Κρήτη: Αντίδοτο στην ακρίβεια αναζητούν οι πολίτες - Τι απαντούν βουλευτές του νησιού

Κρήτη
Κρήτη: Αντίδοτο στην ακρίβεια αναζητούν οι πολίτες - Τι απαντούν βουλευτές του νησιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι απαντούν βουλευτές της Κρήτης για το «τσουνάμι» ανατιμήσεων μετά και από 12 χρόνια κρίσης, το καταποντισμένο εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς που έχει επιφέρει η μακρόχρονη ύφεση

Μεγάλο θύμα της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία είναι ο Έλληνας πολίτης. Από το 2010 που ξεκίνησε στη χώρα μας η οικονομική κρίση, ο Έλληνας βιώνει “στο πετσί του” μια πολύπτυχη κρίση που τον έχει καταρρακώσει εισοδηματικά, εξουθενώσει ψυχολογικά και κυρίως του έχει συρρικνώσει το βιοτικό επίπεδο. Δεν είναι αναληθές να ισχυριστεί κάποιος πως ο Έλληνας πολίτης δεν έχει “σηκώσει κεφάλι” αυτά τα 12 χρόνια κρίσης. Η κρίση ως όρος και έννοια μεταφράστηκε ως μια μορφή αποσταθεροποίησης η οποία έχει πτυχές στην οικονομική, κοινωνική, πνευματική και πολιτική του ζωή.

Ωστόσο, η κρίση μετά το 2018, που ήρθε το τέλος των μνημονίων, γρήγορα εξελίχθηκε σε υγειονομική, ως αποτέλεσμα της εμφάνισης ενός νέου εχθρού, γνωστού ως κορωνοϊού.

Η δυσπιστία της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στον πολιτικό κόσμο μεγάλωσε. Η συρρίκνωση του εισοδήματος και κατ’ επέκταση του βιοτικού επιπέδου σήμανε και την έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις ανεξαρτήτως χρώματος, ιδεολογίας ή συμβολισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: «Τι έχετε να απαντήσετε στον πολίτη που προσπαθεί εδώ και δέκα χρόνια να τα βγάλει πέρα, την ώρα που η τσέπη του αδειάζει όλο και περισσότερο; Πιστεύετε ότι εμπιστεύεται πια τους πολιτικούς, όταν με αφορμή τη μια μετά την άλλη τις κρίσεις, από την οικονομική ως την πανδημική, βλέπει το βιοτικό του επίπεδο να καταποντίζεται συνεχώς;».

Οι απαντήσεις των βουλευτών καταδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να υπάρξει ξανά μια σχέση αποκατάστασης μεταξύ πολιτικού προσωπικού και ελληνικής κοινωνίας για το κοινό καλό ή, εάν προτιμάτε, για το δημόσιο συμφέρον. Οι απαντήσεις τους είναι άκρως ενδιαφέρουσες.

Μάξιμος Σενετάκης, Βουλευτής ΝΔ

«Η εμπιστοσύνη οικοδομείται από τη συνέπεια»

«Το ερώτημά σας απαιτεί δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απαντήσεις. Η πρώτη αφορά στα αίτια της πολυετούς κρίσης για τα οποία έχουν χυθεί τόνοι μελανιού. Προφανώς δεν ήταν αρκετοί από τη στιγμή που επαναλαμβάνεται το ίδιο ερώτημα. Παρ’ όλα αυτά θα έλεγα στον πολίτη να μην έχει ανοικτά τα αφτιά του στις εύκολες απαντήσεις και λύσεις.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη απάντηση, πράγματι το θέμα της εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών είναι κομβικής σημασίας. Άλλωστε, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης στις κοινωνικές σχέσεις είναι εξίσου σημαντική με τις διαπροσωπικές. Για αυτό και η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή φρόντισε να αποκαταστήσει τη σχέση αυτή. Ως αξιωματική αντιπολίτευση υποσχεθήκαμε να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Κάναμε μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες. Αργότερα ως κυβέρνηση τηρήσαμε την ίδια συμφωνία.

Και επειδή η εμπιστοσύνη οικοδομείται από τη συνέπεια, ό,τι είπαμε προεκλογικά το κάναμε πράξη ως κυβέρνηση. Και αν πράγματι δεν καλούμαστε να διαχειριστούμε αλλεπάλληλες και πολύπλοκες κρίσεις τις οποίες δεν προκαλέσαμε εμείς, θα είχαμε κάνει πολλά περισσότερα από όσα τότε είχαμε πει.

Και ναι, όλα αυτά τα κάνουμε γιατί πράγματι πιστεύουμε ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τους πολιτικούς που έχουν συνέπεια λόγων και έργων, που μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας και σκύβουν με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά σε πολύπλοκα προβλήματα».

Χάρης Μαμουλάκης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Ένας στους δύο δε βγάζει τον μήνα!»

«Ο πολίτης γνωρίζει καλά ποιοι τον έβαλαν στα μνημόνια, όπως γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με χρηστή διαχείριση και κοινωνική υποστήριξη, απελευθέρωσε τη χώρα, την έβγαλε από το μνημονιακό καθεστώς, πέτυχε την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της και άφησε ένα “μαξιλάρι” 37 δισ. ευρώ, το οποίο φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο στα χρόνια της πανδημίας. Σήμερα, που οι μικρομεσαίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το “λουκέτο” και τα νοικοκυριά σε απόγνωση, όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί τόσο για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και για την οικονομική κρίση που φέρει την υπογραφή του. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε την κοινωνία να καταστρέφεται. Δεν έχουμε μια κρίση των ευάλωτων, αλλά μια κρίση που διαλύει την κοινωνία. Ένας στους δύο δε βγάζει τον μήνα! Απαιτείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ανόρθωσης της κοινωνίας, αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας και του πρωτοφανούς κύματος των ανατιμήσεων, αλλά και αλλαγής της νοοτροπίας που οδηγεί τα “γαλάζια” golden boys να έχουν μισθούς από 8.000 έως 28.000 ευρώ ή τον πρόεδρο της ΔΕΗ να αμείβεται με 360.000 ευρώ ετησίως - όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αμείβεται με 400.000 δολάρια.

Τέτοιο σχέδιο, από μια κυβέρνηση που μας έλεγε ότι η ακρίβεια τελειώνει τα Χριστούγεννα, η αύξηση στο ρεύμα θα ήταν 2-3 ευρώ, και μετά ότι λύση είναι να μην αφήνουμε ανοικτά φώτα και θερμοσίφωνα ή ότι οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο, δεν μπορεί να προκύψει. Ζουν σε άλλο κόσμο!

Μόνο μια κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Να στηρίξει την κοινωνία για να έχουμε προοπτική ως χώρα και ως λαός. Και όλοι γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με μια προοδευτική διακυβέρνηση!».

Σωκράτης Βαρδάκης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Ανελέητο γιουρούσι στα ταμεία της χώρας»

«Έχει μεγάλη σημασία να δούμε αυτά τα δέκα χρόνια ποιες επιλογές έγιναν από τις κυβερνήσεις και σε ποιες συνθήκες. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι κι αυτό το γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κυβερνούσε εφαρμόζοντας οδηγίες που έρχονταν σε mails, όπως οι προκάτοχοί του.

H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χώρα με άδεια ταμεία, “μαύρες τρύπες” σε δημόσιους οργανισμούς, ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος και χωρίς εργασιακή δικαιοσύνη και, παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις, κατάφερε να ασκήσει ουσιαστική κοινωνική πολιτική, να επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μετά από χρόνια, εξασφαλίζοντας εργασιακή αξιοπρέπεια, να νοικοκυρέψει τα οικονομικά, και να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, με ρυθμισμένο το χρέος και γεμάτα ταμεία. Αυτή ήταν η προίκα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, από την αρχή της διακυβέρνησής της, επιδόθηκε σε ένα ανελέητο γιουρούσι στα ταμεία της χώρας, μοιράζοντας δημόσιο χρήμα στα γνωστά ιδιωτικά συμφέροντα, ξηλώνοντας παράλληλα κάθε νόμο που προστάτευε τον πολίτη.

Διαλυμένο ΕΣΥ και Παιδεία, εργαζόμενοι εξαθλιωμένοι, πρωτογενής τομέας αόρατος, νοικοκυριά καταχρεωμένα, στο έλεος της ακρίβειας... Αυτή είναι η προίκα της Ν.Δ. Οι εμπεριστατωμένες, κοστολογημένες προτάσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας για άμεση εφαρμογή δείχνουν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να αποκτήσει ξανά ο πολίτης αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Μόνο με γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ρύθμιση του πανδημικού χρέους, ολιστικό σχέδιο για την Παιδεία, ενίσχυση του ΕΣΥ και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας έχουμε μια ελπίδα να βρούμε ξανά μια αχτίδα φωτός μέσα στο σκοτάδι που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια».

Νίκος Ηγουμενίδης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Βάζουν χέρι στα μεσαία και κατώτερα εισοδήματα»

«Ο πολίτης διαπιστώνει καθημερινά στην τσέπη του ότι η σημερινή κυβέρνηση τον βλάπτει κάθε ώρα που περνάει. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε, ούτε κάνει τίποτε για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για την προστασία των πολιτών από το κύμα της ακρίβειας και της εργασιακής ανασφάλειας και για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στην ενέργεια, από την οποία θησαυρίζουν οι λίγοι σε βάρος της κοινωνίας.

Οι συμπολίτες μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η τελευταία δεκαετία δεν έχει ενιαία και παρόμοια χαρακτηριστικά. Η διακυβέρνηση της χώρας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά το 2012 “άδειασε” για λογαριασμό της τρόικας τις αποταμιεύσεις του κόσμου, βάζοντας χέρι στα μεσαία και κατώτερα εισοδήματα. Ο πολίτης θυμάται ότι η Ν.Δ. παρέδωσε άδεια ταμεία και μια χώρα καταχρεωκοπημένη. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα προστάτευσε τους ανασφάλιστους και τους πολίτες που έδιναν αγώνα επιβίωσης. Χάρη σε αυτό τον αγώνα βγήκαμε από τα μνημόνια και διασφαλίσαμε ένα “μαξιλάρι” - αυτό που χλεύασε ο κ. Μητσοτάκης και που σήμερα το χρησιμοποιεί για να καλύψει την πλήρη του αδράνεια.

Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η Δεξιά και ο κ. Μητσοτάκης ούτε θέλει, ούτε και μπορεί να προστατεύσει το βιοτικό επίπεδο των αδύναμων πολιτών. O ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί τα εισοδήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων της χώρας μας. Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν τη μόνη ασφαλή διέξοδο για μια νέα αρχή, με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή».

Βασίλης Κεγκέρογλου, Βουλευτής ΚΙΝΑΛ

 «Αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικής»

«Μετά τις συνεχείς κρίσεις που βιώνει ο σύγχρονος κόσμος, οι επιπτώσεις των οποίων είναι εις βάρος του πλανήτη και των λαών, οφείλει να αναστοχαστεί και να επανατοποθετηθεί τόσο για την ανάγκη παγκόσμιας ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών αλλά και για τις προτεραιότητές του, θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την ασφάλειά του, το βιοτικό επίπεδο και τις δημόσιες αξίες, με αναθεώρηση θεωριών, πρακτικών και επιλογών που έχουν θεοποιήσει το κέρδος. Κι αν αυτό είναι θεωρητικό για την παγκόσμια κοινότητα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα για την πατρίδα μας, μετά την οικονομική και κοινωνική κρίση που ξεκίνησε από το 2008 και έπληξε το επίπεδο ζωής, την κοινωνική συνοχή και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, μετά και τις νέες προκλήσεις της πανδημίας και του πόλεμου, ενεργειακού και στρατιωτικού, είναι αδήριτη ανάγκη. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, κοινή άμυνα και ασφάλεια, ενεργειακή αυτονομία, διατροφική επάρκεια, νέα μεταναστευτική και δημογραφική πολιτική, με επικαιροποίηση των βασικών αρχών της Ε.Ε., και στήριξη των κρατών-μελών για τη δίκαιη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Δυστυχώς, όμως, στην Ευρώπη φαίνεται να είμαστε παρατηρητές και στην Ελλάδα με τις ανερμάτιστες πολιτικές της Ν.Δ., που δαπανά μεν τεράστια ποσά, που προέρχονται από την υπερφορολόγηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ., αλλά χωρίς σχέδιο με προτεραιότητες και κυρίως χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, δεν επιτυγχάνεται το ανάλογο αποτέλεσμα και τα βάρη της ενεργειακής μετάβασης χωρίς δικαιοσύνη, της ακρίβειας αλλά και του πολέμου φορτώνονται στους πολίτες. Οι άνθρωποι δεν τα βγάζουν πέρα, αυξάνονται οι φτωχοί και οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Η επιμονή του κυρίου Μητσοτάκη στην ίδια πολιτική αλλά και η διαχειριστική ανεπάρκειά του επιβάλλουν την αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικής, για να συνδυαστεί η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα (94 δισ.) για ανάκαμψη, ανθεκτικότητα και ανάπτυξη, με κοινωνική δικαιοσύνη και προτεραιότητες για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Γι’ αυτό χρειάζεται ταυτόχρονα, και όχι λίγο απ’ όλα, νέα σοβαρή και ικανή διακυβέρνηση, με εθνική στρατηγική και σοσιαλδημοκρατικό προοδευτικό πρόγραμμα και η λύση μπορεί να δοθεί μόνο από τους πολίτες με την ανάθεση στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής του πρωταγωνιστικού ρόλου».

Μανόλης Συντυχάκης, Βουλευτής ΚΚΕ

«Στόχος τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των λαϊκών αναγκών»

«Ο λαός να παλέψει και να επιβάλει με τον αγώνα του μέτρα ουσιαστικής ανακούφισής του. Να μη δώσει άλλοθι στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες. Να μην αποδεχτεί την κοροϊδία των ψίχουλων, όπως η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει εξανεμιστεί πριν καν δοθεί, εξαιτίας της εκτίναξης της ακρίβειας, διαμορφώνοντας τον ονομαστικό κατώτατο μισθό σε επίπεδο πιο χαμηλό από αυτό που ήταν 13 χρόνια πριν, ενώ η εργασιακή ζούγκλα έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους να μην παίρνουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό. Ταυτόχρονα, για μια ακόμη φορά, εφαρμόζεται ο άθλιος μηχανισμός που συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον οποίο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης και καθ’ υπόδειξιν των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν ένα “οπλοστάσιο” νόμων που έχει σμπαραλιάσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και έχει οδηγήσει στη συμπίεση του μέσου μισθού προς τα κάτω!

Είτε με κρίση είτε με ανάπτυξη, η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων έχει ως στόχο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ενεργειακή ακρίβεια, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της “απελευθέρωσης” της Ενέργειας και της “πράσινης” ενεργειακής μετάβασης, της απολιγνιτοποίησης και γενικά της απαξίωσης των εγχώριων πηγών ενέργειας, που κατά παραγγελία των επιχειρηματικών συμφερόντων υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να παλέψει και να εμπιστευτεί τη δύναμή του. Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στον αγώνα για έναν άλλο δρόμο, με τον λαό στην εξουσία - έξω από την Ε.Ε. και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες - ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, βάζοντας στο επίκεντρο τις σύγχρονες εργατικές-λαϊκές ανάγκες».

Γιώργος Λογιάδης ΜέΡΑ25

«Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να αλλάξουμε 180 μοίρες πορεία»

«Οι αποφάσεις που πήραν οι πολιτικοί αυτοί που κυβέρνησαν τα τελευταία αυτά δέκα χρόνια αλλά και πιο πριν, αποσπώντας με κάθε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο, την ψήφο του πολίτη, δημιουργώντας ένα σύστημα αλληλεξάρτησης πολιτικών και πολιτών, μας έχουν φέρει στο σημερινό αδιέξοδο με τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις που υπέγραψαν. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να αλλάξουμε 180 μοίρες πορεία και όχι 360 μοίρες.

Αρκεί να το πιστεύουμε και να το θέλουμε. Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα, υπάρχουν δύο ειδών πολιτικοί: αυτοί που θέλουν να είναι αρεστοί και τους ενδιαφέρει η καριέρα τους και η καρέκλα τους, και αυτοί που δεν τους ενδιαφέρει να είναι αρεστοί και δεν κοιτάνε το προσωπικό τους συμφέρον.

Ο κάθε πολίτης, αν πραγματικά το θέλει, μπορεί μακριά από σκοπιμότητες, δεσμεύσεις ή κάθε είδους εξαρτήσεις να ψάξει και να διακρίνει ποιος επιθυμεί να τον εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο και να τον πάει παραπέρα με αξιοπρέπεια. Μπορούμε να κάνουμε στην πράξη την υπέρτατη έκφραση που λέμε στην Κρήτη “ξα σου”;!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News