Κρήτη: Αναβρασμός σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ - Σημαντικές εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες τον Μάιο

Κρήτη
Κρήτη: Αναβρασμός σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ - Σημαντικές εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες τον Μάιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κινητικότητα και σε τοπικό επίπεδο , καθώς έρχονται στις 8 και 15 Μάιου σημαντικές εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες στα δυο κόμματα

Σε εσωκομματικούς εκλογικούς ρυθμούς κινούνται σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο σε ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΚΙΝ.ΑΛ., μιας και μέσα στον Μάιο θα έχουμε ενδιαφέρουσες εκλογικές διαδικασίες που θα σηματοδοτήσουν πολλά, εντός και εκτός, των δύο αυτών κομμάτων.

Βεβαίως, ένας σχετικός αναβρασμός υπάρχει και στο τοπικό «γαλάζιο» στρατόπεδο, καθώς το τριήμερο 6-8 Μαΐου θα διεξαχθεί το 14ο συνέδριο της Ν.Δ. Ωστόσο, η κινητικότητα είναι πιο έντονη στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς έχουμε εκλογικές διαδικασίες με τοπικό και κεντρικό χαρακτήρα, στις οποίες θα διεκδικήσουν την εκλογή και συμμετοχή τους και τα τοπικά στελέχη.

Στο μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, ημερομηνία-ορόσημο είναι φυσικά η 15η Μαΐου, όταν και θα λάβουν χώρα οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής και του νέου προέδρου του κόμματος, σε συνέχεια των όσων αποφασίστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο που έλαβε χώρα στο κλειστό του τάε-κβο-ντο στην Αθήνα. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για τις εκλογές Κεντρικής Επιτροπής και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας στις 15 Μαΐου, έχει δώσει ήδη στη δημοσιότητα τις υποψηφιότητες απ’ όλη τη χώρα για τη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Με βάση την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπή, οποιεσδήποτε ενστάσεις μπορούσαν να κατατεθούν έως χθες 25/4 στο [email protected], ενώ οι πίνακες των υποψηφιοτήτων θα οριστικοποιηθούν αύριο Τετάρτη.

Σε επίπεδο Κρήτης, στη μάχη για 16 θέσεις στη νέα Κεντρική Επιτροπή, που κατανέμονται ισόποσα βάσει της σχετικής απόφασης για ποσόστωση μεταξύ ανδρών και γυναικών, ρίχνονται 55 συνολικά υποψήφιοι. Πρόκειται για νυν βουλευτές και πολιτευτές του κόμματος, συνεργάτες βουλευτών, για αυτοδιοικητικά στελέχη, για μέλη νομαρχιακών οργάνων, για ιστορικά στελέχη και για γνωστούς εκπροσώπους από διάφορους επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους.

Οι 55 του ΣΥΡΙΖΑ από Κρήτη

Οι 55 υποψήφιοι από την Κρήτη για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που θα εκλεγεί στις 15 Μαΐου, είναι οι εξής κατά αλφαβητική σειρά:

Αβραμάκης Εμμανουήλ, Αυγουστάκη Ελένη, Βαγιωνάκη Βάλια, Βαθής Ιωάννης, Βαρδάκης Σωκράτης, Βλαζάκη Μαρία, Βλαστός Γιώργος, Γιακουμάκη Ελένη, Δανέλλης Σπύρος, Δρακάκης Νικόλαος, Ηγουμενίδης Νίκος, Καζαμία Ειρήνη, Καζάσης Φώτης, Καλλιντέρης Γιώργος, Καλουδιώτη Μαρία, Καλπάκη Φωτεινή, Καμπουράκη Χρυσάνθη, Καφετζάκη Μαρία, Κιούλπαλης Ανέστης, Κούρας Τριαντάφυλλος, Λαμπράκης Μιχαήλ, Λούτας Ευάγγελος, Μακρή Κορνηλία, Μαλλιαρού Ευαγγελία, Μαμουλάκη Ελένη, Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης), Μανουσάκη Χρυσούλα, Μαράκη Σόφη-Ειρήνη, Μαχιμάρη Ευθυμία, Ξανθός Ανδρέας, Ξύδη Βιβή, Παπαδάκης Μιχαήλ, Παπαδεράκης Αντώνης, Παπανδρέου Ανδρέας, Παυλιδάκης Γιάννης, Πενταρής Βασίλης, Πετράκη Πελαγία, Πιτσελή Φωτεινή, Πολάκης Παύλος, Σαλεβουράκης Μανόλης, Σεληθωμής Σάββας, Σκουλάς Γεώργιος, Σμπώκος Βασίλειος, Σμυρνάκη Αγγελική, Σταυρακάκη-Λουτριανάκη Χρυσή, Σχετάκης Αντώνης, Τζεδάκη Σοφία, Τρευλάκης Νικόλαος, Τρούλης Γιώργος, Τσαγκαράκη Μαρία, Τσιωτάκη Μαρία, Τσουκαλά Αικατερίνη, Φραδέλου (Νικόλ) Νικολέτα-Ευαγγελία, Ψαρρά Στέλλα και Ψιμόπουλος Δημήτρης.

Εγκύκλιος για τις εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Των εκλογικών διαδικασιών στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα προηγηθούν, μία ακριβώς εβδομάδα πριν, δηλαδή στις 8 Μαΐου, οι αρχαιρεσίες στο ΚΙΝ.ΑΛ. για την ανάδειξη των νέων τοπικών οργάνων του κόμματος ανά την ελληνική επικράτεια, των 4.200 συνέδρων, αλλά συνάμα και του νέου ονόματος του κόμματος...

Αρχαιρεσίες που αναμένουμε με ενδιαφέρον, είναι η αλήθεια, και εδώ στην Κρήτη, για να δούμε πώς θα στελεχωθούν οι νέες νομαρχιακές και δημοτικές τοπικές οργανώσεις ανά το νησί και πώς θα διαμορφωθούν φυσικά και οι εσωτερικοί συσχετισμοί, σε συνέχεια των προ μηνών εσωκομματικών εκλογών που ανέδειξαν τη νέα ηγεσία του κόμματος, με νέο πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Με φόντο μάλιστα την εκλογική διαδικασία της 8ης Μαΐου για την ανάδειξη νέων οργάνων τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων, αντιπροσώπων ενόψει του 3ου Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, που θα διεξαχθεί το τριήμερο 20-22 Μαΐου στο κλειστό του τάε-κβο-ντο στην Αθήνα και την επιλογή του ονόματος της παράταξης, ο επικεφαλής της Επιτροπής Αυτοοργάνωσης, Απόστολος Πάνας, απέστειλε σχετική εγκύκλιο προς τις Νομαρχιακές Οργανωτικές Επιτροπές Συνεδρίου.

Στην εγκύκλιο επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η ψηφοφορία για την εκλογή των 4.200 συνέδρων και την ανάδειξη των νέων οργάνων στις Ν.Ο. και Τ.Ο. (Νομαρχιακές Επιτροπές (Ν.Ε.) και Συντονιστικές Επιτροπές (Σ.Ε.), αντίστοιχα) θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 και ώρες 7 π.μ.-7 μ.μ., ενώ θα υπάρξει και ξεχωριστή διαδικασία για την επιπλέον εκλογή 100 συνέδρων από τις οργανώσεις των χώρων εργασίας και των επιστημονικών φορέων.

- Βασική επιδίωξη θα αποτελέσει η λειτουργία τουλάχιστον ενός εκλογικού κέντρου σε κάθε δήμο, με όσο το δυνατόν περισσότερα εκλογικά τμήματα (κάλπες).

- Την ευθύνη για τον ορισμό των μελών των εφορευτικών επιτροπών θα έχει η Νομαρχιακή Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΝΟΕΣ), που συγκροτείται από τον εκάστοτε γραμματέα της Ν.Ε. και τα μέλη ΚΠΕ της αντίστοιχης εκλογικής περιφέρειας.

- Οι υποψηφιότητες για τα όργανα και για τους συνέδρους κατατίθενται είτε ηλεκτρονικά, μέσω φόρμας που θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του Κινήματος Αλλαγής, είτε με email που θα αποστέλλεται στο: [email protected] μέχρι και την Τετάρτη 4/5/2022 και ώρα 2 μ.μ., ενώ επισημαίνεται ότι δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν αποκλειστικά και μόνο τα μέλη του Κινήματος. Κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να καταθέσει υποψηφιότητα σε περισσότερα του ενός οργάνου, έχει όμως δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για τη συμμετοχή του σε ένα όργανο και επίσης για να εκλεγεί σύνεδρος. Η προθεσμία απόσυρσης ή παραίτησης υποβληθείσας υποψηφιότητας εκπνέει την Πέμπτη 5/5/2022 και ώρα 12 μ.

- Η πιστοποίηση των υποψηφίων αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΔΕΚΑΠ, η οποία θα ολοκληρώσει την εν λόγω διαδικασία μέχρι και την Πέμπτη 5/5/2022 και ώρα 8 μ.μ.

- Τα πιστοποιημένα από την ΕΔΕΚΑΠ ψηφοδέλτια, τόσο για την ανάδειξη συντονιστικών επιτροπών των Τ.Ο. και νομαρχιακών επιτροπών των Ν.Ο., όσο και για την εκλογή συνέδρων για το 3ο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, προωθούνται την ίδια ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη 5/5/2022 στις Ν.Ε. για την έγκαιρη εκτύπωσή τους.

- Οι Ν.Ε. θα αποτελούνται από επτά έως δεκαπέντε μέλη και συγκεκριμένα:

  • οι Ν.Ε. μονοεδρικών περιφερειών θα είναι 7μελείς,
  • διεδρικών: 9μελείς,
  • τριεδρικών και τετραεδρικών: 11μελείς,
  • πενταεδρικών έως και επταεδρικών: 13μελείς, και
  • από οκταεδρικές και άνω περιφέρειες, οι Ν.Ε. θα είναι 15μελείς.

- Η σταυροδοσία για τις Ν.Ε. θα είναι ίση με το 20% του εκλεγόμενου οργάνου, ήτοι:

Έως 7 μέλη: 1 σταυρός

9-11 μέλη: 2 σταυροί και

13-15 μέλη: 3 σταυροί.

Η σταυροδοσία για τις Συντονιστικές Επιτροπές (Σ.Ε.) των Τ.Ο. ορίζεται λόγω και του όγκου των μεγάλων αστικών κέντρων:

5 μέλη: 1 σταυρός

7 μέλη: 2 σταυροί.

- Για το συνέδριο, μέσω των Τοπικών Οργανώσεων θα εκλεγούν 4.200 αντιπρόσωποι, οι οποίοι κατανέμονται στις οργανώσεις εσωτερικού και εξωτερικού ανάλογα με τον αριθμό ψηφισάντων στη διαδικασία εκλογής προέδρου της Κυριακής 5/12/2021. Για την εκλογή συνέδρων, σύμφωνα με το άρθρο 22 του Καταστατικού, ισχύει η μονοσταυρία και το πλειοψηφικό σύστημα. Σημειώνεται ότι για την εκλογή ενός/μίας συνέδρου, προϋπόθεση είναι ο/η υποψήφιος/α να λάβει τουλάχιστον 7 ψήφους.

- Για όλα τα όργανα και για τους συνέδρους ισχύουν οι ποσοστώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 35 του Καταστατικού του Κινήματος Αλλαγής.

- Δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής και όσοι εγγραφούν μέλη μέχρι και την ημέρα των εκλογών της 8ης/5/2022.

- Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της 8ης/5/2022 απαιτείται υποχρεωτικά η καταβολή αντιτίμου ίσου με το ποσό του 1 ευρώ.

- Παράλληλα με τη διαδικασία για την εκλογή των νέων οργάνων και των συνέδρων, θα πραγματοποιηθεί και ξεχωριστή ψηφοφορία για το όνομα της παράταξης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News