Υδρογονάνθρακες: «Παγωμάρα» μετά τη φυγή των επενδυτών - Το plan B για τα κοιτάσματα στην Κρήτη

Κρήτη
Υδρογονάνθρακες: «Παγωμάρα» μετά τη φυγή των επενδυτών - Το plan B για τα κοιτάσματα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήνυμα ότι δεν τα παρατούν, μετά το ηχηρό «ράπισμα» με τη φυγή των Γάλλων, από τις συμφωνίες για τα κοιτάσματα της Κρήτης, στέλνουν κυβέρνηση και ΕΔΕΥ, ενεργοποιώντας ένα plan b

Μήνυμα ότι δεν τα παρατούν, παρά το ισχυρό “ράπισμα” με την αποχώρηση της γαλλικής Total από τις συμφωνίες παραχώρησης για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, στέλνουν κυβέρνηση και ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων).

Ήδη φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενεργοποιήθηκε από το Μαξίμου το εναλλακτικό σχέδιο δράσης (plan Β), με τη βολιδοσκόπηση άλλων ξένων εταιρειών, ενώ έχει γίνει κρούση και στη νορβηγική PGS, για την εμπλοκή τους στη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών ώστε να γίνει πιο ελκυστικό - επενδυτικά - το πρόγραμμα έρευνας και αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά του νησιού μας.

Βεβαίως, η ψυχρή αλήθεια είναι ότι όλα αυτά απλώς μετριάζουν κάπως και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να “σβήσουν” τα αισθήματα “παγωμάρας” και απογοήτευσης που κυριαρχούν μετά το επίσημο “αντίο της γαλλικής Total που, σημειωτέον, ήταν και η ηγέτιδα εταιρεία στην τριμερή κοινοπραξία με την αμερικανική ExxonΜobil και τα ΕΛ.ΠΕ. εδώ στα δικά μας θαλάσσια οικόπεδα.

Η φυγή της Total ήρθε λίγες μόλις ημέρες μετά το κυβερνητικό σήμα για την επανεκκίνηση της προσπάθειας αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου σε Κρήτη και Ιόνιο, ενώ θεωρείται πιθανό ότι το γαλλικό “αντίο” θα συνοδευτεί λίαν συντόμως και από ένα δεύτερο “αντίο”, αυτή τη φορά των Αμερικανών της ExxonΜobil.

Εφόσον μάλιστα επαληθευτούν και με τους Αμερικανούς τα έντονα σενάρια φυγής τους, όπως έγινε στην περίπτωση των Γάλλων, τότε θα μιλάμε για ένα μεγάλο πισωγύρισμα, καθώς πάνω που ήταν να πάρει άλλη “πνοή” και δυναμική το κυβερνητικό σχέδιο για την έρευνα εντοπισμού πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα, θα χάσει τους δύο ισχυρούς επενδυτές-πυλώνες και θα απομείνει με τις δύο ελληνικές εταιρείες, τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Energean.

Κι ενώ οι εξελίξεις είναι δυσοίωνες, κι ενώ υπάρχει “παγωμάρα” μετά το νέο κύμα φυγής των επενδυτών, η κυβέρνηση και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων διαμηνύουν πως το εγχείρημα παραμένει ζωντανό και πως θα το παλέψουν, ενεργοποιώντας πλέον το εναλλακτικό σχέδιο δράσης.

Στον “καμβά” ακριβώς αυτόν, οι πληροφορίες θέλουν να έχουν ξεκινήσει ήδη άτυπες, παρασκηνιακές επαφές της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδυτών στο ελληνικό upstream. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται ότι βολιδοσκοπούνται από την ελληνική πλευρά είναι η ιταλική Eni, η Shell, η Chevron και η Equinor. Πέραν, όμως, αυτών των πρωτοβουλιών, σε εξέλιξη είναι και κινήσεις από υφιστάμενους επενδυτές αλλά και την κυβέρνηση και την ΕΔΕΥ για τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών τόσο στην Κρήτη όσο και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Είναι κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, μιας και το μεγάλο “στοίχημα” που έχει θέσει το κυβερνητικό επιτελείο και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μέχρι το τέλος του 2023 να υπάρχει σαφής εικόνα ως προς την καταγραφή του μεγέθους των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια.

Οι δύο ελληνικές εταιρείες που είναι ήδη τοποθετημένες στις θαλάσσιες και χερσαίες παραχωρήσεις θα σηκώσουν, όπως γίνεται φανερό, το βάρος της διενέργειας των σεισμικών ερευνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η Energean έχει σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση σε εταιρεία της διενέργειας σεισμικών ερευνών στο block 2 βορειοδυτικά της θαλάσσιας περιοχής της Κέρκυρας. Σημειώνεται ότι η εταιρεία που δραστηριοποιείται σε μεγάλες παραχωρήσεις του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Αδριατικής έχει ως εταίρο με 35% στο συγκεκριμένο block τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Στα ακόμα περισσότερα υποσχόμενα, από πλευράς εκτιμώμενου μεγέθους, κοιτάσματα της Κρήτης, τα Ελληνικά Πετρέλαια - σε συνεργασία με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων - θα πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες γεωφυσικές έρευνες. Ο στόχος είναι να γίνουν την ερχόμενη χειμερινή περίοδο 2022-2023, καθώς θεωρείται ότι θα αποτελέσουν ένα σημαντικό “όπλο” στη φαρέτρα της προσπάθειας προσέλκυσης νέων επενδυτών.

Για τον σκοπό αυτόν φέρεται να έχει βολιδοσκοπηθεί, μάλιστα, και η εξειδικευμένη στο κομμάτι αυτό νορβηγική PGS. Είναι η γνωστή μας εταιρεία η οποία είχε διενεργήσει σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και την Κρήτη κατά την περίοδο του 2013, προ της προκήρυξης των διαγωνισμών παραχώρησης.

Βεβαίως θα πρέπει να επισημανθεί ότι η υπόθεση του ορυκτού πλούτου της Κρήτης έπεται συγκριτικά με την περιοχή του Ιονίου, όπου τα δεδομένα είναι πιο ώριμα και δείχνουν να κινούνται και πιο δυναμικά.

Διόλου τυχαίο ή αμελητέο, άλλωστε, το ότι στην περίπτωση του block 2, στο Ιόνιο, θα γίνουν απευθείας τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, παρακάμπτοντας το στάδιο των δισδιάστατων. Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, υπάρχει εντοπισμένος στόχος και το πλάνο της κοινοπραξίας Energean-ΕΛ.ΠΕ. προβλέπει τη διενέργεια της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης το 2024.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News