Μητσοτάκης: Νέα αύξηση κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2022 - Φθηνή στέγη σε νέους εργαζόμενους

Ελλάδα
Μητσοτάκης: Νέα αύξηση κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2022 - Φθηνή στέγη σε νέους εργαζόμενους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε απευθείας μετάδοση η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, «Δουλειές Ξανά»

Την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου του 2022, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κατά την παρέμβαση του στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, «Δουλειές Ξανά».

Το επικρατέστερο σενάριο είναι η αύξηση να κυμανθεί μεταξύ 6% και 8% (πέραν του 2%), προκειμένου να καλυφθεί ο πληθωρισμός, που «ροκανίζει» τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων.

«Ζούμε σε ένα εξαιρετικά δυσχερές περιβάλλον αλλά οι προβλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανεργία λόγω της πανδημίας διαψεύστηκαν γιατί η κυβέρνηση έσπευσε να στηρίξει τους πολίτες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μου κάνει εντύπωση η συμμετοχή της αντιπολίτευσης. Δεν βλέπω κανέναν από το ΚΙΝΑΛ, θα πίστευε κανείς τι έχει αυτό προσυνεδριακές διαδικασίες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά».

«Τον Φεβρουάριο του 2022 η ανεργία έπεσε από το 17,2 στο 12,8%.είναι η μεγαλύτερη και ταχύτατη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη. Παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Περάσαμε το ορόσημο των τεσσάρων εκατ. απασχολούμενων», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Εξακολουθούμε να έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία. Μας έχει ξεπεράσει η Ισπανία. Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά την περίοδο της πανδημίας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών το τελευταίο διάστημα έχει επιβαρυνθεί, είπε ακόμη και πρόσθεσε πως προσπαθούμε να λάβουμε μέτρα για την ελάφρυνση. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι δημόσιοι πόροι θέλουμε να κατευθύνονται προς στοχευμένες πολιτικές εργασίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το πρώτο πρόβλημα είναι η μακροχρόνια αποχή από την εργασία. Πολλοί άνεργοι δεν είχαν βρει εργασία για διάστημα άνω του ενός έτους, ενώ 50.000 άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση εδώ και μία δεκαετία», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το ψηφιακό σχέδιο δράσης για κάθε άνεργο.

Μητσοτάκης: «Εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο»

Ως εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά», μιλώντας στην Ολομέλεια όπου συζητείται το νομοσχέδιο, ενώ ξεκινώντας την ομιλία του σχολίασε την περιορισμένη παρουσία βουλευτών της αντιπολίτευσης: «Μου κάνει εντύπωση η περιορισμένη συμμετοχή συναδέλφων της αντιπολίτευσης. Δεν βλέπω μάλιστα κανέναν από το ΚΙΝΑΛ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ρήση του Φρανγκλίνου Ρούσβελτ ότι «Καμία χώρα στον κόσμο όσο πλούσια κι αν είναι δεν μπορεί να αντέξει τη σπατάλη του ανθρώπινου δυναμικού της», και σημειώνοντας ότι η ανεργία είναι η μεγαλύτερη απειλή, επισήμανε τα εξής: « Αυτήν αντιπαλεύουμε εδώ και 33 μήνες. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα στοιχεία δείχνουν ότι η προσπάθειά μας πιάνει τόπο. Από το καλοκαίρι 2019 μέχρι το Φεβρουάριο 2022 η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,8%».

Παράλληλα πρόσθεσε οτι «Είναι η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη. Σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και ξεπεράσαμε το ορόσημο των 4 εκατ. απασχολούμενων», τόνισε σημειώνοντας ότι αυτό επιτεύχθηκε σε εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον.

Υπογράμμισε ότι οι «πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις της αντιπολίτευσης ότι η πανδημία θα οδηγούσε σε έκρηξη απολύσεων και άνοδο της ανεργίας» «διαψεύστηκαν προς όφελος των εργαζόμενων διότι η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να στηρίξει πρώτα και πάνω από όλα τον κόσμο της εργασίας», ωστόσο προσέθεσε: «Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να μας ικανοποιούν. Έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, η Ισπανία μας έχει ξεπεράσει. Έχουμε και διαχρονικό πρόβλημα χαμηλών αμοιβών».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας που είναι προϊόν της αύξησης των τιμών ενέργειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο των εθνικών προϋπολογισμών, «χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση» και προσέθεσε: «Γνωρίζω πόσο ο προϋπολογισμός ελληνικού νοικοκυριού έχει επιβαρυνθεί για εξωγενείς λόγους. Η κυβέρνηση προσπαθεί. Το επίδομα 200 ευρώ θα εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του μήνα όπως έχουμε δεσμευτεί, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου 2022».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο νομοσχέδιο είπε πως έρχεται να ξαναβάλει στον πυρήνα της πολιτικής μας τη διασύνδεση μεταξύ των αναγκών των επιχειρήσεων και της προσφοράς εργασίας από την ελληνική αγορά. «Πρέπει να συνδέσουμε τη ζήτηση της αγοράς με την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών, να παρέχουμε σύγχρονες δεξιότητες, να διακρίνουμε και τους αληθινούς ανέργους, αυτούς που έχουν ανάγκη ουσιαστικής κρατικής αγοράς. Να το κάνουμε ώστε οι δημόσιοι πόροι να μη σπαταλώνται οριζόντια σε επιδόματα αλλά στοχευμένα» σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ, ύψους 1,5 δις ευρώ, με στόχο την παροχή φθηνής στέγης για εργαζόμενους .

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός, σημείωσε πως σήμερα παγκόσμιοι κολοσσοί επενδύουν στην Ελλάδα και ένας από τους λόγους που το κάνουν είναι η ποιότητα των Ελλήνων εργαζομένων και στο ότι έχουν πρόσβαση σε Έλληνες εργαζόμενους του εξωτερικού που έχουν τη διάθεση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Τόνισε πως πρέπει να προχωράμε διαρκώς σε προγράμματα κατάρτισης, και επισήμανε:

- Μέσα σε 33 μήνες τριπλασιάστηκαν οι ρυθμοί στα προγράμματα του ΟΑΕΔ που το 2022 θα οδηγήσουν σε παραπάνω από 85.000 νέες προσλήψεις.

- Καθιερώθηκε το νέο ένσημο ενώ τον Ιούνιο θα τεθεί σε εφαρμογή η κάρτα εργασίας η οποία θα προστατεύει τους εργαζόμενους από αυθαιρεσίες εργοδοτών.

Υπενθύμισε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευτούν πάνω από 1 δισ. ευρώ για δράσεις κατάρτισης, που θα αναδείξουν προσόντα για να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας του μέλλοντος. «Χρέος της Πολιτείας είναι να προσφέρει χειροπιαστό στήριγμα και ελπίδα» τόνισε και προσέθεσε:

«Στην τρέχουσα συγκυρία δίδυμος στόχος με τη συρρίκνωση της ανεργίας είναι και η αύξηση των μισθών που είναι σε δυσανάλογα χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας. Το χρέος μας ως προς τον κατώτατο μισθό θα το κάνουμε. Χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών. Η απάντησή μου σε εργοδότες που λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους είναι ότι η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος».

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία «απέφυγε επιμελώς να μπει στην ουσία της συζήτησης» και «καταφεύγει σε ψεύτικες καταγγελίες». «Θα αρκούσε να επικαλεστώ πού ήταν η ανεργία πριν 3 χρόνια. Πού βρίσκεται τώρα. Μη με αναγκάζετε να υπενθυμίσω τις προβλέψεις σας πού θα ήταν η ανεργία όταν ξεκίνησε η πανδημία. Συζητήστε το στο συνέδριό σας. Θέλω να σας ρωτήσω, απαντώντας στις αιτιάσεις ότι δήθεν τιμωρούνται όσοι διαγράφονται από το μητρώο του ΟΑΕΔ: Θέλετε να επιδοτούνται ως άνεργοι πρόσωπα με εισοδήματα 100.000 ευρώ; Ναι ή όχι; Ήλπιζα ότι θα ήταν εδώ ο αρχηγός σας, αλλά προφανώς είναι πολύ απασχολημένος με τις προσυνεδριακές του διαδικασίες. Καλύπτετε όσους δεν θέλουν να επιμορφωθούν; Γιατί αρνείστε αυτό που ακολουθεί όλη η Ευρώπη; Εκτός αν θέλετε αυτούς τους εργαζόμενους εξαρτημένους από τα τακτικά ή έκτακτα επιδόματα;» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

«Εμείς τα βλέπουμε ως αναγκαία βοήθεια με μεταβατικό χαρακτήρα. Δεν θέλουμε μόνιμους επαγγελματίες ανέργους. Αναγνωρίζουμε ότι στη νέα δυναμική οικονομία η απόκτηση δεξιοτήτων είναι περίπου υποχρεωτική και δίνουμε αυτή την δυνατότητα. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας που μας διαφοροποιεί από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η σκληρότερη δουλειά είναι να μην έχεις δουλειά. Σήμερα δικό μας χρέος είναι να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο αυτό και να δουλέψουμε σκληρά για να έχουν καλή δουλειά όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες».

Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης δεξιοτήτων. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίζει το δικό του σχέδιο δράσης. Θα περιλαμβάνονται οι γνώσεις τους αλλά και οι ανάγκες κατάρτισεις. Θα πριμοδοτείται με 300 ευρώ και η ενίσχυση θα συνεχίζεται και αφού βρει δουλειά».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το  δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η ποιότητα της κατάρτισης. Είναι σημαντικό τα προγράμματα να αναμορφώνονται με βάση τα πραγματικά ζητούμενα της αγοράς εργασίας. Είναι πρόβλημα που ταλαιπώρησε όλους όσοι κυβέρνηση. Τα προγράμματα δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εκατοντάδες εκατομμύρια κατευθύνθηκαν σε μια κατάρτιση που δεν ωφέλησε τους εργαζόμενους. Δεν τους πρόσθεσε δεξιότητες για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.

«Οι πάροχοι εκπαίδευσης και κατάρτισης θα ελέγχονται με βάση την αποτελασματικότητά τους. Έχω ζητήσει από τον υπουργό ένα αντίστοιχο τέτοιο πρόγραμμα εσωτερικής αξιολόγησης και για τον ίδιο τον ΟΑΕΔ. Μπορεί να υπάρχει ένας οργανισμός που βρίσκει δουλειά σε 50 και ένας άλλος μόνο σε 5. Πρέπει να μπορούν να ανταμοίβονται περισσότερο όσοι κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Πάνω από τους μισούς ανέργους που συμμετείχαν στα προγράμματα κατάρτισης βρήκαν δουλειά τους επόμενους 12 μήνες. Το 90% παρέμεινε στην εργασία για ένα διάστημα που ξεπέρασε τον χρόνο της επιμόρφωσης. Αναλαμβάνουν ρόλο και τα πανεπιστήμιά μας.

Θεωρώ πολύ σημαντική καινοτομία τον ατομικό λογαριασμό δεξιοτήτων. Ψηφιακό εργαλείο που καταγράφονται όλες οι γνώσεις, οι πιστοποιήσεις ώστε ο εργοδότης να γνωρίζει με σαφήνεια που θα μπορεί να απασχοληθεί ο υποψήφιος. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Το κάνει ήδη η Γαλλία», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια είπε πως «η τρίτη παθογένεια που αντιμετωπίζουμε, η λειτουργία του ΟΑΕΔ. Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά στον ΟΑΕΔ. Ο διοικητής έχει φέρει παραστάσεις από το εξωτερικό. Κληρονομήσαμε οργανισμό γραφειοκρατικό, συνειδητά ίσως ανοργάνωτο για να μην επιτρέπεται έλεγχος για κατασπατάληση πόρων. Η αναντιστοιχία δεν δηλώνει τίποτα άλλο από την εκτεταμένη μαύρη εργασία.

Προνόμια – πρέπει να είμαστε ειλικρινείς- τα απολαμβάνουν πολλοί συμπολίτες μας που δεν τα δικαιούνται εις βάρος των πραγματικά ανέργων. 55.000 φυσικά πρόσωπα με εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ. Υπάρχουν περιπτώσεις ωφελούμενων που διαμένουν σε ακριβές περιοχές και διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου για 10 και 20 χρόνια. Η εκκαθάριση του μητρώου θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο. Θα διαγραφούν όσοι δεν το δικαιολογεί η εισοδηματική τους εικόνα. Θα διαγραφούν και όσοι αρνούνται να πάνε σε θέσεις που έχουν βρεθεί ειδικά γι αυτούς κάτι που ισχύει σε πολλούς οργανισμούς της Ευρώπης. Θέση στο μητρώο δεν θα βρίσκουν και όσοι αρνούνται να πάρουν μέρος σε δράση κατάρτισης».

Ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται και αλλάζει προσανατολισμό

«Το ίδιο το επίδομα ανεργίας εξαιρείται από εισοδηματικά κριτήρια. Δεν επηρεάζονται το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματα, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης. Ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε ΔΥΠΑ, αλλάζει προσανατολισμό για να προσφέρει εφόδια αντί για εμπόδια προς την εργασία. Ευέλικτη δομή με περισσότερα εξειδικευμένα στελέχη στις υπηρεσίες του. Από το 2023 τα αποθεματικά του μεταφέρονται στους κοινωνικούς εταίρους.

Ο ΟΑΕΔ θα αποτελέσει πυλώνα για τη στέγη που πρέπει να αποκτήσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. Παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης το 37% του πληθυσμού ξοδεύει παραπάνω από το 40% του εισοδήματος για έξοδα στέγης. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει ληξιοπρόθεσμες οφειλές για την κατοικία. Το πρόβλημα της στέγης είναι ουσιαστικό, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί, αυξάνει την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες προσφοράς πιο φτηνής στέγης κυρίως στα νέα ζευγάρια».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση στην αρχή της πανδημίας προεξοφλούσε αύξηση της ανεργίας. «Αποτύχατε», τόνισε χαρακτηριστικά. «Ήλπιζα ότι ο αρχηγός σας θα είναι εδώ αλλά εκείνος ασχολείται με τις προσυνεδριακές σας διαδικασίες», συμπλήρωσε.

«Βλέπουμε τα επιδόματα ως βοήθεια με μεταβατικό χαρακτήρα. δεν θέλουμε επαγγελματίες ανέργους. Χρέος μας είναι να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο για να έχουν μία καλή δουλειά οι Ελληνίδες και οι Έλληνες», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News