Ελλάδα

Πρόταση δυσπιστίας: Σήμερα η συζήτηση στην Βουλή – Την Κυριακή η ψηφοφορία

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών

Αρχίζει σήμερα Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα, η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε χθες Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «Μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων (πανδημία, ακρίβεια, διαχείριση κακοκαιρίας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα».

Απάντηση Γεωργιάδη

Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο παριστάμενος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε: «Κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρόταση γίνεται αποδεκτή. Αύριο (σ.σ. σήμερα) το απόγευμα ξεκινά η συζήτηση. Την απάντηση θα τη δώσει η Βουλή τις επόμενες τρεις ημέρες. Θα λάβετε όλες τις απαντήσεις για όλες τις υπερβολές και τα ψέματα που είπατε». Να σημειωθεί ότι η τριήμερη συζήτηση επί της προτάσεως μομφής κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινά σήμερα το απόγευμα, για να λήξει το βράδυ της Κυριακής με τη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση μομφής, απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτηρίζουν «προβλέψιμη κίνηση εντυπωσιασμού» την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιήσει στην παρούσα συγκυρία το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό όπλο που διαθέτει η αντιπολίτευση.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, μέσα από το κεντρικό δελτίο του Οpen, είπε «ναι» στην πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι δε θα συμμετάσχει στα «μικροπολιτικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ».

Ανακοίνωση για την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε το ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι να «καταψηφιστεί» η κυβέρνηση και στους λαϊκούς αγώνες, καθώς «αυτή είναι η διέξοδος για τον λαό και όχι η αναζήτηση ίδιων επίδοξων “σωτήρων”».

Πυρ εναντίον τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, με αφορμή την πρόταση μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Εμείς θα είμαστε στη Βουλή, από αύριο (σ.σ. σήμερα) μέχρι την Κυριακή και θα καταθέσουμε βεβαίως την ψήφο μομφής απέναντι στη “Μητσοτάκης Α.Ε.”».

«Καλωσορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα στη γραμμή της Ελληνικής Λύσης, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής.

Η διαδικασία

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 8 το βράδυ της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».

Η σημερινή συζήτηση θα αρχίσει με τις τοποθετήσεις δύο εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, και συγκεκριμένα του κ. Δ. Τζανακόπουλου και της κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Θα ακολουθήσει ένας κύκλος έξι ομιλητών από κάθε κόμμα της Βουλής, και η συζήτηση θα συνεχιστεί με 12μελείς κύκλους ομιλητών (5 ΝΔ, 3 ΣΥΡΙΖΑ, 1 Κίνημα Αλλαγής, 1 ΚΚΕ, 1 Ελληνική Λύση και 1 ΜέΡΑ25).

Οι συνεδριάσεις του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου και της Κυριακής 30 Ιανουαρίου, θα αρχίσουν στις 10 π.μ..

Τι είναι η πρόταση μομφής

Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της. Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές), και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Προτάσεις Μομφής - Από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα

Στα αρχεία της ελληνικής Βουλής υπάρχει ένας αρκετά μακρύς κατάλογος προηγούμενων προτάσεων μομφής κατά προσώπων, αλλά και κυβερνήσεων που έλαβαν χώρα από τη Μεταπολίτευση έως και σήμερα:

 • Η πρώτη πρόταση μομφής κατατέθηκε το 1987 από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνο Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου να τη μετατρέπει σε ψήφο εμπιστοσύνης.
 • Η δεύτερη πρόταση μομφής κατατέθηκε το 1988 από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική.
 • Το 1989 κατατέθηκε πάλι από τη Ν.Δ. πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, αυτή τη φορά σχετικά με το σκάνδαλο Κοσκωτά.
 • Το 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με αφορμή τη διένεξη για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
 • Το 1996 η Ν.Δ. κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με επιχείρημα την αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.
 • Ακολούθησαν οι προτάσεις μορφής του 1999 κατά του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεράσιμου Αρσένη, του 2001 κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου, και του 2005 κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη.
 • Το 2007 κατατέθηκε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ. από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
 • Το 2008 συζητήθηκε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ., που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
 • Το 2013, ο αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
 • Το 2014 το κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του τότε προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, καθώς είχε κρίνει ως μη παραδεκτή την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ήταν η πρώτη και μόνη στα μεταπολιτευτικά χρονικά πρόταση μομφής σε πρόεδρο της Βουλής.
 • Το 2018 συζητήθηκε πρότασης μομφής, όταν η Ν.Δ. κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών.
 • Το 2020 συζητήθηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια