Κορωνοϊός: Τι είναι το σύνδρομο MIS-C στα παιδιά - Τι να προσέχουν οι γονείς

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Τι είναι το σύνδρομο MIS-C στα παιδιά - Τι να προσέχουν οι γονείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι το σύνδρομο MIS-C και ποια τα ύποπτα συμπτώματα - Σε κρίσιμη κατάσταση ο 11χρονος από τη Λέσβο

Τουλάχιστον 100 παιδιά έχουν εμφανίσει το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο λόγω της λοίμωξης Covid-19 (Multisystem Inflammatory Syndrome, MIS) στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόεδρο της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θοδωρίδου, έχοντας οδηγήσει περίπου 30 στην Εντατική προκαλώντας σε 60 μυοκαρδίτιδα.  «Η σοβαρότητα της κατάστασης μειώνεται με τη γνώση της θεραπευτικής αντιμετώπισης και δεν είχαμε θανατηφόρο έκβαση» δήλωσε.

Τι είναι το σύνδρομο MIS-C και ποια τα ύποπτα συμπτώματα

Πρόκειται για ένα πολυφλεγμονώδες σύνδρομο. Σύμφωνα με έρευνα του Μάικλ Λεβίν, καθηγητή παιδιατρικής και υγείας του παιδιού στο Imperial College του Λονδίνου, το σύνδρομο εμφανίζεται δύο με τέσσερις εβδομάδες αφού τα παιδιά προσβληθούν από την covid-19.

Τα συμπτώματα του φλεγμονώδους συνδρόμου αυτού εμφανίζονται τέσσερις με έξι εβδομάδες αφού το παιδί προσβληθεί από τον ιό και αφού έχει ήδη αναπτύξει αντισώματα. Οι γιατροί είναι καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι το σύνδρομο αυτό είναι σπάνια θανατηφόρο, ενώ τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν.

Το πιο συχνό σύμπτωμα της φλεγμονώδους νόσου δεν είναι αναπνευστικά προβλήματα: περισσότερο από το 80% των παιδιών εμφανίζουν γαστροεντερικές ενοχλήσεις (πόνο στην κοιλιά, ναυτία, εμετούς ή διάρροια) και πολλά εξανθήματα, κυρίως όσα ήταν κάτω των 5 ετών. Τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν πυρετό, συχνά για περισσότερες από τέσσερις ή πέντε ημέρες.

Για τα συμπτώματα του συνδρόμου, καθώς και για το τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς, μίλησε στο kathimerini.gr, o καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Μίχος. Ο γιατρός της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και υπεύθυνος της μονάδας COVID0-19 τονίζει πως το σύνδρομο MIS-C αποτελεί σοβαρή επιπλοκή της οξείας λοίμωξης από κορωνοϊό και εμφανίζεται σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Όπως αναφέρει, το σύνδρομο εμφανίζεται με πυρετό για τουλάχιστον 24 ώρες και συμπτώματα από τουλάχιστον δύο συστήματα, ενώ η βαρύτερη εκδήλωσή του είναι η μυοκαρδίτιδα που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καρδιακή λειτουργία και να προκαλέσει καταπληξία. «To MIS-C εμφανίζεται με πυρετό για τουλάχιστον 24 ώρες και συμπτώματα από τουλάχιστον 2 συστήματα (καρδιαγγειακό, γαστρεντερικό, αναπνευστικό, δέρμα, οφθαλμούς, αίμα, ή νευρικό σύστημα). Συνήθως εκτός από τον πυρετό στα αρχικά στάδια εμφανίζονται έμετοι, διάρροιες, εξάνθημα, ή ερυθρότητα επιπεφυκότων ματιών. Σε περίπτωση που το παιδί εμφανίζει δυσχέρεια στην αναπνοή, άλγος στο θώρακα ή επηρεασμένη γενική κατάσταση, οι γονείς θα πρέπει να το διακομίσουν άμεσα στο νοσοκομείο. H βαρύτερη εκδήλωσή του είναι η μυοκαρδίτιδα που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καρδιακή λειτουργία και να προκαλέσει καταπληξία».

Καθησυχαστικός ο καθηγητής του ΑΠΘ Εμμανουήλ Ροηλίδης

Όπως ανέφερε σε τηλεοπτική του τοποθέτηση ο καθηγητής Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Ροηλίδης, το σύνδρομο MIS-C δεν αποτελεί κάτι καινούριο, με τον ίδιο να εξηγεί:

«Συναντάται εδώ και ένα χρόνο περίπου. Είναι κάτι που συμβαίνει στα παιδιά μετά από νόσηση covid σε παιδιά, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι και λανθάνουσα, δηλαδή να μην έχει δώσει πολλά συμπτώματα. Σε δύο με έξι εβδομάδες μπορεί να συμβεί. Εκδηλώνεται συνήθως με υψηλό (συνήθως) πυρετό και με συμπτώματα από διάφορα συστήματα του οργανισμού του παιδιού, όπως την καρδιά, το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, τους βλεννογόνους και το δέρμα. Στο Ιπποκράτειο έχουμε δει κάπου 35-36 περιστατικά μέσα σε όλη την περίοδο της covid. Πανελλήνια είναι κάπως παραπάνω από 100 που έχουν καταγραφεί»

Συνεχίζοντας, ο κ. Ροηλίδης σημείωσε αναφορικά με το εν λόγω σύνδρομο:

«Συμβαίνει σε μεγάλα παιδιά κυρίως και σε νεαρούς ενήλικες της κατηγορίας 20 - 30 ετών. Τα περισσότερα περιστατικά δεν είναι ιδιαίτερα βαριά και γι’ αυτό δεν πρέπει να φοβίζουμε τον κόσμο. Λίγα μπορεί να χρειαστούν και νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εμείς είχαμε 3 από τα 35 περιστατικά που χρειάστηκαν ΜΕΘ. Όταν έχει προηγηθεί νόσος covid, σαφώς πρέπει κανείς να έχει το νου του. Φυσικά, οι γονείς πρέπει να σπεύσουν στο γιατρό και το νοσοκομείο που εφημερεύει για να εξεταστεί το παιδί και να δοθεί, αν χρειάζεται περαιτέρω φροντίδα, είτε εισαγωγή».

Υπάρχει θεραπεία για την MIS-C

«Υπάρχει θεραπεία η οποία χορηγείται.», ξεκαθάρισε ο κ. Ροηλίδης, με τον ίδιο να καθησυχάζει τους πολίτες επισημαίνοντας ότι:

«Δεν είχαμε καμία κακή κατάληξη σε τέτοια παιδιά έως τώρα. Υπάρχουν παιδιά στα οποία δεν υπήρχε ιστορικό βαριάς συμπτωματικής νόσησης αλλά υπήρχε ιστορικό στην οικογένεια, και είχαν αντισώματα. Κάποια άλλα έχουν ιστορικό νόσησης και παρουσιάζουν μετά από μερικές εβδομάδες το σύνδρομο».

Καταλήγοντας ο κ. Ροηλίδης δήλωσε: «Ό,τι αφορά στην πανδημία είναι νέο και σε ό,τι αφορά στα παιδιά. Το σύνδρομο αυτό παρατηρήθηκε τότε, φαίνεται να έχει μια ποικιλότητα στη βαρύτητά του. Αυτό που χρειάζεται πάντα από τον γονιό είναι η συμβουλευτική από τον παιδίατρο. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχούμε περισσότερο από ότι για άλλα πράγματα από τα οποία τα παιδιά μπορούν να νοσήσουν. Ο εμβολιασμός προφυλάσσει και από αυτό το σύνδρομο».

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 11χρονος από τη Λέσβο

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 11χρονου που μεταφέρθηκε από τη Λέσβο στο Παίδων Αγία Σοφία μετά από πνευμονική εμβολή που προκάλεσαν οι επιπλοκές του κορονοϊού. Το παιδί είναι στην Εντατική χωρίς ωστόσο να έχει διασωληνωθεί. Η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή, αλλά σταθερή.

Ο 11χρονος είχε νοσήσει από κορωνοϊό πριν 15 μέρες και σύμφωνα με τους γιατρούς η πιθανότερη διάγνωση είναι πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που εκδηλώνεται κάποιες φορές μετά την covid, το λεγόμενο MIS-C.

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News