Πρόταση μομφής - Live streaming η συζήτηση στη Βουλή

Ελλάδα
Πρόταση μομφής - Live streaming η συζήτηση στη Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 8 αύριο το βράδυ της Κυριακής 30 Ιανουαρίου, με ονομαστική ψηφοφορία

Στα ύψη ανέβηκε χθες το «πολιτικό θερμόμετρο» με το καλημέρα, μετά την έναρξη της συζήτησης για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε προχθές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ξεκίνησε τη συζήτηση εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας από το βήμα της Βουλής: «Να ζητήσουμε μια προσωπική και ειλικρινή συγνώμη από τον κ. Μητσοτάκη γιατί του χαλάμε το τριήμερο», τόνισε και ανέβασε την ένταση στο «κόκκινο».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Γιάννης Μπούγας, επισήμανε ότι πρόκειται ξεκάθαρα για κίνηση πανικού και απελπισίας. «Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν να περιμένουνε τίποτα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να υπενθυμίσουμε τι κάναμε στην κυβερνητική δράση, να περιγράψουμε όσα σχεδιάζουμε για τα επόμενα χρόνια».

Στο μεταξύ, θέμα προέκυψε και με το γεγονός ότι στο ΚΙΝ.ΑΛ. ήθελαν να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική τους Ομάδα (στην οποία θα μιλούσε ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα λόγου στην Ολομέλεια) στις 12 το μεσημέρι αύριο Κυριακή, δηλαδή την ώρα που θα βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση στην Ολομέλεια. Ο Κ. Τασούλας αρνήθηκε να παραχωρήσει την αίθουσα στο Κίνημα Αλλαγής, με τον Μιχάλη Κατρίνη να ανεβαίνει στο βήμα και να επιτίθεται στον πρόεδρο της Βουλής. Συγκεκριμένα, μίλησε για αντικοινοβουλευτική πρακτική και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση. Τελικά, η λύση δόθηκε, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης έκανε νέο αίτημα να χρησιμοποιήσει τη μικρή αίθουσα του Κοινοβουλίου πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κυριακής, όποτε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση με την ονομαστική ψηφοφορία.

Όσον αφορά την κυβέρνηση, παρέμβαση πραγματοποίησαν έξι μέλη της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, Εσωτερικών Μ. Βορίδης, και οι αναπληρωτές υπουργοί Υγείας Μίνα Γκάγκα, Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης και Εσωτερικών Στ. Πέτσας.

Μια νέα πτυχή του ζητήματος της Αττικής Οδού, όπου χιλιάδες οδηγοί αποκλείστηκαν ενώ μαινόταν η κακοκαιρία “Ελπίς”, έφερε στο φως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί της προτάσεως δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι στις συσκέψεις που έλαβαν χώρα πριν την επέλαση του χιονιά, η παραχωρησιούχος εταιρεία διαβεβαίωσε τις αρμόδιες Αρχές ότι μπορεί να κρατήσει τον δρόμο ανοιχτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονο είναι το ενδιαφέρον για συμμετοχή για ομιλίες-παρεμβάσεις στη διαδικασία, η οποία ξεκίνησε - όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής - με τις τοποθετήσεις δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Δημ. Τζανακόπουλου και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά 220 μέλη της εθνικής αντιπροσωπίας θα προβούν σε τοποθετήσεις: 108 από τη Ν.Δ., 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το Κομμουνιστικό Κόμμα, πέντε από την Ελληνική Λύση, έξι από το ΜέΡΑ25 και οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές, Κ. Μπογδάνος, Κωνσταντίνα Αδάμου και Π. Κουρουμπλής.

Η κορύφωση με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών αναμένεται αύριο, με τα βλέμματα να στρέφονται κυρίως στη νέα “μονομαχία” του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, με το ενδιαφέρον παράλληλα να στρέφεται και στη στάση του ΚΙΝ.ΑΛ. και την ομιλία του νέου προέδρου του κόμματος Ν. Ανδρουλάκη.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 8 αύριο το βράδυ, με ονομαστική ψηφοφορία.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση πριν περάσει εξάμηνο.

Εξαιτίας των πρωτοκόλλων για την πανδημία, λέγεται πως υπάρχουν περιορισμοί ως προς τον αριθμό των παρόντων βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας (όχι περισσότεροι από 100), ενώ και για τους ίδιους λόγους η ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής θα γίνει σε τρεις ομάδες των 100 βουλευτών ανά ένα τέταρτο της ώρας για την καθεμία εξ αυτών. Όπως έγινε γνωστό, επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα επιστολικής ψήφου, για εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις.

Σε εξέλιξη η συζήτηση για την πρόταση μομφής

 Σε εξέλιξη βρίσκεται η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε την Πέμπτη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

«Εμφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από πολιτική απόγνωση, καθώς η κοινωνία δεν ανταποκρίνεται στην προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, που εξελίσσεται για 2η μέρα στη Βουλή.

«Η πρόταση δυσπιστίας που συζητάμε σήμερα, δίνει στην Κυβέρνηση την δυνατότητα να παρουσιάσει την συνολική της δράση, να επικεντρωθεί στις μεγάλες προκλήσεις τις περιόδου, τις προσπάθειας αντιμετώπισης που καταβάλαμε, και φυσικά στα απτά αποτελέσματα. Αυτονόητα η συζήτηση θα υπενθυμίσει στον ελληνικό λαό τις ολέθριες ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ. Θα καταδείξει τα αδιέξοδα της στρατηγικής του ΚΙΝΑΛ. Ενώ, η Κυβέρνηση θα παρουσιάζει τα πεπραγμένα μας και το σχέδιο μας για την Ελλάδα του μέλλοντος», σημείωσε ο Νότης Μηταράκης, για την κατεύθυνση που θα επιχειρήσει να δώσει στη συζήτηση η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία.

Μείωση των θέσεων φιλοξενίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

 «Προχωρήσαμε και συνεχίζουμε στην μείωση των θέσεων φιλοξενίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έμφαση δίνουμε, πλέον, στην απορρόφηση των κραδασμών που προκαλεί το Μεταναστευτικό, εδώ και δεκαετίες, στις μεγάλες πόλεις. Με ολοκληρωμένο σχέδιο, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς», ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): «Αντί για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γίνονται διευθετήσεις»

«Το 2019 οι πολίτες απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν εντολή στον κ. Μητσοτάκη για πράγματα που θα έφερναν σε καλύτερη κατάσταση την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αντί όμως να αξιοποιηθούν με μια ολοκληρωμένη στρατηγική οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, οι άνθρωποι της, οι ευρωπαϊκοί πόροι αναλώνονται με αδιαφάνεια και χωρίς σχέδιο. Με λίστες κονδυλίων και έργων υπό τον τίτλο Ελλάδα 2.0», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας και πρόσθεσε: «Διατέθηκαν 44 δισ. για την πανδημία, χωρίς δικαιοσύνη, προτεραιότητες και στόχους και γι΄αυτό δεν έπιασαν τον ανάλογο τόπο. Αντί για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γίνονται διευθετήσεις. Έτσι χάνονται πόροι ευκαιρίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Σήμερα 30 μήνες μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, την εγκαλούμε για τα απογοητευτικά στοιχεία στους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες. Τα ελλείμματα αυξάνονται, το δημόσιο χρέος, το ιδιωτικό χρέος, οι υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους πολίτες. Τα εισοδήματα μειώνονται, η φτώχεια αυξάνεται και διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Τα μερίδια της αγοράς συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια, οι μικρομεσαίοι συρρικνώνονται και εντείνεται η αδικία στη φορολόγηση».

Αυγέρη (ΣΥΡΙΖΑ) : Κάθε μέρα χάνουμε ένα «Μάτι» και δε χύνεται ένα δάκρυ

"Αναρωτιέστε γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και θέλει να φύγετε; Μα για να απεγκλωβιστεί από αυτή  την εγκληματική πολιτική, όπως την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας Κάθε μέρα χάνονται δεκάδες και εκατοντάδες άνθρωποι. Κάθε μέρα χάνουμε, χάνεται ένα Μάτι. Κι έχετε το θράσος να μιλάτε; Και χθες είχαμε πάνω από 100 απώλειες.  23.200 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους, αλλά ούτε δακρύζει το μάτι σας, ούτε ιδρώνει το αυτί σας", ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.

Λογιάδης (ΜΕΡΑ 25): Αυτή η πρόταση μομφής θα αφορά και τα τρία μνημονιακά κόμματα

«Το ΜέΡΑ25, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είχε πει ότι τότε έπρεπε να έχει γίνει αυτή η πρόταση μομφής ώστε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για τις μνημονιακές πολιτικές που μας έφεραν εδώ σήμερα. Εμείς, ως ΜέΡΑ25, θα υπερψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας αλλά αυτή η πρόταση μομφής θα αφορά και τα τρία μνημονιακά κόμματα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News