Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ηλιέλαιο στο τηγάνισμα

Κρήτη
Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ηλιέλαιο στο τηγάνισμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εναλλακτικές λύσεις ελαίων για το τηγάνισμα, προτείνει ο Κωνσταντίνος Φασσέας, ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ενόψει εκτόξευσης της τιμής του ηλιελαίου. Ο ίδιος αναφέρει και ποια έλαια είναι καλύτερο να αποφεύγονται για λόγους υγείας

Με τις τιμές του ηλιέλαιου και των υπόλοιπων ελαίων φυτικής προέλευσης να έχουν εκτοξευτεί, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αγωνιούν, με τους μαγαζάτορες να κρίνουν πως πρέπει να σταματήσουν το τηγάνισμα, ειδικά των τηγανητών πατατών.

Στο μεταξύ, εναλλακτικές λύσεις ειδικά τηγανίσματος, προτείνει ο Κωνσταντίνος Φασσέας, ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, παρευρισκόμενος σε τηλεοπτική ειδησεογραφική εκπομπή.

Τι να χρησιμοποιούμε

Σύμφωνα με τον καθηγητή: «Στην Ελλάδα παραδοσιακά τηγανίζουμε στο τηγάνι και όχι τόσο στην φριτέζα. Επομένως, μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο. Όμως, δεν κάνουν όλα τα είδη ελαιόλαδου. Υπάρχουν πέντε διαβαθμίσεις ελαιόλαδου. Για το τηγάνισμα δεν θα χρησιμοποιήσουμε το ‘’αγουρέλαιο΄΄, το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, δηλαδή, γιατί, μόλις περάσει τους 160 °C, χάνει τα πολύτιμα στοιχεία του, αλλά και την γεύση του. Η πατάτα τηγανίζεται στους 170-190 °C. Υπάρχει όμως ένας τύπος ελαιόλαδου –πολύ παρεξηγημένος- που αντέχει μέχρι τους 240. Είναι το επεξεργασμένο, ή ραφιναρισμένοι, ή εξευγενισμένο ελαιόλαδο. Η τιμή του είναι πιο χαμηλή από του σκέτου ελαιόλαδου, περίπου 3 ευρώ το λίτρο. Αντέχει σε ψηλές θερμοκρασίας και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πολλές φορές. Το βούτυρο είναι παρεξηγημένο.»,

Τι να μην χρησιμοποιούμε

Σύμφωνα με τον καθηγητή: «Το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι με τα λάδια που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, γιατί παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν δύο ειδών ‘’λίπη’’: Το ελαιόλαδο, κατά κύριο λόγο στη Νότια Ελλάδα και το βούτυρο στη Βόρεια. Μετά σιγά-σιγά μπήκαν στη ζωή μας οι διάφορες μαργαρίνες, που έφεραν το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο -γιατί αυτά χρησιμοποιούν για την παραγωγή μαργαρίνης. Το λάδι γίνεται στερεό με την υδρογόνωση. Ήρθε και ένα άλλο το φοινικέλαιο, που χρησιμοποιείται, δυστυχώς, παντού. Η υδρογόνωσή του φοινικέλαιου, προκαλεί τα κακά λιπαρά, για αυτό και οι εταιρείες ανακάλυψαν το έλαιο, που είναι το φοινικο-λίπος. Το πυρηνέλαιο του φοινικέλαιου είναι ακόμα χειρότερο. Πάντως, σύμφωνα με διεθνή έρευνα αυτά περιέχουν καρκινογόνες ουσίες.» Γενικά, σύμφωνα με τον ίδιο, το φοινικέλαιο δεν είναι καλό για την υγεία και το καλύτερο είναι να αποφεύγεται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News