EuroAsia Interconnector: Σημαντικά οφέλη από τη διασύνδεση μέσω Κρήτης

Κρήτη
EuroAsia Interconnector: Σημαντικά οφέλη από τη διασύνδεση μέσω Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με 657 εκατ. ευρώ έχει ιστορική σημασία» τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Θα αναβαθμιστεί η ενεργειακή ασφάλεια και η επάρκεια εφοδιασμού, μετατρέποντας τις δύο χώρες σε ενεργειακούς κόμβους στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου EuroAsia Interconnector από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αποτελεί μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης της Ευρώπης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης:

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με 657 εκατ. ευρώ έχει ιστορική σημασία. Αποτελεί μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης της Ευρώπης για αυτό το στρατηγικής σημασίας έργο, το οποίο θα συνδέσει το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με την Ευρώπη και θα την βγάλει από την ενεργειακή απομόνωση.

Αποτελεί, επίσης, το πρώτο βήμα για την υλοποίηση αυτού του ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας έργου, εξασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό την απρόσκοπτη χρηματοδότησή του. Από τον Οκτώβριο του 2019 η Κυβέρνηση έχει στηρίξει με συνέπεια τη διαδικασία ωρίμανσης του έργου έναντι της Ε.Ε., υπογράφοντας τον Μάρτιο του 2021 στη Λευκωσία το τριμερές συμφωνητικό για την προώθηση της διασύνδεσης με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Τα οφέλη για την Ελλάδα και την Κύπρο από την επένδυση αυτή θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Θα αναβαθμιστεί η ενεργειακή ασφάλεια και η επάρκεια εφοδιασμού, μετατρέποντας τις δύο χώρες σε ενεργειακούς κόμβους στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Θα συμβάλλει, επίσης, στην περαιτέρω ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με την επίτευξη των στόχων μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Με το έργο αυτό εμπεδώνουμε ακόμα περισσότερο τη στρατηγική μας συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ και κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή». 

Μέσω Κρήτης η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ -Κύπρου-Ελλάδας

Η Κομισιόν ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 657 εκ ευρώ για το πρότζεκτ EuroAsia Interconnector, δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ -Κύπρου-Ελλάδας μέσω Κρήτης .

Το έργο του EuroAsia Interconnector, εντάχθηκε στην λίστα που περιέλαβε  η Ε.Ε. για χρηματοδότηση με 1,037 δισεκατομμύρια ευρώ 5 διασυνοριακών έργων υποδομής στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF)

Ο Euroasia Interconnector λαμβάνει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση μεταξύ των έργων αυτών,  με στόχο τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Η επένδυση αυτή αποτελεί συνέχεια της οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης του έργου του EuroAsia, το οποίο προβλέπεται να ενισχυθεί με πρόσθετα κεφάλαια ύψους 100 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης - μαμούθ των 657 εκ ευρώ ανοίγει για τα καλά πλέον ο δρόμος για την υλοποίηση της  υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης μήκους 1208  χιλιομέτρων και συνολικού εκτιμώμενου κόστους 2,5 δις ευρώ.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο θα ξεκινά από  τη Hadera στο Ισραήλ , θα φτάνει , διανύοντας μια διαδρομή 310 χλιομέτρων στη περιοχή Κοφίνου στη Κύπρου , θα συνεχίζει διανύοντας 898 χιλιόμετρα από τη Κόφινο μέχρι τη Κορακιά στην Κρήτη, όπου θεωρητικά μπορεί να διασυνδεθεί με τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, έργο που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ , με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023 και έναρξη λειτουργίας το 2024.

Δεδομένου ότι το συνολικό κόστος είναι γιγάντιο, περί τα 2,5 δις ευρώ δηλαδή, γίνεται αντιληπτό ότι η μεγάλη χρηματοδότηση των 657 εκατομμυρίων ευρώ που θα δοθεί από την Ε.Ε αποτελεί μια υπερπολύτιμη οικονομική «ένεση» ενώ καλύπτει λίγο πάνω από το 1/3 του κόστους για το επιμέρους κομμάτι της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης μήκους 898 χιλιομέτρων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News