Κακοκαιρία «Ελπίς»: Ποιοι και πόσο θα πληρωθούν όσοι εργάστηκαν Τρίτη και Τετάρτη

Κρήτη
Κακοκαιρία «Ελπίς»: Ποιοι και πόσο θα πληρωθούν όσοι εργάστηκαν Τρίτη και Τετάρτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλαλούμ η αργία λόγω θεομηνίας - Περιμένουν προσαύξηση όσοι εργάστηκαν, κίνδυνος να χάσουν και μισθό όσοι αποκλείστηκαν

Ο υπουργός  Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας,  Χρήστος Στυλιανίδης, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την χώρα είχε ανακοινώσει πως η Τρίτη 25 Ιανουαρίου αλλά και η Τετάρτη 26 Ιανουαρίου θα χαρακτηριστούν ως αργίες σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη.

Η γενική αργία που εφαρμόστηκε σημαίνει ότι οι εργοδότες θα καταβάλουν κανονικά τις πληρωμές των εργαζομένων, με την μόνη ελάφρυνση τις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές που θα καλυφθούν από το κράτος.

Νομικά «Ειδική Κινητοποίηση Πολιτικής Προστασίας»:

→ «Αναστολή» σε επιχειρήσεις 25-27/1

→ «Αναστολή» ιδιωτικών παιδικών σταθμών 25-28/1

Νομικά «Ειδική Κινητοποίηση Πολιτικής Προστασίας»:

→ Αν εργάστηκαν τυπικά καμία προσαύξηση αργίας

→ Απουσία αν και έπρεπε να εργαστούν: πώς δικαιολογούν ανωτέρα βία για ν αμην χάσουν λεφτά ή άδεια;

Οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν δικαιούνται:

→ αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

→ αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

→ αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Τι αναφέρει το υπουργείο Εργασίας

Ανακοινώνεται ότι στις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν για τις 2 μέρες (25/1 και 26/1), κανονικά από τους εργοδότες τους.

Οι εργοδότες- επιχειρήσεις για τις 2 αυτές ημέρες απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τη σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προωθήσει τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τι σημαίνει γενική αργία

Η αργία είναι μια συγκεκριμένη ημέρα ή μια περίοδος μερικών ημερών κατά την οποία σταματούν εσκεμμένα οι περισσότερες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η λειτουργία των καταστημάτων και επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών. Η πιο γνωστή αργία, που τηρείται σε πολλές, χριστιανικές κυρίως, χώρες, είναι η ημέρα Κυριακή.

Στην Ελλάδα, οι αργίες στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι δώδεκα. Οκτώ σταθερές, η Πρωτοχρονιά (1 Ιανουαρίου), τα Θεοφάνια (6 Ιανουαρίου), η Εθνική Επέτειος της Επανάστασης του 1821 (25 Μαρτίου), η Εργατική Πρωτομαγιά (1 Μαΐου), η Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), η Επέτειος του ΟΧΙ (28 Οκτωβρίου), τα Χριστούγεννα ( 25 Δεκεμβρίου) και η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26 Δεκεμβρίου) και τέσσερις κινητές, η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή, η Δευτέρα μετά το Πάσχα και η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Το Πάσχα δεν υπολογίζεται ως αργία στο Δημόσιο και στις περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις γιατί, ούτως ή άλλως ως Κυριακή είναι αργία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News