Έκτακτο επίδομα: Πότε και ποιοι θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας

Οικονομία
Έκτακτο επίδομα: Πότε και ποιοι θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Λαϊκισμός ο ισχυρισμός πως η τιμή στην ενέργεια αυξήθηκε στη χώρα μας γιατί έχουν κλείσει οι λιγνιτικές μονάδες», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης

Για τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση της ιστορίας έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, δεν αντιμετωπίζεται από ένα κράτος μόνο του.

Ο ίδιος σημείωσε πως σήμερα η Κομισιόν θα ανακοινώσει επιπλέον δέσμη μέτρων ενώ αναφέρθηκε και στη διάταξη για το περιθώριο κέρδους στα καύσιμα, σημειώνοντας ότι αν και λειτουργεί, δεν προσδοκά η κυβέρνηση σε αλλαγή των τιμών, καθώς αυξάνεται η πρώτη ύλη.

Τι θα γίνει με την επιταγή ακρίβειας

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην επιταγή ακρίβειας λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορήσει για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και θα τους βοηθήσει από το υστέρημα του κράτους. Εξήγησε ότι θα αφορά άτομα με χαμηλό εισόδημα ενώ οι όροι και το ύψος εξειδικεύεται από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 30% των σιτηρών του πλανήτη βρίσκεται στην Ουκρανία και την Ρωσία, συνεπώς η έλλειψη του θα οδηγήσει σε ακρίβεια.

Παράλληλα, αρνήθηκε να διευκρινίσει το ποσό του επιδόματος όμως τόνισε πως θα είναι ένα ποσό «που αντέχει ο προϋπολογισμός και που για τους ανθρώπους που έχουν χαμηλό εισόδημα, θα κάνει την διαφορά».

//--> //-->

Δουλεύουν στο φουλ οι λιγνιτικές μονάδες

Ο υπουργός χαρακτήρισε λαϊκισμό τους ισχυρισμούς πως η τιμή στην ενέργεια αυξήθηκε στη χώρα μας γιατί έχουν κλείσει οι λιγνιτικές μονάδες. Εξήγησε ότι εκτός από μια μονάδα στην Καρδιά Αμυνταίου που έκλεισε το 2018, όλες οι άλλες λιγνιτικές μονάδες, δουλεύουν στο φουλ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η απόφαση Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση αφορά το κλείσιμό τους το 2023 και δεν μπορεί κάτι που είναι να γίνει τότε, να επηρεάζει την τιμή τον Μάρτιο του 2022.

Διαβάστε ακόμη:

Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια για το ποσό της αύξησης - Οι προτάσεις των φορέων

Ο υπουργός, σημείωσε ότι η κυβέρνηση κρατά την ψυχραιμία της και εμπιστεύεται την ΕΕ και κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν τι θα είχε γίνει αν η Ελλάδα είχε βρεθεί εκτός ευρωζώνης και έπρεπε να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση σε συνθήκες πληθωριστικής δραχμής.

«Θα κάνουμε το σταυρό μας που έχουμε εμείνει στην ευρωζώνη και στο ευρώ και δεν κάναμε το χατίρι σε εκείνους που χόρευαν εκείνο το βράδυ του δημοψηφίσματος στο Σύνταγμα, οι ανόητοι, και θα μας έπαιρναν όλους στο λαιμό τους. Φανταστείτε να ήμασταν σήμερα σε δραχμή και να είχαμε πληθωριστική δραχμή και να έπρεπε να αγοράσουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Επίσης πρόσθεσε: «Θα κάνουμε το σταυρό μας που ο αείμνηστος εθνάρχης, Κωνσταντίνος Καραμανλής μας έβαλε στην ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα. Που μπήκαμε στο ευρώ επί Σημίτη. Που μας κράτησε ο Σαμαράς στο ευρώ όταν όλοι λέγανε ότι θα βγούμε. Εγώ θα προσθέσω θα κάνουμε και το σταυρό μας, που ο Τσίπρας έκανε την κωλοτούμπα, γιατί θέλω να είμαι δίκαιος, για το αν ήμασταν σήμερα στη δραχμή…».

//--> //-->

Στα 300 ευρώ υπολογίζεται το ποσό του επιδόματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση «αγγίζει» τα 300 ευρώ.

Δικαιούχοι του επιδόματος που αναμένεται πριν το Πάσχα, θα είναι μία σειρά από ευπαθείς ομάδες που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο τις συνέπειες της ακρίβειας. Συγκεκριμένα, αφορά σε ένα εκατομμύριο δικαιούχους και δη σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, όπως χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Στους δικαιούχους αναμένεται να ενταχθούν οι μακροχρόνια άνεργοι και τα άτομα με αναπηρία, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το αν θα λάβουν το επίδομα και οι χαμηλόμισθοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι.

Για τη χορήγηση του επιδόματος θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και περιουσιακά, ενώ θα ληφθεί υπόψιν το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του 2020 – όπως αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του 2021, ενώ για τα περιουσιακά στοιχεία θα ληφθούν υπόψιν οι παλαιές αντικειμενικές αξίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News