτερος, όπου το άτομο αποκτά κίτρινη όψη.

«Συνήθως τα παιδιά το ξεπερνούν στο σπίτι με ξεκούραση και πολλά υγρά, κρατάει μία εβδομάδα αυτό. Μερικά παιδιά χρειάζεται να μπουν στο νοσοκομείο και να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, μέχρι και να χορηγηθεί κορτιζόνη. Εκείνο που ανησυχεί τον ΠΟΥ είναι ότι ανάμεσα σε 200 περιστατικά το 10% εμφάνισε πολύ σοβαρά συμπτώματα, απειλήθηκε η ζωή τους και περίπου 20 παιδιά έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος. Είναι μία δύσκολη επέμβαση που δεν γίνεται στην Ελλάδα, αλλά σε ορισμένα κέντρα του εξωτερικού» εξήγησε ο κ. Μαζάνης.

«Θέλει μεγάλη προσοχή. Στις τουαλέτες θα πρέπει να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και να υπάρχει πολύ καλή καθαριότητα στις τουαλέτες των σχολείων, στα γυμναστήρια, στους κοινόχρηστους χώρους», είπε και τόνισε πως δεν χρειάζεται πανικός.

Ψαλτοπούλου: Τι να προσέξουν οι γονείς

«Δε μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια παιδιά θα εμφανιστεί», τόνισε η Επιδημιολόγος Ντόρα Ψαλτοπούλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συμβούλευσε τους γονείς «να πλένουν τα χέρια τους και να μην έρχονται σε επαφή με άτομα που έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα ή ιογενείς λοιμώξεις». Η καθηγήτρια εξήγησε ότι δεν αφορά τους ιούς της ηπατίτιδας A, B, C, D και E και αφορά κυρίως παιδιά 2-5 ετών αλλά και έως 16 ετών.

«Τα παιδιά που νοσούν με ηπατίτιδα εμφανίζουν μια σειρά συμπτωμάτων με κύριο το κιτρίνισμα των ματιών ή του δέρματος», ανέφερε η κα Ψαλτοπούλου. Για τη συσχέτιση με τον κορωνοϊό είπε ότι υπάρχουν διάφορες υποθέσεις. Μια υπόθεση είναι ότι τα παιδιά είχαν περάσει πρόσφατα κορωνοϊό με αποτέλεσμα να έχουν πιο εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μια άλλη υπόθεση, στην οποία αναφέρθηκε και η κα Παπαευαγγέλου, είναι ότι τα παιδιά επειδή έχουν προστατευθεί τόσο καιρό δεν έχουν έρθει σε επαφή με μια σειρά ιών με πολύ ελαφρύτερα συμπτώματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News