Ελλάδα

Σχολεία: Χωρίς self test οι μαθητές μετά το Πάσχα

Αναμένονται ανακοινώσεις για τα μέτρα προφύλαξης που θα ισχύσουν στις τάξεις, όπου παιδιά θα έχουν νοσήσει

Χωρίς self tests, αλλά με μάσκες θα επιστρέψουν μετά τις διακοπές του Πάσχα στα σχολεία οι μαθητές, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Αναμένονται ανακοινώσεις «για τα μέτρα προφύλαξης που θα ισχύσουν στις τάξεις, όπου παιδιά θα έχουν νοσήσει», επισήμανε.

Ο κ. Κόπτσης εξήγησε ότι «παρατηρείται σταθεροποίηση στον πληθυσμό και μείωση των κρουσμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα», ενώ προσέθεσε ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν απαιτείται πια αυτοδιαγνωστικός έλεγχος.

Μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής Ειδικών, «το υπουργείο» - συνέχισε ο κ. Κόπτσης - «συμφώνησε, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο καιρός καλυτέρεψε και τα μέτρα απέδωσαν».

Οι υπόλοιπες αργίες του 2022:

Εργατική Πρωτομαγιά 1 Μαΐου 2022 Κυριακή (Πιθανόν να μεταφερθεί)

Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου 2022 Δευτέρα

Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2022 Δευτέρα

28η Οκτωβρίου 2022 Παρασκευή

Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2022 Κυριακή

Ένας στους 4 ασθενείς ανάρρωσε πλήρως

Μόλις ένας στους τέσσερις ασθενείς με COVID-19 ανάρρωσε πλήρως ένα χρόνο αφού νοσηλεύτηκε, σύμφωνα με βρετανική έρευνα η οποία προειδοποιεί ότι η μακροχρόνια COVID ενδέχεται να γίνει μια κοινή πάθηση.

Η έρευνα αυτή, την οποία παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών (ECCMID) και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet Respiratory Medicine”, χρησιμοποίησε τα δεδομένα ενήλικων ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε 39 βρετανικά νοσοκομεία από τις 7 Μαρτίου 2020 έως τις 18 Απριλίου 2021.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 2.300 ασθενείς και εξετάστηκε η ανάρρωση 807 εξ αυτών, πέντε και 12 μήνες αφού έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Μόνο το 26% από αυτούς ανέφερε ότι είχε αναρρώσει πλήρως πέντε μήνες μετά τη νοσηλεία του, με το ποσοστό να αυξάνεται λίγο, στο 28,9%, 12 μήνες μετά τη νοσηλεία.

Εξάλλου, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες είναι κατά 33% λιγότερο πιθανό να έχουν αναρρώσει πλήρως σε σχέση με τους άνδρες, ενώ οι υπέρβαροι έχουν τις μισές πιθανότητες να έχουν αναρρώσει πλήρως σε σχέση με τους ασθενείς με κανονικό βάρος. Παράλληλα όσοι χρειάστηκαν αναπνευστήρα στη διάρκεια της νοσηλείας τους είναι 58% λιγότερο πιθανό να έχουν αναρρώσει πλήρως.

Μεταξύ των πιο συχνών συμπτωμάτων της μακροχρόνιας Covid που ανέφεραν οι ασθενείς ήταν η κόπωση και οι μυϊκοί πόνοι, καθώς και διαταραχές ύπνου, αναπνευστικές δυσκολίες και μείωση της σωματικής δραστηριότητας.

«Χωρίς αποτελεσματικές θεραπείες η μακροχρόνια Covid θα μπορούσε να γίνει μια νέα μακροχρόνια πάθηση», δήλωσε ο Κρίστοφερ Μπράιτλινγκ του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Αδιέξοδη η πολιτική της Κίνας

Για τη νέα μετάλλαξη η οποία είναι γνωστή ως «Όμικρον 2» έκανε αναφορά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», υποστηρίζοντας πως η πολιτική της Κίνας απέναντι στη διαχείριση του κορωνοϊού είναι αναποτελεσματική.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι η Covid-19 βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο πρέπει να δούμε την πορεία της τους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα σε χώρες που ακολουθούν πολιτική μηδενικής Covid. «Η Κίνα προκαλεί ανησυχία γιατί μόνο το 2% των Κινέζων έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, έναντι του 70% στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι ένα τεράστιο ποσοστό των Κινέζων είναι επιρρεπές στην “Όμικρον 2” και εμφανίζουν και άλλες υποκατηγορίες της “Όμικρον”. Η πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης είναι αδιέξοδη, καθώς η διασπορά της “Όμικρον 2” είναι πολύ μεγάλη», κατέληξε.

Αυξημένα περιστατικά λοιμώξεων αναπνευστικού σε παιδιά

Την ίδια στιγμή, αυξημένα ποσοστά λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού σε παιδιά την περίοδο έξαρσης του «Όμικρον» στελέχους του ιού SARS-CoV-2 περιγράφηκαν σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό “JAMA Pediatrics”.

Το στέλεχος «Όμικρον» φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο σε σχέση με το προηγούμενο στέλεχος «Δέλτα», κυρίως επειδή το στέλεχος «Όμικρον» πολλαπλασιάζεται δυσχερέστερα στο πνευμονικό παρέγχυμα σε σχέση με το ανώτερο αναπνευστικό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ). Ανάμεσα σε 18.849 παιδιά που νοσηλεύτηκαν με νόσο COVID-19 στις ΗΠΑ, το 2% είχε λοίμωξη μόνο ανώτερου αναπνευστικού. Από τα 384 παιδιά με τη λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού, τα 81 είχαν σοβαρή νόσο (χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη, έλαβαν αγγειοσυσπαστικά, ή κατέληξαν).

Οι ερευνητές συνέκριναν τα δημογραφικά δεδομένα, τη συννοσηρότητα και το κλινικό αποτέλεσμα σε παιδιά πριν το στέλεχος «Όμικρον» (Μάρτιος 2020-25 Δεκεμβρίου 2021) και κατά την περίοδο του «Όμικρον» (26 Δεκεμβρίου 2021-17 Φεβρουάριου 2022). Κατά την περίοδο του «Όμικρον» περιγράφηκαν οι 178 από τις 384 περιπτώσεις με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (αύξηση σε σχέση με την περίοδο πριν το «Όμικρον») και τα παιδιά αυτή την περίοδο ήταν κατά μέσο όρο μικρότερα σε ηλικία, έλαβαν λιγότερο συχνά δεξαμεθαζόνη και εμφάνισαν λιγότερο συχνά σοβαρή νόσο.

Τα παιδιά με νόσο στο ανώτερο αναπνευστικό κινδυνεύουν από καρδιακή ανακοπή λόγω της απότομης εγκατάστασης της απόφραξης του ανώτερου αεραγωγού, ενώ μπορεί να χρειαστούν αντιμετώπιση και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ακόμη και διασωλήνωση.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια