ΠΑΓΝΗ: Κατά 13,34% μειωμένος ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός - Τί καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Κρήτη
ΠΑΓΝΗ: Κατά 13,34% μειωμένος ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός - Τί καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προϋπολογισμός λιτότητας, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης χαρακτηρίζεται ο προϋπολογισμός του ΠΑΓΝΗ για το 2022, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Με 13,34% -ήτοι 11.305.000- μείωση προβλέπεται η κρατική επιχορήγηση και η επιχορήγηση του ΕΟΠΥ στο ΠΑΓΝΗ για το 2022, σε σχέση με το 2021, παρά την αύξηση της νοσηλευτικής κίνησης, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων καταψήφισαν τον εν λόγω προϋπολογισμό, προχωρώντας στην κάτωθι ανακοίνωση:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου μας, που πραγματοποιήθηκε στις 09/03/22, το σημαντικότερο εισηγητικά ζήτημα ήταν η έγκριση του νέου προϋπολογισμού για το 2022. Αυτή η εισήγηση, δυστυχώς, δεν περιείχε κάποια θετική έκπληξη. Το αντίθετο, επιβεβαίωσε με το πιο κατηγορηματικό τρόπο τη θέση της ΑΣΥ αλλά και τη δεδηλωμένη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ότι επιταχύνεται και διευρύνεται η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και αντίστοιχα φυσικά και του ΠΑΓΝΗ.

Τη στιγμή, λοιπόν, που οι νεκροί από Covid-19 συνεχίζουν να αυξάνονται, με μικρότερο ρυθμό βέβαια απ’ ότι στο παρελθόν, αλλά αυξάνονται, που η κάθε εφημερία στα δημόσια νοσοκομεία θυμίζει πολεμικές συνθήκες και το κυριότερο ίσως, χιλιάδες ασθενείς έχουν χάσει εδώ και πολύ καιρό το δικαίωμά τους για ισότιμη και σύγχρονη αντιμετώπιση του προβλήματός τους, η κυβέρνηση συστηματικά και απροκάλυπτα συνεχίζει να μειώνει και το 2022 την κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και της ΠΦΥ, οδηγώντας προφανώς στην παραπέρα διάλυσή τους και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης πάντα βέβαια σε βάρος της ικανοποίησης των ολοένα και αυξανόμενων λαϊκών αναγκών.

Με λίγα λόγια, όχι μόνο συντηρούνται αλλά διευρύνονται όλοι εκείνοι οι όροι που αποδεδειγμένα οδηγούν στον αποκλεισμό ασθενών από το δημόσιο σύστημα υγείας, το έχουν ήδη μετατρέψει σε σύστημα «μιας νόσου», έχουν εκτινάξει τη νοσηρότητα του πληθυσμού, έχουν μεταβάλει σε κανόνα και όχι σε εξαίρεση τη καθυστέρηση και την αναβολή διαγνωστικών εξετάσεων, χειρ. επεμβάσεων και άλλων απαραίτητων πράξεων και ο κατάλογος της υποβάθμισης δεν έχει τέλος. Οι περικοπές αυτές προφανώς θα προστεθούν στις προηγούμενες και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λαός δεν θα έχει να αντιμετωπίσει απλά «μια από τα ίδια», αλλά ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση, την ίδια στιγμή που από τη μια οι ανάγκες του διευρύνονται, ενώ από την άλλη διαρκώς γεννιούνται νέες δυνατότητες για την ικανοποίησή τους.

Στοιχεία λοιπόν που αποδεικνύουν αυτές τις επιδεινούμενες τάσεις είναι ότι κυρίως, δεν προκύπτει ενίσχυση με νέες μόνιμες προσλήψεις, κάτι που σημαίνει διαρκείς ανακυκλώσεις του σημερινού εξαντλημένου προσωπικού, με τον θεσμό των «επικουρικών» (συμβάσεις με ημερομηνία λήξης) να αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για το διαρκές μπάλωμα κενών και τη δημιουργία νέων. Επιπλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανάπτυξης-βελτίωσης με ολοκληρωμένο τρόπο νέων, απαραίτητων υπηρεσιών, χωρίς να υπάρξει μερική ή και ολόπλευρη επιβάρυνση των ασθενών. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι για το 2021 οι εισπράξεις του ΠΑΓΝΗ από τα απογευματινά ιατρεία ήταν περίπου 4,5 εκατομμύρια και προφανώς σκοπός είναι αυτά τα «ιδιωτικοποιημένα» έσοδα να συνεχίσουν ν’ αυξάνονται. Η Κρατική επιχορήγηση το 2022 προβλέπεται σε 28.960.000 ενώ το 2021 ήταν 34.565.648. Η Επιχορήγηση του ΕΟΠΥ για το 2022 προβλέπεται                                                                                                                                                                                                                                                                                                    23.550.000 και το 2021 ήταν 29.250.000 ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΕΙΩΣΗ 11.305.000 Ποσοστιαία μείωση  13,34%;

  • Η νοσηλευτική  κίνηση για το 2021, ο αριθμός των εισαγωγών δηλαδή, προσέγγισε τις 72.537  (συμπεριλαμβανομένης της μονάδας βραχείας νοσηλείας), παρουσιάζοντας αύξηση τουλάχιστον 4,7 % συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Το ποσοστό κάλυψης κυμάνθηκε στο 72,5  παρουσιάζοντας και εκεί αντίστοιχη αύξηση με τους λοιπούς δείκτες νοσηλευτικής κίνησης, σε σχέση με τα επίπεδα του 2020  (69,8 %).
  • Όσο αφορά στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία για το 2021, οι επισκέψεις ανήλθαν σε 111.878, ενώ σε σύγκριση με το 2020 παρουσιάστηκε αύξηση της τάξεως του 12,10 %.
  • Όσον αφορά στα Τ.Ε.Π οι επισκέψεις προσέγγισαν το 2021 τις 67.167, ενώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2020 οι επισκέψεις ανήλθαν στις 63.105, σημειώνοντας και εκεί αύξηση της τάξεως του 6,44 %.

Τα παραπάνω, λοιπόν, είναι ενδεικτικά των ολοένα και μεγαλύτερων αναγκών. Επιπλέον, αν λάβει κανείς υπόψη, ότι οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις προηγούμενων ετών του νοσοκομείου είναι 39.189.869 ευρώ, καθώς και ότι είναι αμφίβολο αν θα εξοφληθούν πλήρως τα χρέη του ΕΟΠΥ που ανέρχονται σε πάνω από 200 εκατ., καταλαβαίνει ότι δημιουργείται μια επικίνδυνη κατάσταση, που θα τη πληρώσουν σίγουρα οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς.

Όλα τα παραπάνω, φυσικά, επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και κατά συνέπεια, ήταν λογική και η καταψήφιση του εν λόγω προϋπολογισμού από πλευράς μας. Αναμενόμενη ήταν, βέβαια, και η υπερψήφιση αυτού από τα υπόλοιπα διορισμένα μέλη του Δ.Σ., αφού, παρόλο που αποδέχτηκαν αρκετά από τα παραπάνω επιχειρήματα, αποδέχονται επίσης και τη πολιτική της κυβέρνησης σαν τη μόνη ρεαλιστική αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων στο χώρο της υγείας-πρόνοιας, που η ίδια αυτή η πολιτική δημιούργησε. Εμείς για πολλοστή φορά θα φωνάξουμε, ότι δεν συμφωνούμε: Ρεαλιστική λύση είναι μόνο ο συνεχής, επίμονος αγώνας του εργαζόμενου λαού και των υγειονομικών για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, με επίκεντρο τις ανάγκες μας και την επίλυσή τους και όχι την ικανοποίηση των στόχων, που βλέπουν την υγεία όχι σαν αγαθό αλλά σαν ένα επικερδές εμπόρευμα.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News