Εμβόλιο Novavax: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού

Ελλάδα
Εμβόλιο Novavax: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για το εμβόλιο της Novavax ενώ το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος εμβολιασμός

Οι τρεις δόσεις προσφέρουν σημαντική ποσοστιαία κάλυψη άνω του ενός έτους και δε χρειάζεται προς το παρόν να γίνεται λόγος για επανάληψη δόσης (4η) με τα υπάρχοντα εμβόλια, όπως δήλωσε στην ενημέρωση της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επιβεβαίωσε ότι σήμερα Τρίτη 1 Μαρτίου, ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού με βασική δόση με εμβόλιο Novavax.

Ο πρώτος εμβολιασμός με Novavax θα γίνει το Σάββατο 5 Μαρτίου, αφού η εταιρία γνωστοποίησε ότι η πρώτη παράδοση θα γίνει την Τετάρτη 2 Μαρτίου.

Ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την πανδημία του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου, από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έδωσε διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό παιδιών αλλά και ενηλίκων που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. Σύμφωνα με όσα είπε, τα παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου μετά από τέσσερις εβδομάδες αφότου έχουν κάνει τη δεύτερη δόση. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν στο μέλλον και τέταρτη δόση.

Αναφερόμενη στις ομάδες των παιδιών και ενηλίκων με ανοσοκαταστολή, είπε ότι πρόκειται - μεταξύ άλλων - για άτομα με καρκίνο σε συμπαγή όργανα, με αιματολογικούς καρκίνους που βρίσκονται υπό θεραπεία, άτομα με πρωτοπαθή ανοσοκαταστολή, λοίμωξη HIV με χαμηλά cd4 και όλους όσοι παίρνουν θεραπεία με υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών.

Επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι θα πρέπει να γίνει τέταρτη δόση για τους ενήλικες άνω των 18 ετών με ανοσοκαταστολή, τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση.

Η ίδια, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι θα μας απασχολήσει η τέταρτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού στο μέλλον, αλλά προς το παρόν φαίνεται ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά την τρίτη δόση εμβολίου «διαρκούν πάνω από έξι μήνες, ίσως και πάνω από ένα χρόνο», τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποδείξουμε πως η τέταρτη δόση θα προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτά που έχει ήδη προσφέρει η τρίτη.

Αναφερόμενη για ακόμη μία φορά στη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, είπε ότι το πολυσυστηματικό σύνδρομο misc προσβάλει ένα παιδί στο εκατομμύριο όταν πρόκειται για εμβολιασμένα παιδιά, ενώ είναι πολύ πιο συχνό - 200 παιδιά στο 1 εκατομμύριο - όταν αυτά είναι ανεμβολίαστα.

Η κ. Θεοδωρίδου παρουσίασε επίσης ελληνικές αλλά και ξένες μελέτες, που δείχνουν την αξία του εμβολιασμού σε άτομα με μεσογειακή αναιμία.

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι ο πρώτος εμβολιασμός με Novavax θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, αφού σήμερα Τρίτη 1 Μαρτίου, ανοίγει η πλατφόρμα και αφορά βασική (όχι ενισχυτική) δόση.

Σχετικά με το διοικητικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα καταλογισμός για τον μήνα Ιανουάριο, που αφορά 317.962 πολίτες. Τις επόμενες μέρες ακολουθεί το διοικητικό πρόστιμο για τον μήνα Φεβρουάριο.

Οι νέοι εμβολιασμοί (με πρώτη δόση) είναι περί τους 1.500 ανά ημέρα, κάτι που, όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, πλέον είναι λογικό και δεν μπορεί να συγκριθεί με νούμερα της πρώτης φάσης.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Μειωμένα κρούσματα, θάνατοι και διασωληνωμένοι

Την ίδια στιγμή, αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας, καθώς μιλούν ανοιχτά για μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων. Μια αισιοδοξία που ενδέχεται να επηρεάσει θετικά και τις γιορτές του Πάσχα. Αυτό άφησαν να εννοηθεί με πρόσφατες δηλώσεις τους στο OPEN o διευθυντής της Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως η πίεση έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο η πανδημία είναι ακόμα εδώ και δεν έχει τελειώσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να επιδεικνύουμε προσοχή, καθώς τη μετάλλαξη «Όμικρον» μπορεί να αντικαταστήσει ένα άλλο στέλεχος. Από την πλευρά του, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως η επείγουσα φάση τελειώνει και πως το πρόβλημα εντοπίζεται σε ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.

«Ο ιός θα μας συνοδεύει για χρόνια, αλλά όχι στην ίδια ένταση», είπε, ενώ πρόσθεσε πως οδεύουμε για το τέλος της πανδημίας σε εξωτερικούς χώρους και πως η Καθαρά Δευτέρα θα είναι καλή.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία rawpixel)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News