Ελλάδα

Ξανθός : Ο πόλεμος θα επηρεάσει αρνητικά και την πανδημία

Τις ανησυχίες του για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έναντι της covid-19 στην Ουκρανία εξέφρασε, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α.Ξανθός σε ραδιοφωνική συνέντευξη του

Σε ραδιοφωνική  συνέντευξη του στο «Κόκκινο» και στο δημοσιογράφο κ.Λαζαρίδη , ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α.Ξανθός ανέδειξε τον κίνδυνο να έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία όχι μόνο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην διεθνή οικονομία , αλλά και παρενέργειες  στη Δημόσια Υγεία .

Η καταστροφή των υποδομών υγείας της Ουκρανίας και η αδυναμία τους να συνδυάσουν τις  ανάγκες περίθαλψης των τραυματιών με τη φροντίδα των υπόλοιπων νοσημάτων ( συμπεριλαμβανομένης της covid-19) είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη .

Ήδη το απόθεμα οξυγόνου  για ιατρική χρήση έχει αρχίσει να μειώνεται αισθητά στη χώρα . Σύμφωνα επίσης με εκτιμήσεις πολλών ειδικών , ανέφερε ο κ.Ξανθός , υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι  πολεμικές συγκρούσεις να πυροδοτήσουν  είτε αναζωπύρωση «ξεχασμένων λοιμώξεων» όπως δείχνει η εμπειρία από τη Συρία ( επανεμφάνιση πολιομυελίτιδας λόγω εγκατάλειψης του εμβολιαστικού προγράμματος ) , είτε  νέα έξαρση της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή λόγω προσφυγικών ροών και υποχώρησης των υγειονομικών standards .  

Είναι γνωστό ότι εμβολιαστική κάλυψη έναντι της covid-19 στην Ουκρανία είναι πολύ χαμηλή ( 35%) , άρα η μαζική μετακίνηση ανθρώπων σε γειτονικές χώρες μπορεί να επιδεινώσει την παρούσα κρίση Δημόσιας Υγείας. 

Ακριβώς γι’αυτό το λόγο , τόνισε ο Α.Ξανθός , χρειάζεται όχι υποτίμηση του κινδύνου αλλά επιδημιολογική εγρήγορση σε όλη την Ευρώπη και συντονισμένη υγειονομική φροντίδα  πληθυσμών  ειδικής ευαλωτότητας , όπως οι πρόσφυγες. 

Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ 


ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια