Κορωνοϊός: Χαλάρωση μέτρων με ορίζοντα τη 15η Απριλίου – Τι αλλάζει σε τεστ και πιστοποιητικά

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Χαλάρωση μέτρων με ορίζοντα τη 15η Απριλίου – Τι αλλάζει σε τεστ και πιστοποιητικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές στα self tests στα σχολεία - Τι θα ισχύσει για τους ανεμβολίαστους

Σε φάση αποκλιμάκωσης βαίνουν οι υγειονομικοί περιορισμοί που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει το προσεχές διάστημα το τέλος των self tests στα σχολεία, την κατάργηση επίδειξης του πιστοποιητικού σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και σε καταστήματα λιανικής. Η 15η Απριλίου φαίνεται να είναι η μέρα ορόσημο, καθώς τότε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να καταργηθεί το πρόστιμο για ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, ενώ σειρά αναμένεται να πάρει το υποχρεωτικό rapid test για ανεμβολίαστους μόνο στους εξωτερικούς χώρους εστίασης, αλλά και στα καταστήματα λιανικής.

Ωστόσο, το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι κατά τους φθινοπωρινούς μήνες θα υπάρξει νέα έξαρση του κορωνοϊού και πίεσης στο ΕΣΥ. Παράλληλα, αναμένεται να σταματήσει και το «σκανάρισμα» του πιστοποιητικού για τους πελάτες σε καταστήματα λιανικής. Η υποχρεωτικότητα της μάσκας όμως σε εσωτερικούς χώρους, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες, θα παραμείνει. Η κατάσταση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς δεν αναμένεται να αλλάξει και όσοι δεν εμβολιάζονται θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας έως το τέλος του 2022.

Self tests στα σχολεία και μάσκες

Αναλυτικότερα, από την 1η Απριλίου τα δύο self tests θα γίνουν ένα για κάθε μαθητή σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως τα self tests στους μαθητές ενδέχεται να καταργηθούν ακριβώς μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Τι θα ισχύσει για τους ανεμβολίαστους

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες απαγορεύεται μέχρι στιγμής να εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, ενώ μπορούν να κάθονται στους εξωτερικούς χώρους επιδεικνύοντας πάντα αρνητικό rapid test. Αυτό αναμένεται να αλλάξει, καθώς με σύμμαχο τον καλό καιρό και με την κατάργηση επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, πλέον και οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να εισέρχονται στους χώρους εστίασης. Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου δεν έχουν πρόσβαση στους εξής χώρους: κέντρα διασκέδασης, κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια και γυμναστήρια.

Η 2η αναμνηστική δόση

Οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες που εμβολιάστηκαν με μια δεύτερη ενισχυτική δόση του σκευάσματος κατά του κορωνοϊού της Pfizer-BioNTech είχαν κατά 78% μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από την COVID-19 σε σχέση με εκείνους που εμβολιάστηκαν μόνο με μία αναμνηστική δόση, όπως προκύπτει από μια ισραηλινή μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας στη χώρα, ο Clalit Health Services, ανέφερε ότι η μελέτη, διάρκειας 40 ημερών, περιελάμβανε πάνω από 500.000 πολίτες ηλικίας από 60 ως 100 ετών. Περίπου το 58% των συμμετεχόντων είχαν εμβολιαστεί με δεύτερη ενισχυτική δόση, δηλαδή με τέσσερις δόσεις συνολικά. Οι υπόλοιποι είχαν εμβολιαστεί μόνο με τρεις δόσεις κατά του κορωνοϊού. Οι ερευνητές κατέγραψαν 92 θανάτους από την πρώτη ομάδα και 232 θανάτους από τη δεύτερη, μικρότερη ομάδα.

«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η δεύτερη ενισχυτική δόση σώζει ζωές», λέει ο Ρόνεν Άρμπελ, ερευνητής στο Clalit και στο Sapir College. Η έκθεση αυτή, ωστόσο, δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους. Από την έρευνα εξαιρέθηκαν πολίτες που είχαν εμβολιαστεί με το αντίπαλο σκεύασμα της Moderna και όσοι είχαν λάβει φαρμακευτική θεραπεία κατά της COVID. Ισραηλινοί αξιωματούχοι υγείας έχουν εκδώσει μια σειρά μελετών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες έχουν επηρεάσει τις αποφάσεις των Αρχών σε άλλες χώρες.

Το 60,1% των γονιών πρόθυμοι

Πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της COVID-19 δηλώνουν 60,1% των γονιών διεθνώς, με τους Ασιάτες να βρίσκονται στην πρώτη θέση. Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση και μετά ανάλυση, για να εκτιμηθεί διεθνώς η πρόθεση των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της COVID-19. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Preventive Medicine”, πραγματοποιήθηκε από την καθηγήτρια Δάφνη Καϊτελίδου, τον επίκουρο καθηγητή Πέτρο Γαλάνη, την επίκουρη καθηγήτρια Όλγα Σίσκου, τη διδάκτορα Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου και τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αγλαΐα Κατσιρούμπα. Ειδικότερα, το ποσοστό των γονιών που δήλωσαν πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της COVID-19 ήταν 60,1%. Το 25,8% δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη και 22,9% δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Όπως διαπιστώθηκε, οι γονείς από τις ασιατικές χώρες είναι περισσότερο πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους σε σχέση με τους γονείς από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

13.429 νέα κρούσματα

Σε 13.429 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, ενώ 1.069 εξ αυτών εντοπίζονται στην Κρήτη, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, χθες Κυριακή το απόγευμα. Κατά το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 52 θάνατοι. Παράλληλα, σε 342 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της χώρας. Το τελευταίο 24ωρο έχουν ελεγχθεί 227.168 διαγνωστικά τεστ και rapid tests. Πιο αναλυτικά, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου εντοπίζονται 566 νέες μολύνσεις, στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου 113, στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου 129 και στην περιφερειακή ενότητα Χανίων 261 νέα κρούσματα.

Έκκληση Γκάγκα από τα Χανιά για επαγρύπνηση: «Είναι νωρίς για άρση περιορισμών»

Την εκτίμησή της, με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, πως είναι ακόμα νωρίς για την άρση των περιοριστικών μέτρων, επανέλαβε την Παρασκευή 25 Μαρτίου από τα Χανιά όπου βρέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, έτσι όπως αποτυπώνεται στις ημερήσιες εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δεν αφήνει προς το παρόν περιθώρια για την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως επισήμανε από τα Χανιά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων, κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

«Είναι νωρίς ακόμα να το συζητήσουμε. Πρέπει να προσέχουμε. Είμαστε καλύτερα, είμαστε οι περισσότεροι εμβολιασμένοι, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε και να εμβολιαστούμε όλοι για τον εαυτό μας, για τους δικούς μας, για όλη την κοινωνία», όπως είπε η κ. Γκάγκα. Η ίδια, με φόντο τα αυξημένα κρούσματα, τα οποία ευτυχώς δεν αποτυπώνονται σε μεγάλο αριθμό νοσηλειών, κάλεσε τους πολίτες και της Κρήτης να είναι περισσότερο προσεκτικοί για μια καλή - όπως είπε - πορεία στον χρόνο και για ένα καλό καλοκαίρι. Προς το παρόν και ενώ η μετάλλαξη “Ο2” κυριαρχεί απόλυτα στο νησί, δίνοντας ηπιότερες νοσήσεις, στα νοσοκομεία της Κρήτης παρατηρείται τελευταία μια σταθερότητα στις νοσηλείες, με μικρές αυξομειώσεις. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι πως έχει υποχωρήσει αισθητά - συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα - ο δείκτης των διασωληνωμένων ασθενών.

Σε επίπεδο Κρήτης πάντως, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια βρίσκεται εν αναμονή της παραλαβής των νέων αντιιικών φαρμάκων, με τους ενδιαφερόμενους να καταθέτουν ήδη τις αιτήσεις τους και τον μηχανισμό να βρίσκεται υπ’ ατμόν σε περίπτωση που κάποιος ασθενής χρειαστεί νοσηλεία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News