Eurostat: Πρώτη η Ελλάδα στην ανεργία - Πώς διαμορφώνεται στην Κρήτη

Οικονομία
Eurostat: Πρώτη η Ελλάδα στην ανεργία - Πώς διαμορφώνεται στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα κατέχει τη συγκεκριμένη «μαύρη» πρωτιά, πράγμα που τη φέρνει σε μια ιδιαίτερη δυσχερή θέση

Στο 13,3% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα τον Ιανουάριο (από 13% το Δεκέμβριο του 2021), έναντι 6,8% στην Ευρωζώνη και 6,2% στην Ε.Ε., σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη 3 Μαρτίου. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία και σύμφωνα με τις επιδόσεις των άλλων κρατών, η Ελλάδα κατέχει τη συγκεκριμένη «μαύρη» πρωτιά, πράγμα που τη φέρνει σε μια ιδιαίτερη δυσχερή θέση.

Πιο συγκεκριμένα, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε. καταγράφουν τον Ιανουάριο η Ελλάδα (13,3%), η Ισπανία (12,7%) και η Ιταλία (8,8%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφουν η Πολωνία (2,8%) και η Γερμανία (3,1%). Είναι αξιοσημείωτο, μεταξύ άλλων, πως τον Ιανουάριο του 2022 το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ήταν 6,8%, από 7% τον Δεκέμβριο του 2021 και από 8,3% τον Ιανουάριο του 2021. Το ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. ήταν 6,2%, από 6,3% τον Δεκέμβριο του 2021 και από 7,5% τον Ιανουάριο του 2021.

Η «ΝΚ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιο Βοργιά, ο οποίος υποστήριξε πως η αυξανόμενη ανεργία σχετίζεται με την εξέλιξη της πανδημίας και την καθίζηση του τουρισμού που είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας.

«Η Ελλάδα κατέχει πρωτιά στην ανεργία, που είναι εμφανής στα χρόνια της πανδημίας. Η αύξηση της ανεργίας είναι ραγδαία. Ύστερα από σχεδόν δέκα χρόνια δημοσιονομικής λιτότητας, οι εργασιακές σχέσεις έχουν υποστεί κρίση. Και το εργασιακό πρόβλημα δεν εξαντλείται στις σχέσεις εργαζομένων-εργοδοτών, αλλά γενικότερα στις μειώσεις των μισθών και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Το βλέπουμε και στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Και πρέπει να θυμίσω εδώ πως στην αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας βγήκε πρώτη η Κρήτη εξαιτίας του τουρισμού που υπολειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν υπάρχουν πολιτικές στήριξης της απασχόλησης», υποστήριξε ο κ. Βοργιάς.

«Είναι μεγάλη η ανεργία. Πιστεύω ότι οφείλεται στην εποχικότητα κάποιων επαγγελμάτων. Από εκεί και πέρα, πρέπει να δούμε τι ευθύνεται για το μεγάλο ποσοστό ανεργίας. Ευθύνεται η πανδημία; Όπως και να έχει, πρέπει να παρθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης της απασχόλησης για να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να εργαστούν και στους ίδιους τους εργαζομένους να δουλέψουν. Πρέπει να επιδοτείται η απασχόληση. Πρέπει να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί. Πρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά. Η ακρίβεια είναι μεγάλη. Όλοι μας πρέπει να προβληματιστούμε ώστε οι κυβερνώντες να πάρουν δίκαια μέτρα υπέρ της απασχόλησης και των εργαζομένων», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νίκος Κοκολάκης.

«Στην Κρήτη το ποσοστό της ανεργίας είναι μεγάλο, περίπου στο 16%, καθώς υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό εποχικής ανεργίας. Μεγάλος αριθμός των εργαζομένων δε δουλεύει τον χειμώνα γιατί εργάζεται το καλοκαίρι σε τουριστικές επιχειρήσεις και στα ξενοδοχεία. Προκαλεί θλίψη το μεγάλο αυτό ποσοστό ανεργίας και πρέπει να βάλει σε σκέψη τους κυβερνώντες», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών Νομού Ηρακλείου και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Νεκτάριος Μωυσάκης.

Η Eurostat εκτιμά ότι 13,346 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην Ε.Ε., εκ των οποίων 11,225 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργοι τον Ιανουάριο του 2022.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών) το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο ήταν 14% στην Ε.Ε. και 13,9% στη ζώνη του ευρώ. Ο κ. Βοργιάς υποστήριξε πως η ανεργία στους νέους δημιουργεί παρενέργειες. «Η αυξημένη ανεργία στους νέους ανθρώπους δημιουργεί παρενέργειες, όπως είναι η “διαρροή εγκεφάλων” ή αλλιώς “brain drain”. Οι νέοι άνθρωποι φεύγουν για το εξωτερικό θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας. Ως γνωστόν, το μέλλον μιας χώρας είναι οι νέοι άνθρωποι», ανέφερε ο κ. Βοργιάς.

Στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας των νέων αυξήθηκε στο 31,4% τον Ιανουάριο, από 28,7% τον Δεκέμβριο του 2021. Μετά την Ελλάδα, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ε.Ε. καταγράφει η Ισπανία με 29,4%.

Τι πρέπει να γίνει

Εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου υποστήριξαν πως η Πολιτεία πρέπει να απλώσει το «δίχτυ» της με σκοπό να προστατεύσει κάθε εργαζόμενο, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

«Σε καμία περίπτωση δεν αποδέχομαι κάποιος να εργάζεται και ο μισθός του να αγγίζει τα όρια της φτώχιας και της αναξιοπρέπειας. Πρέπει να υπάρξουν άμεσες αλλαγές στη μισθοδοσία. Οι φτωχοί μισθοί, σε συνδυασμό με την ακρίβεια που καλπάζει, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Θα πρέπει να τηρούνται συλλογικές συμβάσεις. Όπως επίσης θα πρέπει να υπάρχουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Και θα πρέπει να υπάρξει τάξη στον χώρο της εργασίας. Υπάρχει μια “ζούγκλα”, όπου είναι παντελώς απόντες οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Η Πολιτεία δεν παρεμβαίνει με κάποιο σχεδιασμό και φαίνεται πως με τη σιωπή της εξυπηρετεί τους λίγους και τα οικονομικά συμφέροντα», υποστήριξε ο κ. Βοργιάς.

«Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης πρέπει να παύσουν στο σύνολό τους. Πρέπει να υπάρξει μεγάλης κλίμακας πλήρης απασχόληση. Να υπάρξει επιδότηση της απασχόλησης. Δεν πρέπει να υπάρχουν 4ωρες συμβάσεις και την ίδια ώρα πολλοί εργαζόμενοι να δουλεύουν 7 και 8 ώρες. Θα πρέπει να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και να ενισχυθεί το ΣΕΠΕ, που δυστυχώς με το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή. Η κυβέρνηση θέλει να μεταβιβάσει τις ευθύνες της. Δεν υπάρχουν έλεγχοι και το κράτος πρέπει να εστιάσει εκεί», κατέληξε ο κ. Κοκολάκης.

«Είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει επιδότηση της εργασίας. Πρέπει να επιδοτηθούν οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις της Ελλάδας. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι η ραχοκοκκαλιά της εθνικής μας οικονομίας. Το 85% των επιχειρήσεων είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δεν έχουμε ισχυρές βιομηχανίες. Αλλά, δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση ωφελεί τους μεγάλους. Αυτό βλέπουμε και δυστυχώς το δείχνει με τον πλέον έμπρακτο τρόπο. Οι μικρές επιχειρήσεις δε στηρίζονται. Και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη ανεργία στους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών», υποστήριξε ο κ. Μωυσάκης.

(Φωτογραφία Αρχείου Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News