Τρόφιμα: Εξετάζεται η μείωση ΦΠΑ στο 6% σε βασικά είδη

Οικονομία
Τρόφιμα: Εξετάζεται η μείωση ΦΠΑ στο 6% σε βασικά είδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, ως αντισταθμιστικό μέτρο στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά, ανέφερε το πρωί της Κυριακής ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης

Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, ως αντισταθμιστικό μέτρο στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά, ανέφερε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως εξήγησε, «το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι και η μείωση του ΦΠΑ εξετάζεται και από το Υπ. Οικονομικών. Το αν θα γίνει η όχι είναι απόφαση του οικονομικού επιτελείου που πρέπει να λάβει υπόψιν του κι άλλους παράγοντες. Εξ όσων γνωρίζω μελετάται να μειωθεί σε ορισμένα είδη στο 6%», πρόσθεσε.

//--> //-->

Παράλληλα, επεσήμανε πως δεν είναι δυνατό κάθε  να ανακοινώνονται μέτρα ανακούφισης κάθε εβδομάδα από την κυβέρνηση, γιατί τότε θα χαθεί ο έλεγχος. «Πρέπει δώσουμε λίγο χρόνο να δούμε πως θα πάνε τα μέτρα που ψηφίσαμε, πρέπει να χειριστούμε αυτή την κρίση σαν μαραθωνοδρόμοι και όχι σαν κατοστάρηδες».

«Ξέρουμε ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα, με αυτό τον πληθωρισμό θα ήταν τρελό να μην το παραδεχτούμε» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ παράλληλα, στάθηκε στο φαινόμενο της αισχροκέρδειας, τονίζοντας πως από την επόμενη εβδομάδα με την ψήφιση τροπολογίας θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται ονόματα εταιριών που αισχροκερδούν.

Επιταγή ακρίβειας: Έως την Μεγάλη Πέμπτη η πληρωμή – Ποσά και δικαιούχοι

Το επίδομα ακρίβειας ή «έκτακτο δώρο Πάσχα» αναμένεται να καταβληθεί έως και τη Μεγάλη Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022, σε 1.744.962 δικαιούχους

  • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι
  • 625.000 έγγαμοι με παιδιά & μονογονεϊκές οικογένειες
  • 241.281 δικαιούχοι Ελαχ. Εγγυημένου Εισοδήματος

Κριτήρια χορήγησης:

  • Ετήσιο εισόδημα 2020 (δηλώσεις 2021)
  • Περιουσία (παλαιές αντικειμενικές αξίες)

Εισοδηματικά κριτήρια χαμηλοσυνταξιούχων:

  • Άγαμοι: Ετ. Εισόδημα έως 7.200 €
  • Έγγαμοι: Ετ. Εισόδημα έως 14.40

Έκτακτο βοήθημα σε οικογένειες με παιδιά

Έκτακτο επίδομα θα λάβουν οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, και συγκεκριμένα όσοι έκαναν αίτηση για το επίδομα παιδιού τον Μάρτη.

Επιδότηση καυσίμων: Ανοίγει εντός της εβδομάδας η πλατφόρμα

Ανοίγει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για την τρίμηνη επιδότηση καυσίμων σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο αφορά ιδιοκτήτες οχημάτων με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ. Η ενίσχυση φτάνει τα 22 λεπτά το λίτρο και ανέρχεται συνολικά στα 40 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα και 50 ευρώ για τα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης.

Η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα έχει διάρκεια μέχρι τέλος Απριλίου -υπάρχει, ωστόσο, πρόβλεψη για παράταση αν χρειαστεί, και δεν έχει όρια ποσοτικά, σε αντίθεση με το σύστημα που θα ισχύσει για τη βενζίνη. Για τους οδηγούς ταξί τον Απρίλιο θα δοθεί μια έξτρα ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Για τις μοτοσικλέτες, η επιδότηση με την κάρτα καυσίμου θα είναι 30 και 35 ευρώ, αντιστοίχως. Το μέτρο επιδότησης καυσίμου θα ισχύσει για τρεις μήνες και για τα πρώτα 60 λίτρα καυσίμου (180 λίτρα για το τρίμηνο).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News