Ελλάδα

Φυσικό αέριο: Πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές στην Gazprom - Το plan B της κυβέρνησης

Τι αποφασίστηκε χθες Τετάρτη 27 Απριλίου, στο Μαξίμου μετά την έκτακτη συνεδρίαση με φόντο το φυσικό αέριο - Τη διαβεβαίωση πως δε θα υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή τροφοδοσία της Ελλάδας μετά το ρωσικό μπλόκο σε Βουλγαρία και Πολωνία έδωσε χθες ο πρωθυπουργός

«Υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στη χώρα», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τηn έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Απριλίου, στη σκιά των αποφάσεων της Gazprom για το φυσικό αέριο. «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση τονίστηκε ότι «οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου». Δε διευκρινίστηκε, ωστόσο, πώς θα γίνουν οι πληρωμές προς τη ρωσική Gazprom. Αν δηλαδή οι ποσότητες που παρέχονται από τους Ρώσους θα πληρωθούν σε ρούβλια, όπως απαιτεί η Μόσχα, ή σε ευρώ, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 26 Απριλίου, η ρωσική Gazprom επιβεβαίωσε ότι διέκοψε όλες τις παραδόσεις φυσικού αερίου τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Πολωνία, αφού και οι δύο χώρες αρνήθηκαν να αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Η Βουλγαρία προσφεύγει στη Ρεβυθούσα

Να σημειωθεί πως, νωρίτερα την Τετάρτη 27 Απριλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Έτσι, στο πλαίσιο του solidarity (αλληλεγγύη), η χώρα μας καλείται να ενισχύσει τη γειτονική χώρα, με τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας να διαδραματίζουν αυτόν τον ρόλο. Συγκεκριμένα, το κοντινό στα Μέγαρα νησί αποτελεί την πύλη εισόδου του LNG για τη χώρα μας, κάτι που αναμένεται να αξιοποιήσει και η Βουλγαρία, προκειμένου να ενισχύσει την τροφοδοσία της σε φυσικό αέριο.

Αξίζει να τονιστεί ότι, στα σχέδια που επεξεργάζονται οι ελληνικές Αρχές για να εξασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, λαμβάνονται υπόψη και οι απαιτήσεις της γειτονικής χώρας σε αέριο, καθώς και η συνδρομή της Ελλάδας προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν και οι δικές της ανάγκες, οι οποίες υπολογίζονται σε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Όπως είναι φυσικό, η στάση της Ρωσίας να αρχίσει το εμπάργκο στο φυσικό αέριο θέτει σε εγρήγορση και τα ελληνικά αντανακλαστικά, προκειμένου να εφαρμόσουν μέτρα ενεργειακής θωράκισης, τώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δείχνει αποφασισμένος να εφαρμόσει τις απειλές του.

Το plan b της κυβέρνησης

Σχέδιο πολλαπλών ταχυτήτων

Αξίζει να επισημανθεί, πάντως, ότι από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση προβλέπει παρεμβάσεις σε πολλούς άξονες. Ειδικότερα προβλέπονται:

  • Αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας μέσω της μίσθωσης μιας έξτρα πλωτής δεξαμενής, ώστε να ανέβει από τα 225.000 στα 375.000 κυβικά μέτρα. Στόχος είναι να μπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα δύο πλοία με LNG, έναντι ενός, και να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στις αυξημένες παραγγελίες φορτίων LNG.
  • Αύξηση εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% για την επόμενη διετία.
  • Μέγιστη συνεισφορά ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.
  • Πέντε μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν με diesel (δύο της ΔΕΗ και τρεις ιδιωτών παρόχων).
  • Αύξηση της αποθήκευσης αερίου σε υπόγειους σταθμούς σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Ιταλία.
  • Μεσοπρόθεσμα, δυνατότητα αύξησης της παροχής αερίου από τον αζέρικο ΤΑΡ. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο, καθώς απαιτούνται παρεμβάσεις και επενδύσεις στην εξόρυξη και στην υποδομή.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

«Πληρώνουμε τις πολιτικές που εφάρμοσαν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. “Πάγωσαν” τις εγχώριες έρευνες υδρογονανθράκων και πρόσδεσαν δυσανάλογα τη χώρα στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, καθιστώντας την ενεργειακά ευάλωτη την πιο κρίσιμη στιγμή», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για τη σύσκεψη ενεργειακής επάρκειας που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση «να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας», υπογραμμίζοντας την άμεση ανάγκη «να προχωρήσει στις αναγκαίες υποδομές σε δίκτυα και διασυνδέσεις μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη διάχυσή τους μέσω ενεργειακών κοινοτήτων σε νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την κυβερνητική σύσκεψη για τα ενεργειακά, πρότεινε:

- «Άμεση και πλήρη επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων, που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη.

- Κατάργηση του Χρηματιστηρίου ενέργειας.

- Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι εφοπλιστές, θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG».

Αυτές οι προτάσεις του ΚΚΕ - μαζί με τα μέτρα ανακούφισης για τη μείωση της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ενέργεια - είναι «τα στοιχειώδη, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά απ' την ακρίβεια», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

«Πραγματική βελτίωση υπέρ του λαού χωρίς σύγκρουση με την πολιτική της “απελευθέρωσης” και της “πράσινης μετάβασης” της Ε.Ε., δηλαδή με τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, δεν μπορεί να υπάρξει», υπογραμμίζει καταλήγοντας η ανακοίνωση του Κόμματος.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια