Κορωνοϊός: Πότε περιμένουμε αποκλιμάκωση - Τι προβλέπουν οι ειδικοί

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Πότε περιμένουμε αποκλιμάκωση - Τι προβλέπουν οι ειδικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καθηγητές Νίκος Τζανάκης και Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησαν για το πότε περιμένουμε αποκλιμάκωση, με τι ταχύτητα αποσυμπιέζονται οι ΜΕΘ αλλά και για τις εκδηλώσεις των Αποκρεών

Ειδικοί δίνουν τη δικιά τους εικόνα για την πορεία της πανδημίας, παρατηρώντας μια αποκλιμάκωση που μπορεί να συμβάλλει στην επιστροφή στην κανονικότητα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση. 

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε πως ολόκληρο τον Φεβρουάριο η επιδημιολογική εικόνα θα είναι περίπου η ίδια, ενώ θα αποσυμπιεστούν και οι ΜΕΘ.

«Θα διατηρηθούμε σταθερά στα κρούσματα. Θα πάμε όλο το Φεβρουαρίου. Έχουμε βρει μια ισορροπία στο υγειονομικό σύστημα. Οι ΜΕΘ αποσυμπιέζονται αρκετά καλά. » τόνισε.

Παράλληλα, πρόσθεσε «Στο κύμα αυτό βλέπουμε να μπαίνουν στα νοσοκομεία ευάλωτοι εμβολιασμένοι που έχουν κάνει ακόμα και την τρίτη δόση του εμβολίου. Πρέπει να χτίσουμε άμυνα, να προστατεύσουμε ευάλωτες ομάδες». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την εβδομάδα θα έχουμε λιγότερους θανάτους και θα καταγραφεί ελαφρά πτωτική τάση στα κρούσματα. «Σιγά σιγά περνάμε σε ενδημικού τύπου κατάσταση. Για την ώρα δεν υπάρχει λόγος για τέταρτη δόση», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε πως καταγράφεται μια σχετική σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση.

«Είμαστε σε μια δυναμική ισορροπία η οποία ορίζεται από τον εμβολιασμό και από τον ρυθμό από τον οποίο χάνεται η ανοσία από τους ανθρώπους από τους οποίους έχουν κάποιες ευπάθειες». διευκρίνισε.

Ο ειδικός τόνισε πως το Πάσχα θα αποσυμπιεστεί η κατάσταση, ενώ εξήγησε πως η αποκλιμάκωση καθυστέρησε περίπου 20 ημέρες.

Γ. Παυλάκης: Είμαστε στις δέκα πρώτες χώρες σε θανάτους στον κόσμο

Ο ερευνητής του εθνικού ινστιτούτου  στις ΗΠΑ  Γιώργος Παυλάκης, επισήμανε πως η Ελλάδα είναι στις δέκα πρώτες χώρες σε θανάτους στον κόσμο όσον αφορά την πανδημία.  Παράλληλα, πρόσθεσε« Στην Ελλάδα υπάρχει ένα 60% - 70 % που ακολουθεί τα μέτρα και εμβολιάζεται, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό που δεν εμβολιάζεται συμβάλλει στο να μην αρθούν όλοι οι περιορισμοί.»  Έπειτα, τόνισε ότι αν και η Ελλάδα τα είχε πάει πολύ καλά στην αρχή, από κει και ύστερα τα πάει πολύ χειρότερα. «Κάθε επιδημικό κύμα στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο και έχει περισσότερους θανάτους.»

Μάλιστα, δήλωσε πως την άνοιξη αναμένεται να επαναλάβουμε το περσινό κύμα.

Για τη διαχείριση της πανδημίας σε χώρες της Ανατολής  ο ερευνητής του εθνικού ινστιτούτου στις ΗΠΑ Γ. Παυλάκης  τόνισε:. «Οι χώρες που εφαρμόζουν σκληρή τακτική δεν άφησαν τον ιό να εξελιχθεί», είπε χαρακτηριστικά.

φωτογραφία intime

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News