ΡΑΕ: 600 εκατομμύρια ευρώ ρευματοκλοπών στον... καταναλωτή

Ελλάδα
ΡΑΕ: 600 εκατομμύρια ευρώ ρευματοκλοπών στον... καταναλωτή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γύρω στα 600 εκατ. ευρώ κόστισαν στους καταναλωτές οι ρευματοκλοπές, σύμφωνα με νεότερα σχετικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)

Γύρω στα 600 εκατ. ευρώ κόστισαν στους καταναλωτές οι ρευματοκλοπές, σύμφωνα με νεότερα σχετικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Το φαινόμενο της ρευματοκλοπής εντείνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, μιας και πολλοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαθέτουν το δικό τους λογαριασμό ρεύματος, όσο κι αν αυτό μοιάζει με καταστάσεις περασμένων αιώνων. Σε κάθε περίπτωση, το ρεύμα που υποκλέπτεται με αυτό τον τρόπο «γυρίζει» στους υπόλοιπους καταναλωτές, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τέτοια ποσά υπό τη μορφή

Η ηλεκτρική ενέργεια «φεύγει» από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά στην πορεία «χάνεται», κάτι που στους όρους του κλάδου, ονομάζεται «απώλειες δικτύου». Οι απώλειες αυτές κατηγοριοποιούνται σε τεχνικές και μη τεχνικές, όπου για την πρώτη περίπτωση έχει να κάνει με λόγους τεχνικούς και πρακτικούς επί του δικτύου και για τη δεύτερη αφορά τις περιπτώσεις ρευματοκλοπής. Η ρευματοκλοπή επιτυγχάνεται μέσω τροποποιήσεων του μετρητή ρεύματος, που κατόπιν δεν μετράει ανάλογο ποσοστό του ρεύματος που τροφοδοτείται.   

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), τα ποσά ρευματοκλοπής το 2019 ανήλθαν στα 107,9 εκατ. ευρώ, το 2020 στα 79,3 εκατ., ενώ το 2021 ξεπέρασαν τα 209 εκατ. ευρώ. Συνολικά, υπολογίζεται ότι το ρεύμα που υποκλέβεται ανέρχεται στο 4,47% του συνόλου της κατανάλωσης. Γενικότερα, από το 2003 καταγράφεται κλιμακωτή αύξηση επί του ποσοστού των ρευματοκλοπών στην Ελλάδα, αφού τη διετία 2003-2004 κυμαίνονταν στο 0,2%, το 2011-2013 αυξήθηκαν σε 1,1%, το 2015-2016 σε 3,9% και το 2018-2019 σε 4,4%. Αντίθετα, στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της 8ετιας 2010-2018, οι «απώλειες δικτύου», μειώθηκαν κλιμακωτά με τον μέσο ετήσιο ρυθμό να κυμαίνεται στο 3%.

Με απώτερο στόχο την ενεργοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και για να μειωθούν οι ρευματοκλοπές η ΡΑΕ έχει προχωρήσει στη σύνδεση στόχων με το οικονομικό αντάλλαγμα που εισπράττεται από τον Διαχειριστή για τη χρήση του δικτύου του. Το υπολειπόμενο ποσό των στόχων θα καλύπτεται από τον ίδιο και όχι τον καταναλωτή. Στόχος είναι μέχρι το 2031, ο ρυθμός μείωσης να έχει μέσο όρο 5,1%.

Το ποσό που θα υπολείπεται από τους θα το καλύπτει ο ίδιος και δεν θα το μεταφέρει στον καταναλωτή. Ο ρυθμός μείωσης που έχει τεθεί ως στόχος σε ετήσια βάση σταδιακά είναι κατά μέσον όρο 5,1% έως το 2031.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News