Μέσω Κρήτης η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας - Χρηματοδότηση μαμούθ ύψους 657 εκατ. ευρώ

Οικονομία
Μέσω Κρήτης η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας - Χρηματοδότηση μαμούθ ύψους 657 εκατ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κομισιόν ενέκρινε χρηματοδότηση-μαμούθ ύψους 657 εκ ευρώ για το πρότζεκτ EuroAsia Interconnector, δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ -Κύπρου-Ελλάδας μέσω Κρήτης

«Φιλί» ζωής σε ένα έργο που είναι στα «σκαριά» εδώ και χρόνια, έχει ως βασικό κόμβο του την Κρήτη  και αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα προωθούμενα ενεργειακά κέντρα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κομισιόν ενέκρινε χρηματοδότηση-μαμούθ ύψους 657 εκ ευρώ για το πρότζεκτ EuroAsia Interconnector, δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ -Κύπρου-Ελλάδας μέσω Κρήτης .

Το έργο του EuroAsia Interconnector, εντάχθηκε στην λίστα που περιέλαβε  η Ε.Ε. για χρηματοδότηση με 1,037 δισεκατομμύρια ευρώ 5 διασυνοριακών έργων υποδομής στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF)

Ο Euroasia Interconnector λαμβάνει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση μεταξύ των έργων αυτών,  με στόχο τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Η επένδυση αυτή αποτελεί συνέχεια της οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης του έργου του EuroAsia, το οποίο προβλέπεται να ενισχυθεί με πρόσθετα κεφάλαια ύψους 100 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης - μαμούθ των 657 εκ ευρώ ανοίγει για τα καλά πλέον ο δρόμος για την υλοποίηση της  υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης μήκους 1208  χιλιομέτρων και συνολικού εκτιμώμενου κόστους 2,5 δις ευρώ.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο θα ξεκινά από  τη Hadera στο Ισραήλ , θα φτάνει , διανύοντας μια διαδρομή 310 χλιομέτρων στη περιοχή Κοφίνου στη Κύπρου , θα συνεχίζει διανύοντας 898 χιλιόμετρα από τη Κόφινο μέχρι τη Κορακιά στην Κρήτη, όπου θεωρητικά μπορεί να διασυνδεθεί με τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, έργο που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ , με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023 και έναρξη λειτουργίας το 2024.

Δεδομένου ότι το συνολικό κόστος είναι γιγάντιο, περί τα 2,5 δις ευρώ δηλαδή, γίνεται αντιληπτό ότι η μεγάλη χρηματοδότηση των 657 εκατομμυρίων ευρώ που θα δοθεί από την Ε.Ε αποτελεί μια υπερπολύτιμη οικονομική «ένεση» ενώ καλύπτει λίγο πάνω από το 1/3 του κόστους για το επιμέρους κομμάτι της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης μήκους 898 χιλιομέτρων.

Ικανοποίηση από την κυπριακή κυβέρνηση

Από την πλευρά της η κυπριακή κυβέρνηση γνωστοποίησε την ικανοποίηση της αναφορικά με την απόφαση - ορόσημο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την κυπριακή Προεδρία σε ανακοίνωση της να τονίζει:

Το εν λόγω έργο περιλαμβάνεται σε αυτά που η Κυπριακή Δημοκρατία επέλεξε να συμπεριλάβει στο σχέδιο «Κύπρος - το αύριο» μέσα στα πλαίσια της μετάβασης στην πράσινη οικονομία και ως εκ τούτου θα λάβει επιπλέον επιχορήγηση από την ΕΕ ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Με την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia, η Κύπρος αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και αναδεικνύεται πρακτικά η σημασία της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ. Είναι ένας σημαντικός σταθμός στις στρατηγικές επιλογές των τριών χωρών, που αναβαθμίζει τους ενεργειακούς στόχους της περιοχής.

Το έργο τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, διασφαλίζει την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, προσφέρει την ασφάλεια εφοδιασμού, διευκολύνει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενισχύει την προσπάθεια για ανταγωνιστικότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και επιτρέπει την αυξημένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από καθαρότερες πηγές, ιδίως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συνδέοντας το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News