Ελλάδα

Κορωνοϊός: Μερική άρση μέτρων από Δευτέρα – Τι αλλάζει σε εστίαση και διασκέδαση

Επανέρχεται από Δευτέρα η μουσική σε διασκέδαση και εστίαση, ενώ απελευθερώνεται το ωράριο - Δόθηκε παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Τη μερική αποκλιμάκωση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, ο υπουργός Υγείας, με πλήρη επαναφορά μουσικής και ωραρίου σε εστίαση, αλλά καθήμενους πελάτες και παράταση ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού δύο δόσεων μέχρι και 7 Φεβρουαρίου, λόγω της κακοκαιρίας. Το μέτρο στα γήπεδα με περιορισμό 10% και ανώτατο όριο τους 1.000 θεατές, ωστόσο, παραμένει και θα επανεξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η κατ’ οίκον χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων μολνουπιραβίρης, όπως ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Τι αλλάζει από Δευτέρα

Τη μερική αποκλιμάκωση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, τα οποία και διακρίνονται σε τρία σημεία: Επαναφορά μουσικής και ωαρίου στην εστίαση, αλλά καθήμενοι πελάτες, το μέτρο για τα γήπεδα παραμένει και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα και τέλος, η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού 2 δόσεων παρατείνεται μέχρι 7 Φεβρουαρίου, λόγω κακοκαιρίας, που εμπόδισε πολίτες από τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων ραντεβού τους για την 3η δόση. Η χαλάρωση των περιορισμών θα τεθεί σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ίδιος, «λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της πανδημίας, αναφορικά με τα κρούσματα και τη μείωση η οποία παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, την πίεση στο ΕΣΥ, η οποία παραμένει, αλλά υπάρχει ισορροπία μεταξύ εισιτήριων και εξιτηρίων, και τα νέα δεδομένα που έχουμε για την “Όμικρον”, όπου ο χρόνος νοσηλείας της είναι λιγότερος και η νοσηρότερά της είναι μικρότερη από της “Δέλτα”, με εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνώμων, αποφασίσαμε την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, ως ακολούθως:

Αναφορικά με τη διασκέδαση και την εστίαση, επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο. Παραμένει, ωστόσο, η καθήμενη διασκέδαση.

Αναφορικά με τους αθλητικούς χώρους και τα γήπεδα, το μέτρο θα παραμείνει ως έχει. Θα επανεξεταστεί, όμως, την επόμενη εβδομάδα η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα και στις άλλες αθλητικές δραστηριότητες. 

Επιπλέον, λόγω του ότι στην κακοκαιρία πολλοί συμπολίτες μας δεν μπορέσαν να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού από 31 Ιανουαρίου έως 7 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι».

Αντιιικά χάπια

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, «ξεκινάει την άλλη εβδομάδα η διάθεση των αντιιικών χαπιών της μολνουπιραβίρης, που θα γίνεται μετά από εκτενές επιχειρησιακό σχέδιο με παράδοση κατ’ οίκον. Είναι για άτομα που έχουν προβλήματα υγείας, οι οποίοι βρίσκονται θετικοί με κορωνοϊό, από τα 18 και πάνω και όχι σε εγκυμονούσες. Τα άτομα αυτά μπορούν να μιλούν με τον γιατρό τους, μετά από θετικό rapid ή PCR test. Ο γιατρός κάνει κατόπιν αίτηση στην πλατφόρμα. Η απάντηση δίνεται στον γιατρό και στον ασθενή εντός 24 ωρών. Ο ασθενής μπαίνει πρώτα σε μία πλατφόρμα και δίνει τη συγκατάθεσή του για το φάρμακο. Ο ΕΟΠΥΥ, στη συνέχεια, επικοινωνεί με τον ασθενή και επιβεβαιώνει τη διεύθυνση για να μπορέσει να πάει τα φάρμακα. Θεωρούμε ότι αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, «αν και τα κρούσματα έχουν μειωθεί, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό. Παράλληλα, έχει επικρατήσει η «Όμικρον». Τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 150 χιλιάδες [...]. Στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες παρατηρείται σταθεροποίηση αναφορικά με τα νέα κρούσματα [...]. Σταθερά υψηλά παραμένουν οι “σκληροί δείκτες” της πανδημίας: Δηλαδή, ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι παραμένει, όπως και οι θάνατοι. Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να απασχολεί, με περίπου 5 χιλ. ανθρώπους να νοσηλεύονται στην επικράτεια [...] με κάλυψη 57% σε απλές κλίνες και 85% σε κλίνες ΜΕΘ. Σημαντική η μείωση στις εισαγωγές νέων ασθενών κατά 12%, πιθανότατα και λόγω της σταδιακής επικράτησης της «Όμικρον».

Για πρώτη φορά χθες Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, μετά από αρκετές εβδομάδες, εισήχθησαν κάτω από 400 άτομα. Ήπια αλλά σταθερή αποκλιμάκωση και επί των διασωληνωμένων. Ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά είναι υψηλός, με μέσο όρο κάθε μέρα τα 96 άτομα. Σταδιακή αύξηση και των εισαγωγών ασθενών με “Όμικρον”. Στις αρχές του έτους, 40% των εισαγωγών ήταν με “Όμικρον”. Σήμερα, όμως, 8 στους 10 που εισάγονται στα νοσοκομεία νοσούν με “Όμικρον”. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα το 25%, δηλαδή 1 στους 4 ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία, εισάγονται στα νοσοκομεία με τη “Δέλτα”. Ένα σημαντικό ποσοστό των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά εξακολουθεί να οφείλεται στη βαριά νόσηση της “Δέλτα”. Οι λίγοι μέχρι σήμερα συνάνθρωποί μας που απεβίωσαν μετά από “Όμικρον”, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν υπερήλικες ή και με πολλά νοσήματα. Όλοι κατανοούμε ότι όντως αφορά ένα στέλεχος του ιού, που προκαλεί ηπιότερη νόσο, τόσο σε ενήλικες, όσο και στα παιδιά. Αυτό είναι εμφανές, καθώς σήμερα, μετά την κορύφωση του κύματος της “Όμικρον”, δε βλέπουμε αύξηση των εισαγωγών. Όμως δεν είναι κοινό κρυολόγημα, και επομένως κάποιοι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας, θα νοσήσουν σοβαρά, θα νοσηλευτούν, αλλά και θα κινδυνεύσουν.

Με τα δεδομένα αυτά, προβλέπουμε και αποκλιμάκωση των “σκληρών δεικτών” στις επόμενες 3-4 εβδομάδες, με τους διασωληνωμένους να μειωθούν στους 550-600. Παράλληλα θα μειωθεί και ο αριθμός των θανάτων [...]. Αναφορικά με ανακοίνωση του ΠΟΥ [...] αναμένεται το σύνδρομο long-COVID να μας απασχολήσει αρκετά τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη, ο εμβολιασμός προστατεύει κατά 60-70% από αυτό. Ο ΠΟΥ τονίζει ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να δημιουργεί νέες παραλλαγές, με στόχο τη δημιουργία πιο μεταδοτικών παραλλαγών, ειδικά σε περιοχές με υψηλό αριθμό ανεμβολίαστων. Στόχος του ΠΟΥ να καλύψει τις ανισότητες [...]. Η ανοσία του πληθυσμού σε όλο τον πλανήτη, είτε μέσω φυσικής μόλυνσης, είτε μέσω εμβολίων, αυξάνεται. Μέχρι στιγμής, έχουν δοθεί σε όλο τον κόσμο περίπου 9,8 δισ. εμβολιαστικές δόσεις, ενώ καθημερινά διενεργούνται πάνω από 30 εκατ. εμβολιασμοί.

Δημιουργήθηκε η covax, μία παγκόσμια δράση υποστήριξης του εμβολιασμού στις αναπτυσσόμενες χώρες, που έχει ως στόχο την παροχή 6 δισ. δόσεων εμβολίου μέχρι το καλοκαίρι [...]. Πρόσφατα δεδομένα από το CDC ανέδειξαν τη σημασία θωράκισης της ανοσίας με την 3η δόση και από τη νόσο από “Όμικρον” [...] η χορήγηση της 3ης δόσης αυξάνει την προστασία έναντι σοβαρής νόσου, έναντι εισαγωγής στο νοσοκομείο από το 57% μετά τη 2η δόση, στο 90% μετά την 3η. Μάλιστα, η προστασία αυτή διαρκεί για περισσότερο από τρεις μήνες.

Η “Όμικρον” μας έδειξε ότι ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει. Πιθανά περνάμε σε μια επόμενη φάση σταθεροποίησης, όπου θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Στόχος όλων μας να εμβολιαστούμε, ώστε να μην κινδυνεύσουμε, ακόμα και στην περίπτωση που κολλήσουμε».

Εμβολιασμοί στη χώρα μας

Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας 18.958.107 εμβολιασμοί, εκ των οποίων με τη μία τουλάχιστον δόση είναι 7.722.998, μέχρι και την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στις 9 μ.μ. Από το σύνολο των 18.958.107, ακόμα 7.728.867 άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει και τις 2 δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με 4.694.261 εξ αυτών να έχουν κάνει και την 3η αναμνηστική δόση, σύμφωνα με τα αντίστοιχα δεδομένα της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού. Σύμφωνα με τα αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ, το πληθυσμιακό ποσοστό της χώρας μας που έχει εμβολιαστεί είναι 74,4% του συνολικού πληθυσμού, με το 4,5% εξ αυτού να είναι μερικώς εμβολιασμένο.

Ως προς τους εμβολιασμούς στο νησί μας, έχουν συνολικά πραγματοποιηθεί 1.132.577 εμβολιασμοί. Το σύνολο των ολοκληρωμένων εμβολιασμών - δηλαδή δύο δόσεων - είναι 439.190, βάσει σχετικών στοιχείων της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr από το σύνολο των 623.065 συνολικού πληθυσμού του νησιού (με βάση την απογραφή του 2011). Πιο αναλυτικά, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου οι εμβολιασμοί μίας τουλάχιστον δόσης είναι 215.698, δύο δόσεων είναι 205.172, τριών δόσεων είναι 137.792.

Συνολικά στον νομό Ηρακλείου έχουν πραγματοποιηθεί 541.068 εμβολιασμοί. Στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, οι εμβολιασμοί μίας τουλάχιστον δόσης είναι 122.431, δύο δόσεων είναι 114.973 και τριών δόσεων είναι 64.514. Συνολικά στον νομό Χανίων έχουν πραγματοποιηθεί 293.058 εμβολιασμοί. Στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, οι εμβολιασμοί μίας τουλάχιστον δόσης είναι 64.645, δύο δόσεων είναι 61.895 και τριών δόσεων είναι 37.048. Συνολικά στον νομό Λασιθίου έχουν πραγματοποιηθεί 152.969 εμβολιασμοί. Στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, οι εμβολιασμοί μίας τουλάχιστον δόσης είναι 60.870, δύο δόσεων είναι 57.150 και τριών δόσεων είναι 34.242. Συνολικά στον νομό Ρεθύμνου έχουν πραγματοποιηθεί 145.482 εμβολιασμοί.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια