Αντιικά Χάπια: Από Δευτέρα η κατ’οίκον διάθεση τους - Πως θα αποστέλλονται

Ελλάδα
Αντιικά Χάπια: Από Δευτέρα η κατ’οίκον διάθεση τους - Πως θα αποστέλλονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της χορήγησης του χαπιού της Merck

Από Δευτέρα 31 Ιανουαρίου ξεκινάει η κατ’οίκον διάθεση των χαπιών για τον κορωνοϊό, όπως σημείωσε κατά την χθεσινή της ανακοίνωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με την ίδια να σημειώνει ότι στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών μπαίνουν τα αντιικά χάπια μολνουπιραβίρης που έχουν αναπτυχθεί από την εταιρεία Merck (MSD στην Ελλάδα) σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Δύο νέοι θάνατοι στο Ρέθυμνο - Αυξήθηκαν οι νοσηλείες

Κορωνοϊός: Επιστρέφει από Δευτέρα η μουσική στην εστίαση - Πλήρης απελευθέρωση ωραρίου

Ειδικότερα, η Ελλάδα προς ώρας έχει παραλάβει 5.700 συσκευασίες μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για την πανδημία, ενώ κατόπιν της έγκρισης τους, θα παραληφθούν  θα παραληφθούν άλλα 25.000 κουτιά.

Πως δρα η μολνουπιραβίρη

Σχετικά με την ουσία μολνουπιραβίρη, αυτή αναστέλλει την αναπαραγωγή του ιού με φυσικό επακόλουθο τον περιορισμό του φλεγμονώδους φορτίου στον οργανισμό, φτάνοντας να μειώνει έως και κατά 50% τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και/ή θανάτου από Covid-19.

Η δοσολογία

Η δοσολογία είναι 8 χάπια ημερησίως σε χρονική κατανομή ανά 12 ώρες ενώ η θεραπεία διαρκεί 5 ημέρες. Η χορήγηση πρέπει να γίνει εντός 5 ημερών από την επιβεβαίωση της λοίμωξης Covid-19 με Rapid ή PCR test.

Ποιες οι αντενδείξεις

Η αντιική θεραπεία δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες. Οι γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση. Ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά τη χρήσης της μολνουπιραβίρης. Οι συστάσεις αυτές δίνονται καθώς εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι υψηλές δόσεις μολνουπιραβίρης μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες

Όσον αφορά την ασφάλεια, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εντός 14 ημερών μετά την τελευταία δόση μολνουπιραβίρης ήταν διάρροια, ναυτία, ζάλη και πονοκέφαλος, τα οποία ήταν όλα είτε ήπια είτε μέτρια.

Ποιοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι

Ο θεράπων ιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση χορήγησης αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης για έναν ασθενή, εφόσον πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

Έχει ηλικία 18 ετών και άνω

Δεν είναι σε κατάσταση κύησης ή γαλουχίας

Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR ή Rapid test το οποίο έχει διενεργηθεί κατά το τελευταίο πενθήμερο

Έχει έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους παράγοντες υψηλού κινδύνου:

- Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων

- Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου

- Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση

- Κυστική Ίνωση

- Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)

- Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος

- Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες & 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες

- HIV με CD4<200 κύτταρα/μL

- Επί επιδημικών εξάρσεων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

- BMI > 35

- Χρόνια νεφρική νόσος

- Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία

- Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση

- Διαβήτης υπό θεραπεία

- Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥Class II)

- Χρόνια ηπατική νόσος

- Καρδιαγγειακή Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία

- Θαλασσαιμία

- Δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Πως θα γίνεται η αίτηση - Με courier στο σπίτι τα χάπια

Όπως και στην περίπτωση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης ο θεράπων ιατρών θα πρέπει να υποβάλλει αίτημα στην ειδική πλατφόρμα, με τη γραπτή συγκατάθεση του ασθενή.

Το αίτημα θα εξετάζεται από αρμόδια 5μελή Επιτροπή (που απαρτίζεται από τους καθηγητές Στυλιανό Λουκίδη, Αναστασία Κοτανίδου, Αναστασία Αντωνιάδου και τους γιατρούς Αθανάσιο Σκουτέλη και Ελευθέριο Θηραίο) αν ο ασθενής πληροί τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις.

«Η απάντηση θα δίδεται εντός 24 ωρών και θα αποστέλλεται με SMS και στο γιατρό και στον ασθενή. Από εκεί και πέρα θα επικοινωνεί ο ΕΟΠΥΥ με τον ασθενή και θα επιβεβαιώνει τα στοιχεία του και τη διεύθυνση του», εξήγησε χθες η κυρία Γκάγκα.

Μάλιστα, προς διευκόλυνση όλων αποφασίστηκε τα αντιικά χάπια να παραδίδονται μέσω εταιρειών courier στη διεύθυνση του τόπου κατοικίας του ασθενή. «Θεωρούμε ότι αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για τους συμπολίτες μας, χωρίς ταλαιπωρία. Είναι πολύ σημαντικό για ανθρώπους που είναι άρρωστοι, που μπορεί να μολύνουν τους άλλους, η παράδοση να γίνεται στο σπίτι», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Γκάγκα:  «Τα χάπια χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου»

Για πρώτη φορά θα γίνει κατ’ οίκον παράδοση του φαρμάκου για τον κορωνοϊό σε ασθενείς.

Όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός, τα φάρμακα θα παραδίδονται με κούριερ. Η θεραπεία ενδείκνυται για ασθενείς από 18 ετών και άνω, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. «Τα χάπια χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου, ανοσοκατεσταλμένους, χημειοθεραπευόμενους, με ιστορικό καρκίνου εντός του τελευταίου έτους, με χρόνια νοσήματα κ.ά. Τις πρώτες μέρες από τη διάγνωση της νόσου – είτε με rapid τεστ είτε με μοριακό έλεγχο – ο θεράπων ιατρός μπορεί να υποβάλει στην ειδική πλατφόρμα την αίτηση χορήγησης. Η αρμόδια επιτροπή απαντά μέσα σε 24 ώρες και ενημερώνεται ταυτόχρονα με sms ο γιατρός και ο ασθενής ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει ηλεκτρονικά να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη χορήγηση της θεραπείας. Στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή και εντός 24ωρών παραδίδει τα φάρμακα στη διεύθυνση που θα υποδείξει ο ασθενής», εξήγησε η κα Γκάγκα. Οι διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News