Νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες – Πότε θα επηρεαστεί η Κρήτη

Κρήτη
Νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες – Πότε θα επηρεαστεί η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη η νέα κακοκαιρία με βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες το Σαββατοκύριακο

Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο 29 Ιανουαρίου, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια, καθώς επίσης χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, τα φαινόμενα στα βόρεια σταδιακά θα εξασθενήσουν, ενώ από τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου θα επηρεάσουν βαθμιαία τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, με βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, οι οποίες θα είναι ισχυρές, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, κατατάσσοντας την κακοκαιρία στην κατηγορία 3 του νέου Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index - RPI) του meteo.

Για τη νέα κακοκαιρία επιπλέον, σύμφωνα με το meteo, θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψη:

- Οι έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, της Πελοποννήσου, αλλά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

- Οι τοπικά θυελλώδεις άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο τις βραδινές ώρες του Σαββάτου έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

- Οι μεγάλες ποσότητες νερού που αναμένεται να συσσωρευτούν κυρίως στις κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη χιονοκάλυψη, εξαιτίας της τήξης του χιονιού από τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις.

Αναλυτικά τι ισχύει για την Κρήτη

Διήμερο ισχυρών βροχών στο νησί

Σημαντικές βροχοπτώσεις αναμένονται στην Κρήτη το διήμερο Σάββατο 29/01 και Κυριακή 30/01, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο.

Ο παρακάτω  χάρτης δίνει την αναμενόμενη κατανομή της βροχής μέχρι το βράδυ της Κυριακής 30/01.

Όπως διακρίνεται και στο χάρτη, τοπικά αναμένονται ύψη βροχής που συνολικά θα ξεπεράσουν τα 70-90 χιλιοστά, οπότε απαιτείται αυξημένη προσοχή.

Χιονοπτώσεις αναμένοντα μόνο στα ορεινά.

(φωτογραφία pexels)

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, το βράδυ της Παρασκευής, ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο και πιο συγκεκριμένα, τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από το μεσημέρι του Σαββάτου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.

Ειδικότερα ο κ. Λαγουβάρδος είπε ότι το πρώτο πέρασμα του βαρομετρικού χαμηλού, θα επηρεάσει σήμερα Σάββατο, την δυτική και νότια Κρήτη από το μεσημέρι προς το απόγευμα όπου και θα σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής, ενώ σταδιακά θα επηρεάσει και το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Οι άνεμοι από νότιοι νοτιοδυτικοί ισχυροί αρχικά, θα στραφούν σε βόρειους το απόγευμα όπου και θα ενισχυθούν.

Την Κυριακή σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, θα έχουμε πάλι έντονα φαινόμενα με έντονες βροχές και ισχυρούς αγάμους, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Το φαινόμενο θα περιοριστεί και θα υποχωρήσει αργά το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5, και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 Μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Τι προβλέπει το έκτακτο δελτίο καιρού για την Κρήτη

Επιδεινώνεται ο καιρός και στην Κρήτη από το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ. Τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδείνωσης είναι οι  ισχυρές βροχές και  καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά - ημιορεινά και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Τα φαινόμενα στην Κρήτη θα Εξασθενήσουν το μεσημέρι της Κυριακής 30 Ιανουαρίου.

Το έκτακτο δελτίου επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ

α. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (29-1-2022) στα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας),  τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το απόγευμα θα εξασθενήσουν, ενώ στην Πελοπόννησο από αργά το βράδυ. Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (29-1-2022) στις Σποράδες, στην Εύβοια, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο.

Τα φαινόμενα στα βόρεια από το βράδυ θα εξασθενήσουν, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής  (30-1-2022).  Από το μεσημέρι του Σαββάτου (29-1-2022) στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.  Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022).

β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αργά το βράδυ σήμερα Παρασκευή (28/1/2022) στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου, ενώ το Σάββατο (29-1-2022) θα επεκταθούν στα ορεινά - ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στα βόρεια και από αργά το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν.

γ. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατούν το Σάββατο (29-1-2022) στο Ιόνιο και από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022) στα ανατολικά, που η έντασή τους θα φτάνει τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Live η εξέλιξη του φαινομένου στην Κρήτη

Ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου

Ανακοίνωση εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής, 28 Ιανουαρίου και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, για σήμερα, Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθήκων και πιο συγκριμένα λόγω ισχυρών δυτικών ανέμων 4 με 5 και βαθμιαία νότιους νοτιοανατολικούς 5 με 6 Μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε 7 τοπικά 8 Μποφόρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων στην περιοχή μας, πλοίων και μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης των σκαφών τους.

  • Ορμούντα επαγγελματικά αλιευτικά – πλοία αναψυχής και μικρά σκάφη να αποφύγουν δραστηριοποίησή τους κατά τον χρόνο ισχύος δελτίου καιρικών φαινομένων.
  • Ρυμουλκά – ναυαγοσωστικά – αλιευτικά και εθελοντικές ομάδες καλούνται να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για παροχή συνδρομής σε περίπτωση που απαιτηθεί.
  • Τέλος γνωστοποιείται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

Κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα, με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα κεντρικά και τα νότια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, οι οποίες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, πρόσκαιρα στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία την κεντρική και την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Σταδιακά θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι των οποίων η ένταση στο Ιόνιο και από το απόγευμα στα ανατολικά θα φτάνει τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά τα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια όπου δεν θα ξεπεράσει τους 6 με 8 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Στην Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).

Άνεμοι: Αρχικά βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, γρήγορα όμως θα στραφούν σε βόρειους βορειοααντολικούς 5 με 6, βαθμιαία 6 με 7 και το βράδυ στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Θεσσαλονίκη

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, που από τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις αρχικά 4 με 6 και βαθμιαία 6 με 7 και στα νότια 7 με 8 μποφόρ.

Μακεδονία - Θράκη

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, κατά τόπους πυκνές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Στην κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί και στις υπόλοιπες περιοχές βοεριοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -06 (μείον 6) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -08 (μείον 8) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και βαθμιαία τη δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, οι οποίες πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια και αργά το βράδυ στα νότια θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Αρχικά από βόρειες διευθύνσεις και στα νότια από νότιες 4 με 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοαναντολικούς και θα ενισχυθούν σε 6 με 7 και στο Ιόνιο έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -08 (μείον 8) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, που από τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, και πιθανώς σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το βράδυ στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, ενώ στα βόρεια βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε 6 με 8 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, από το μεσημέρι κατά τόπους ισχυρές στα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι 3 με 5, που γρήγορα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 που βαθμιαία θα ενισχυθούν σε 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News