Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Πάσχα στο χωρίο με τις πινακίδες για τους οδηγούς - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Οικονομία
Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Πάσχα στο χωρίο με τις πινακίδες για τους οδηγούς - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2,6 δισ. ευρώ - Τι ισχύει με την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για αγρότες και αλιείς

Στα 2,6 δισ. ευρώ ανέρχεται  ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή. 

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού και κατά 600 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.  Σύμφωνα με την έκθεση Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται ότι οι δαπάνες της συνδέονται με την αντιμετώπιση των «εξαιρετικά επειγουσών και εκτάκτων αναγκών που ανέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης».

Επίσης με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να «πάρουν πίσω» τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα χωρίς πέναλτι. Με την ίδια τροπολογία απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος επιτηδεύματος οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ και αλιείς.

Νωρίτερα τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Πάσχα στο χωρίο με τις πινακίδες θα κάνουν οι οδηγοί που θα επιλέξουν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα χωρίς πέναλτι, ενώ την Τρίτη 13 Απρίλιου ψηφίζεται η διάταξη για την άρση ακινησίας στη Βουλή.

Έτσι, χωρίς προσαυξήσεις και μόνο για τους μήνες που θα επιλέξει να κάνει άρση ακινησίας, θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων.

Για παράδειγμα, για αυτοκίνητο 2.000 κυβικών με ετήσια τέλη 690 ευρώ, ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει να πάρει τις πινακίδες για τρεις μήνες, πληρώνοντας 172,5 ευρώ (57,5 ευρώ το μήνα) αντί για 230 ευρώ το τρίμηνο, που ήταν με το παλιό σύστημα.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται από τους ιδιοκτήτες οχημάτων στην επιστροφή των πινακίδων την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν την καταληκτική ημερομηνία, διαφορετικά θα πληρώσουν πρόστιμο που ισούται με το διπλάσιο ποσό των ετήσιων τελών. Στόχος του υπουργείου είναι να ανοίξει η πλατφόρμα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, προκειμένου να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις διακοπές του Πάσχα.

//--> //-->

Η διαδικασία ψηφιακής άρσης ακινησίας

Η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφρόρμας myCar της ΑΑΔΕ.

Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπαίνουν στην πλατφόρμα, θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν.

Στη συνέχεια θα γίνεται αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι οχημάτων που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ, δεν είχαν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία.

Έχουν κρατήσει τις πινακίδες στο σπίτι τους και όταν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας τα τέλη με το μήνα θα τις επανατοποθετήσουν στα αυτοκίνητά τους.

Αγρότες – αλιείς: Απαλλαγή τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2021

Με την νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε, παρατείνεται, και για το φορολογικό έτος 2021, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.

Ανάλογη ρύθμιση για απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αλιείς, ίσχυσε και τα δύο προηγούμενα χρόνια προκειμένου να στηριχθούν οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Το μέτρο αφορά:

Τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ

Τους αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρα, μεταξύ καθέτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News