Άρση μέτρων: Πώς θα κάνουμε Πάσχα - Φεύγει το covid pass, μένει η μάσκα

Κρήτη
Άρση μέτρων: Πώς θα κάνουμε Πάσχα - Φεύγει το covid pass, μένει η μάσκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκλιμάκωση μετά τις γιορτές «βλέπει» ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης - Παραμένουν οι μάσκες

Την πεποίθηση ότι μετά το Πάσχα θα υπάρξει μια περαιτέρω αποκλιμάκωση στην πανδημία εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Συγκεκριμένα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι η χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό θα επέλθει μετά το Πάσχα. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο κορωνοϊός βρίσκεται ακόμα εδώ.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι επιστρέφουμε στη ζωή μας προ COVID, γιατί ο κορωνοϊός βρίσκεται ακόμα εδώ. Απλώς, από τον Μάιο, μετά το Πάσχα, θα υπάρχει μια περαιτέρω αποκλιμάκωση», δήλωσε στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή για τους εμβολιασμένους πολίτες η αποκλιμάκωση είναι σχεδόν ολική, με εξαίρεση τη μάσκα.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση μιλάμε για αναστολή των μέτρων και πλήρη επανεξέτασή τους τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά στο τι θα γίνει το καλοκαίρι, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι θα δούμε ένα πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, πιθανώς και χωρίς πιστοποιητικό, υπό κάποιους άλλους όρους.

«Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν ως ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την κίνηση. Αυτό που εξετάζεται είναι, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, που κατά βάση ο πληθυσμός είναι σε εξωτερικούς χώρους, αν και πού θα χρειάζεται η επίδειξη. Σίγουρα πάντως θα υπάρξει αποκλιμάκωση», υπογράμμισε.

Σχετικά με την κατάργηση της μάσκας, ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μέτρο ως έναν ήπιο περιορισμό, ο οποίος αφορά εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός.

«Δε χρειάζεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις», τόνισε.

Ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που ισχύει σε πολλές χώρες κι επανέλαβε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε κι έχουν παραταθεί όλες οι συμβάσεις COVID, όσοι υγειονομικοί έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν, παραμένουν σε αναστολή.

«Όσο διαρκεί η πανδημία τουλάχιστον, δεν μπορούν να επιστρέψουν στο ΕΣΥ. Αν αλλάξουν οι συνθήκες της πανδημίας, τότε θα εξεταστεί η θέση αν θα πρέπει να είναι τυπικό προσόν ο εμβολιασμός, ασχέτως πανδημίας», επισήμανε ο κ. Πλεύρης και ξεκαθάρισε ότι στις προσλήψεις που θα ανακοινωθούν τώρα προφανώς θα πρέπει οι υγειονομικοί να είναι εμβολιασμένοι.

Σχετικά με τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, ο υπουργός αναφέρθηκε στη νομοθεσία που έχει δοθεί για την αναστολή του προστίμου, κάτι που θα γίνει μέσα σε αυτή τη βδομάδα.

«Από 15 Απριλίου και μετά δε θα υπάρχει πρόστιμο και θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο», τόνισε και αποκάλυψε ότι είναι πιθανή η διαγραφή του προστίμου για όσους πάνε τώρα να εμβολιαστούν.

Αναφορικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης στα παιδιά, σχολίασε ότι προς το παρόν τα επίσημα όργανα δεν έχουν αποφανθεί για κάτι τέτοιο.

Τέταρτη δόση

Για την τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή όλα είναι πιθανά», εξηγώντας ότι εντός του Απριλίου ο ECDC και ο EMA θα έχουν καταλήξει πώς θα κινηθούμε με τον εμβολιασμό από ’δω και πέρα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σε τηλεοπτική της συνέντευξη υποστήριξε ότι αρχές Σεπτεμβρίου θα χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό η τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

«Ήδη ξεκίνησε στο εξωτερικό η τέταρτη δόση. Υπάρχει η Επιτροπή Εμβολιασμών, που συστήνει σε συγκεκριμένες ομάδες τέταρτη δόση, γιατί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία είναι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 70%-75%, αλλά υπάρχουν και εμβολιασμένοι με δύο και τρεις δόσεις με πολλά υποκείμενα νοσήματα», επισήμανε η κ. Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Αναφορικά με τον εορτασμό του Πάσχα ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι δεν θα απέχει από αυτό που έχουμε σήμερα. «Υπάρχει πλήρης ελευθερία κινητικότητας στον εμβολιασμένο πληθυσμό και σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους, δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις. Βέβαια, προφανώς θα υπάρχουν συστάσεις. Ωστόσο δε θα μπούμε σε περιορισμούς. Θα ήταν παράλογο από τη στιγμή που πάει ο κόσμος σε νυχτερινά κέντρα χωρίς περιορισμό, να βάλουμε τώρα όριο», είπε.

Σημειώνεται πάντως ότι οι ειδικοί συστήνουν σωστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων το Πάσχα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Νίκου Τζανάκη ο οποίος μιλώντας στο iefimerida.gr, σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία από τους πολίτες στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστιατόρια, μπαρ κλπ λόγω και των αυξημένων εξόδων της περιόδου. «Οι πολίτες θα πρέπει να διερευνούν αν τηρούνται ορθά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αν όσοι σερβίρουν ή βρίσκονται στην Παρασκευή φορούν τις μάσκες τους. Αν όλα αυτά τηρηθούν εκτιμώ ότι θα περάσουμε ένα σχετικά καλό Πάσχα». Προσοχή αυτή την περίοδο θα πρέπει να δοθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, στους ανθρώπους άνω των 70 ετών που είναι σε οίκους ευγηρίας και σε κλινικές νοσοκομείων, όπως οι αιματολογικές και οι ογκολογικές, οι οποίοι αποτελούν υψηλές ομάδες κινδύνου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News