Αποπέμφθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός - Ο διάλογος που έφερε την καρατόμηση (βίντεο)

Κρήτη
Αποπέμφθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός - Ο διάλογος που έφερε την καρατόμηση (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007 - Το παρασκήνιο που οδήγησε στην έξοδο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την κυβέρνηση

Εκτός κυβέρνησης τέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, ενώ ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρει: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό. Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες».

Το παρασκήνιο

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, με τον διάλογο μεταξύ του Σπήλιου Λιβανού και του δήμαρχου Σπάρτης και πρώην υφυπουργό Οικονομικών της ΝΔ, Πέτρου Δούκα, για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, οδήγησε στην έξοδο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την κυβέρνηση.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, «ο Σπήλιος Λιβανός είναι προσωπικός του φίλος, αλλά αυτά που ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα για ένα τόσο τραγικό γεγονός είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού και η αντίδραση του υπουργού έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε κανένα περιθώριο παραμονής του κυρίου Λιβανού στην κυβέρνηση», προθέτοντας ότι «τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Οι δηλώσεις Δούκα ενώπιον του Λιβανού

Πριν από λίγες ημέρες στις 2 Φεβρουαρίου σε μια σύσκεψη στη Σπάρτη για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας ακούγεται να λέει : «Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…» είπε ο κ. Δούκας. «Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…» ακούστηκε κάποιος από την αίθουσα να λέει.

Υπενθυμίζεται ότι τότε η Ελλάδα είχε θρηνήσει 49 θανάτους από τις φωτιές στην Ηλεία.

Κάποιοι εκ παρευρισκόμενων ακούγονται να σχολιάζουν «όποιος έλεγε καλημέρα, έπαιρνε λεφτά» και «έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά», ενώ ο δήμαρχος Σπάρτης, τότε υφυπουργός Οικονομίας, συμπληρώνει: «Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% και θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι».

Ένα στέλεχος παρενέβη για να επισπεύσει ο κ. Δούκας την κουβέντα για το θέμα των αποζημιώσεων από τον παγετό και τότε παρενέβη ο Σπήλιος Λιβανός και είπε «αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί …και υπολειπόμεθαότι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία» και όλοι μαζί ξέσπασαν σε γέλια. «Τι να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία», ακούγεται να λέει ο κ. Λιβανός.

Όπως αναφέρει το ilialive, που έφερε στο φως της δημοσιότητας το επίμαχο βίντεο, γελούσαν με τις πρακτικές που ακολούθησε η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όταν ο νομός Ηλείας είχε θρηνήσει 49 νεκρούς και είχε καταστραφεί.

Στο βίντεο που ακολουθέί οι διάλογοι Δούκα - Λιβανού

Υπενθυμίζεται πως  ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας συνυπέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο την εκεχειρία της Αρχ. Ολυμπίας με την αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, στον τόπο που το 2007 κάηκε και αποζημίωσε για να μη χαθούν οι εκλογές. Επίσης πριν μερικές εβδομάδες ήρθε σε συμφωνία με το ΦΟΔΣΑ Ηλείας για να δεχθεί το Εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων τα σκουπίδια του δήμου του…

ΣΥΡΙΖΑ: «Η παραίτηση Λιβανού μετά την κατακραυγή δεν κρύβει την ακραία ψηφοθηρία της ΝΔ»

Η παραίτηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού μετά την κατακραυγή δεν μπορεί να κρύψει την ακραία ψηφοθηρία της ΝΔ σε βάρος πολιτών με αφορμή φυσικές καταστροφές, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως τονίζει η Κουμουνδούρου, «Δεκαπέντε χρόνια μετά ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ζητήσει την παραίτηση του κ. Λιβανού, αν και ακολουθεί την ίδια ακριβώς συνταγή εξαπάτησης. Η πολιτική αναισθησία του κ. Λιβανού χαρακτηρίζει όλη την κυβέρνηση, που μοίρασε διχίλιαρα με εκλογική υστεροβουλία μετά την τελευταία κακοκαιρία και το επιτελικό φιάσκο.

Ο ελληνικός λαός όμως αυτή τη φορά τους έχει μάθει καλά και στις κάλπες τους ετοιμάζει μια δική του, αυτή τη φορά, ''εποποιία''».

Φωτογραφία: In time

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News