Πρωτοψάλτης για νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά»: Ο ΟΑΕΔ θα γίνει συνώνυμο απασχόλησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων

Ελλάδα
Πρωτοψάλτης για νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά»: Ο ΟΑΕΔ θα γίνει συνώνυμο απασχόλησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο επικεφαλής του ΟΑΕΔ διατύπωσε τις θέσεις του επί του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά», στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Ο επικεφαλής του ΟΑΕΔ διατύπωσε τις θέσεις του επί του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά», στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Όπως σημείωσε, ο Οργανισμός «δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ένας οργανισμός που να προωθεί την απασχόληση».

Συνεπώς, όπως είπε ο κ. Πρωτοψάλτης, «γι' αυτό, πιστεύουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι αναγκαίο, διότι εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τον ΟΑΕΔ, ώστε να γίνει μία πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή δημόσια υπηρεσία απασχόλησης, που στο επίκεντρο των δράσεων της έχει την ταχύτερη δυνατή επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Αυτό κάνουν οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, αυτό πρέπει να κάνει και ο ΟΑΕΔ, όχι απλώς να δίνει επιδόματα, αλλά να βοηθάει τον κόσμο να βρει δουλειά».

«Δεν έχει το εργατικό δυναμικό τις δεξιότητες που απαιτεί μια αγορά εργασίας, η οποία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Μεταβάλλεται διαρκώς το παλιό μοντέλο "πάω σχολείο, πάω πανεπιστήμιο, πιάνω μια δουλειά και δεν ξαναπατάω ποτέ σε τάξη". Αυτό έχει τελειώσει. Πλέον, έχουμε μπει σε μια φάση της οικονομίας, όπου πρέπει συνεχώς να μαθαίνουμε νέα πράγματα», σημείωσε ακόμη ο διοικητής του Οργανισμού.

Στη συνέχεια επισήμανε: «Λυπάμαι, αλλά μέχρι σήμερα ο ΟΑΕΔ δεν είχε σχεδόν κανένα ρόλο σε αυτήν την κεντρική ενεργητική πολιτική απασχόλησης, που είναι η κατάρτιση. Επανακτά, λοιπόν, τον κομβικό του ρόλο στο κομμάτι της κατάρτισης. Γίνεται ο κεντρικός επιχειρησιακός βραχίονας του κράτους, για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Ανεβάζει τον πήχη, μέσα από ένα σύστημα -που, για πρώτη φορά δημιουργείται- αξιολόγησης και συνεχούς βελτίωσης και διασφάλισης της ποιότητας των παρόχων κατάρτισης».

Διοικητής ΟΑΕΔ: «Κατάρτιση εργαζομένων από κοινωνικούς εταίρους, έτσι όπως αυτοί πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πρωτοψάλτης επισήμανε παράλληλα ότι «για πρώτη φορά ικανοποιείται το πάγιο αίτημα των κοινωνικών εταίρων, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιοι και να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι ίδιοι για τους πόρους του ΛΑΕΚ, ώστε να γίνει κατάρτιση εργαζομένων από τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι όπως αυτοί πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει».

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να μετεξελιχθεί ο ΟΑΕΔ σε μια ισχυρή, πραγματικά σύγχρονη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή δημόσια υπηρεσία απασχόλησης, που θα διαδραματίζει έναν ακόμα πιο κομβικό ρόλο στην αγορά εργασίας. Θα βοηθάει ουσιαστικά τους ανέργους να βρουν δουλειά και τις επιχειρήσεις να βρουν το κατάλληλο προσωπικό. Θα παρέχει περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες και νέα ψηφιακά εργαλεία, όπως τον ατομικό λογαριασμό δεξιοτήτων -μάλιστα, θα είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που θα τον έχουμε. Έτσι, ο ΟΑΕΔ θα γίνει συνώνυμο της απασχόλησης και της αναβάθμισης δεξιοτήτων», ανέφερε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Όπως εξάλλου επισήμανε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, «καινοτομία του νομοσχεδίου είναι ότι, επιτέλους, βάζει τη στεγαστική πολιτική μπροστά, αναβαθμίζει τη στεγαστική πολιτική και κάνει κάτι το οποίο από το 2013, δυστυχώς, η χώρα αυτή σταμάτησε να κάνει». Από την κατάργηση του ΟΕΚ και μετά, δεν γίνεται στεγαστική πολιτική, είπε ακόμη ο κ. Πρωτοψάλτης και τόνισε ότι αυτό πλέον αλλάζει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News