3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα και εντάσεις μεταξύ προεδρικών και «Ομπρέλας»

Ελλάδα
3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα και εντάσεις μεταξύ προεδρικών και «Ομπρέλας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ισχυρή πλειοψηφία έγινε δεκτή η πρότασή του για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος

Συντριπτική ήταν η επικράτηση της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας από τα οργανωμένα μέλη του κόμματος. Η πρόταση ψηφίστηκε το βράδυ του Σαββάτου 16 Απριλίου, στα πλαίσια του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα συνέδριο από το οποίο δεν έλειψαν οι εντάσεις, και το οποίο ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 17 Απριλίου, με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και τις ψηφοφορίες για κείμενο θέσεων, καταστατικό και πολιτική απόφαση.

Αναλυτικότερα, με ισχυρή πλειοψηφία πέρασε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας από τα οργανωμένα μέλη του κόμματος στα πλαίσια του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στην ψηφοφορία του Σαββάτου 16 Απριλίου, η πρόταση για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση απέσπασε 3.438 (73,5% επί του συνόλου των ψηφισάντων), ενώ η πρόταση των 14 μελών που ανήκουν στην «Ομπρέλα» απέσπασε 1.208 ψήφους (ποσοστό 25,8%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ομιλία των στελεχών της «Ομπρέλας», της εσωκομματικής τάσης του κόμματος, προκλήθηκε ένταση, καθώς εξαπέλυσαν «πυρά» κατά του Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας βροντερό «παρών» στο 3ο Συνέδριο.

Πέρα από τις αιχμηρές τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της, όπως του Νίκου Φίλη, του Πάνου Σκουρλέτη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Ν. Βούτση κ.ά., η «Ομπρέλα» κατέθεσε και επισήμως τη διαφωνία της με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να εκλέγεται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη του κόμματος και όχι από το Συνέδριο.

Μάλιστα, μετά την ομιλία του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος ανήκει στην εσωκομματική ομάδα «Ομπρέλα», ένας σύνεδρος τού επιτέθηκε φραστικά. Άμεσα στο πλευρό του Θοδωρή Δρίτσα έσπευσαν ο Νίκος Φίλης και άλλα στελέχη. Στη συνέχεια, ο σύνεδρος ζήτησε τον λόγο από το προεδρείο για να μιλήσει και να ανακαλέσει, ωστόσο αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα η Όλγα Γεροβασίλη να τον αποπέμψει.

Διαφωνία και ένταση

Παράλληλα, ένταση υπήρξε και την Κυριακή 17 Απριλίου, κατά τη διαδικασία των ψηφοφοριών για τις καταστατικές αλλαγές στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του από τον Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, η πλευρά της «Ομπρέλας» ήταν αντίθετη με τον τρόπο εγγραφής νέων μελών και αιτήθηκε αυτός να γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία στις οργανώσεις και όχι μέσω της πλατφόρμας Isyriza, η οποία μετά οδηγεί τα νέα μέλη στις οργανώσεις μελών.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε την πρόταση του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου, να γίνει ψηφοφορία ώστε και αυτό το θέμα να περάσει από κάλπες στις 15 Μάιου, οπότε και θα γίνουν οι εκλογές για ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Η ψηφοφορία έγινε με ανάταση των καρτών και η πρόταση του γραμματέα πέρασε.

«Υπάρχει εναλλακτική στον κατήφορο»

Μήνυμα νίκης στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν

Την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επικρατήσει στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας με την ομιλία του το 3ο Συνέδριο του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο μήνυμα του Συνεδρίου λέγοντας: «Υπάρχει εναλλακτική στον κατήφορο. Υπάρχει σχέδιο για να ανασάνει η κοινωνία. Υπάρχει ελπίδα για να στηριχτεί η χώρα», μεταφέροντας το «ισχυρό μήνυμα», που όπως είπε στέλνει το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., και το οποίο έλαβε ο ελληνικός λαός «αλλά και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».

Κλείνοντας με την ομιλία του τις εργασίες του Συνεδρίου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εστάλη το μήνυμα ότι «ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη της πολιτικής αλλαγής, της προοδευτικής διακυβέρνησης». «Δόθηκε απ' το Συνέδριο», πρόσθεσε, «το μήνυμα ότι αλλάζουμε για να αλλάξει η χώρα».

Μάλιστα, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντώντας στη δική του παρέμβαση από το προσυνέδριο της Ν.Δ. στην Κρήτη, λέγοντας: «Οι ηττημένοι δε βρίσκονται σε αυτήν την αρένα, αλλά υπάρχουν. Και έσπευσαν τούτες τις μέρες να δείξουν με όλους τους τρόπους τον εκνευρισμό τους, τον φόβο που τους διακατέχει. Στα τηλεοπτικά στούντιο, στα πρωτοσέλιδά τους, στην προπαγάνδα τους. Έσπευσαν λοιπόν όλοι αυτοί, με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, να χαρακτηρίσουν τις δεσμεύσεις μας, τα 5+1 σημεία για να ανασάνει η κοινωνία και ο λαός, “παροχολογία” και “λεφτόδεντρα”. Ποιοι, αυτοί που ποτίζουν κάθε μέρα τα κλεπτόδεντρα της αισχροκέρδειας;».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Συνεδρίου, λέγοντας: «Με το Συνέδριό μας και τις αποφάσεις μας ξεκινά μια νέα εποχή για το κόμμα μας, για την Αριστερά, για την προοδευτική παράταξη, αλλά και για το αύριο της χώρας, για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Το Συνέδριό μας ανοίγει τον δρόμο για έναν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πιο μαζικό, πιο ισχυρό, πιο δημοκρατικό, ενωμένο. Σήμερα, σε αυτό εδώ το γήπεδο δεν υπάρχουν ηττημένοι. Υπάρχουν μόνο νικητές».

Τόνισε ότι ενόψει είναι «ένα μεγάλο στοίχημα: η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματός μας, στις 15 του Μάη, να γίνει μια μεγάλη γιορτή δημοκρατίας, αλλά και η αρχή της αντίστροφης μέτρησης για τη χειρότερη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Πρόσθεσε ότι «η επιτυχία και η μαζική συμμετοχή στη διαδικασία θα είναι και ένα μήνυμα απέναντι στην κυβέρνηση, θα είναι μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει και ο εφιάλτης τελειώνει, ότι τελειώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ολοκληρώνοντας, κάλεσε να δοθούν όλες οι δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να μεταδοθεί παντού το «μήνυμα της πολιτικής αλλαγής», «πάμε όλοι μαζί για τη νίκη. Δυνατός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παντού. Δυνατοί δεσμοί με τον λαό παντού. Αυτή είναι η προϋπόθεση της νίκης μας», σημείωσε.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News