Κακοκαιρία «Ελπίς»: Οι δύο Κρητικοί που άνοιξαν το λεωφορείο για να ζεσταθούν οι εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό

Κρήτη
Κακοκαιρία «Ελπίς»: Οι δύο Κρητικοί που άνοιξαν το λεωφορείο για να ζεσταθούν οι εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις σκηνές χάους και πανικού που δημιουργήθηκαν στην Αττική Οδό περιγράφουν δύο Κρητικοί οδηγοί, του ΚΤΕΛ Ηρακλείου - Λασιθίου, που άνοιξαν το λεωφορείο για να ζεσταθούν οι εγκλωβισμένοι από τον χιονιά

 

  • Κρητικοί έζησαν τον εφιάλτη της Αττικής Οδού και περιγράφουν την τραγική κατάσταση
  • Έκαναν καταφύγιο προστασίας από τον χιονιά το λεωφορείο του ΚΤΕΛ
  • Παρατούσαν τα αυτοκίνητά τους και έτρεχαν για να σωθούν από τα χιόνια
  • 31 ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό μέσα από τις μαρτυρίες δύο Κρητικών

Τις εφιαλτικές ώρες που έζησαν εγκλωβισμένοι στον χιονισμένο αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού όπου επικρατούσε μόνο οργή από εκατοντάδες οδηγούς, περιέγραψαν στον τηλεοπτικό φακό της ΚΡΗΤΗ ΤV δύο Κρητικοί, ένας οδηγός του ΚΤΕΛ Ηρακλείου - Λασιθίου μαζί με τον φίλο του, οι οποίοι άνοιξαν τις πόρτες του λεωφορείου για να ζεσταθούν ηλικιωμένοι, συνάδελφοι τους καθώς και πολίτες που είχαν ξεπαγιάσει από το τσουχτερό κρύο.

Πρόκειται για τον 35χρονο οδηγό κ. Σταύρο Κυριακάκη και τον φίλο του κ. Ανδρέα Ξενάκη, οι οποίοι έζησαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, εν μέσω της… χιονοστιβάδας οργής του κόσμου.

Όπως περιέγραψαν επικρατούσαν σκηνές χάους και πανικού, με πολίτες να εγκαταλείπουν τα οχήματά τους τα οποία ξέμειναν από καύσιμα, ενώ άλλοι έκλαιγαν, καθώς είχε εξαντληθεί η υπομονή και η αντοχή τους, στο απαράδεκτο αυτό χρονικό της… ομηρίας το οποίο άγγιξε τις τριάντα μία ώρες!

«Επικρατούσε χάος, πανικός, τσουχτερό κρύο, παγετός και ομίχλη. Βγαίναμε από το λεωφορείο για λίγα λεπτά και γινόμασταν… Χιονάνθρωποι! Εγκλωβισμένοι οδηγοί έβαζαν… μπροστά τα οχήματα τους για πέντε έως δέκα λεπτά προκειμένου να ζεσταθούν, επαναλαμβάνοντας συχνά την σχετική διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας», περιγράφει ο οδηγός κ. Σταύρος Κυριακάκης.

«Περίπου 800 έως 900 οχήματα είχαν εγκαταλειφθεί στην Αττική οδό, ενώ άλλοι οδηγοί δανειζόντουσαν μπουκάλια προκειμένου να εφοδιαστούν με λίγα λίτρα βενζίνης. Αντίκρισα ανθρώπους να βάζουν τα παιδιά στην πλάτη τους και να περπατούν στο πυκνό χιόνι καθώς και ηλικιωμένους που προσπαθούσαν να ζεσταθούν με σακούλες νάιλον στα πόδια τους. Πρώτος στο λεωφορείο επιβιβάστηκε ένας άνθρωπος ο οποίος αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα. "Κρυώνω, μπορείτε να μου ανοίξετε την πόρτα;" ρώτησε», ανέφερε ο οδηγός.

Την ίδια ώρα προσθέτει «στη συνέχεια φιλοξενήσαμε και άλλα άτομα, προσφέροντας τους ζεστασιά στο λεωφορείο, στο οποίο δούλευε ο καυστήρας. Το πρωί μεταβήκαμε με τα πόδια σε ένα βενζινάδικο το οποίο απείχε μισό χιλιόμετρο και εφοδιαστήκαμε με καφέδες και άλλα προϊόντα για πρωινό, τα οποία προσφέραμε και σε άλλους συνανθρώπους μας», περιγράφει ο οδηγός, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στη σημαντική βοήθεια που προσέφερε ο στρατός στους εγκλωβισμένους οδηγούς, καθώς και στα παιδιά, προσφέροντας κουβέρτες και όχι μόνο.

Ο 35χρονος οδηγός του λεωφορείου μαζί με τον φίλο του, επέστρεφαν από το Κορωπί όπου είχαν μεταβεί για λόγους συντήρησης του λεωφορείου. Εκεί γνώρισαν έναν συνάδελφο τους από το ΚΤΕΛ του Έβρου και όλοι μαζί, κατευθύνθηκαν για Πειραιά μέσω της Αττικής οδού, όπου βρέθηκαν στο… μάτι της σφοδρής χιονόπτωσης και εγκλωβίστηκαν για 31 ώρες, στον χιονισμένο αυτοκινητόδρομο.

Ο οδηγός θα άφηνε τον συνάδελφο του στον Κηφισό ώστε να πάρει ταξί και να κατευθυνθεί προς το ξενοδοχείο που είχε κλείσει για 5 ημέρες στην περιοχή της Ομόνοιας.

Όταν εισήλθε στην Αττική οδό, η χιονόπτωση ήταν πυκνή ενώ για χρονικό διάστημα 3,5 περίπου ωρών διένυσαν μόλις 12,5 χιλιόμετρα προτού αποκλειστούν εντελώς.

Μάλιστα, ο οδηγός του ΚΤΕΛ Έβρου είχε μαζί του, μεγάλες ποσότητες σπιτικού φαγητού, το οποίο προσφέρθηκε και σε άλλα άτομα που είχαν ανάγκη.

Με τη θερμοκρασία να πέφτει στους -2 βαθμούς κελσίου, ο Σταύρος και ο Ανδρέας βοήθησαν για τρεις ολόκληρες ώρες τους φαντάρους, οι οποίοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και για την απομάκρυνση των εγκλωβισμένων οχημάτων.

«Από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 3:15 τα ξημερώματα βοηθούσαμε τον στρατό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ηρακλειώτης κ. Ανδρέας Ξενάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News