Ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα - «Ανάσα ελευθερίας» για τους ανεμβολίαστους τα νέα μέτρα

Ελλάδα
Ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα - «Ανάσα ελευθερίας» για τους ανεμβολίαστους τα νέα μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ανάσα ελευθερίας» για τους ανεμβολίαστους θα αποτελέσουν τα νέα μέτρα, αφού θα ανασταλεί η χρήση του πιστοποιητικού, όπως και το πρόστιμο για τους άνω των 60

Με επιστροφή στην κανονικότητα ομοιάζει η νεότερη άρση των υγειονομικών μέτρων, όπως σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, κατόπιν εισηγήσεως της Επιτροπής των ειδικών, αφού, όπως προμηνύεται, θα καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο εντός των καταστημάτων, αλλά και το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60.

Παρελθόν φαίνεται πως θα αποτελέσουν σύντομα οι εικόνες με το «σκανάρισμα» των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης σε εισόδους καταστημάτων εστίασης και λιανεμπορίου. Είναι πιθανό από την Δευτέρα 2 Μαΐου να μην απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση, ενώ παράλληλα καταργούνται οι σχετικοί έλεγχοι. ΟΙ ανεμβολίαστοι οι όποιοι έως τώρα είχαν πρόσβαση μόνο σε κάποιους εξωτερικούς χώρους εστίασης με rapid test, θα αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση.

Ο οδικός χάρτης σταδιακής κατάργησης όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. Το πιθανότερο είναι πως από τη Δευτέρα 2 Μαΐου δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση.

Ωστόσο δεν αποκλείεται η χαλάρωση των μέτρων μπορεί να ξεκινήσει πριν το Πάσχα (Μεγάλη Δευτέρα18 Απριλίου), καθώς το Μαξίμου επιθυμεί σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν, αλλά και για να τονώσει εστίαση και λιανεμπόριο, που πλήττονται από την ακρίβεια.

Ταυτόχρονα προβλέπεται αν δεν αλλάξει κάτι ως τότε να σταματήσουν τα τεστ στα σχολεία και να παραμείνει μόνο ένα τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων και τουρισμό.

Ο οδικός χάρτης προβλέπει μετά τις 2 Μαΐου και ανάλογα με τις συνθήκες να γίνουν προαιρετικές οι μάσκες στους κλειστούς χώρους. Εξαίρεση οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως τα νοσοκομεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου θα παραμείνουν υποχρεωτικές μέχρι νεωτέρας.

Στην εστίαση και τα κομμωτήρια θα παραμείνουν μόνο για τους εργαζόμενους τουλάχιστον ως το τέλος Μαΐου. Για τα σούπερ μάρκετ το πιθανότερο είναι να παραμείνουν υποχρεωτικές για τους εργαζόμενους και σταδιακά ανάλογα με τις συνθήκες να αποφασιστεί τι θα γίνει για τους πελάτες.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας –που τώρα βρίσκεται σε πορεία αποκλιμάκωσης- η πορεία της πανδημίας, αλλά και η ανάλογη επικύρωση επί της άρσεως ή μη των υγειονομικών μέτρων, αποτελούν τα τρία σημεία-«κλειδιά» για την οριστικοποίηση των όποιων μελλοντικών αλλαγών, αναφορικά με την πανδημία και τα μέτρα για την καταπολέμηση αυτής.

(Φωτογραφία: ΙΝ ΤΙΜΕ)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News