Πρόταση μομφής: Αύριο Παρασκευή η συζήτηση - Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

Ελλάδα
Πρόταση μομφής: Αύριο Παρασκευή η συζήτηση - Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλες οι προτάσεις μομφής από τη μεταπολίτευση έως σήμερα

Αύριο Παρασκευή το απόγευμα,  θα ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, την οποία αποδέχτηκε άμεσα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση.

Η πρόταση κατατέθηκε πριν τη συζήτηση του Αναπτυξιακού Νόμου και έτσι όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες διακόπηκαν άμεσα προκειμένου να αποφασίσει η Ολομέλεια επί της πρότασης. Η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής.

«Την απάντηση στην πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε, θα σας την δώσει αύριο το απόγευμα η Βουλή. Τις επόμενες τρεις ημέρες, μην ανησυχείτε, θα πάρετε από την κυβέρνηση όλες τις απαντήσεις στα ψέματά σας». Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης που απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης.

Προηγήθηκε η ομιλία του κ. Τσίπρα

«Δεν πάει άλλο, πρέπει» να φύγετε» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος πως καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

«Να φύγετε κύριοι της κυβέρνησης γιατί δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε την κοινωνία με προπαγάνδα της συμφοράς», είπε χαρακτηριστικά.

Αιφνιδιάζοντας τους πάντες ο Αλέξης Τσίπρας κλιμάκωσε την αντίδρασή του κατά της κυβέρνησης και ανακοίνωσε πριν από λίγο παίρνοντας εκτάκτως το λόγο από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει πρόταση μομφής μετά και όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες με την παράλυση του κράτους λόγω του χιονιά και τις χθεσινές "θεατρικές συγγνώμες".

Η κακοκαιρία βεβαίως με βάση τα όσα ανέφερε είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αφού εδώ και μήνες καταγγέλλει με σφοδρότητα την κυβέρνηση για την πανδημία και την ακρίβεια. "Κανείς δεν περιμένει τίποτα από αυτήν την κυβέρνηση" είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σκληρύνει τις τελευταίες ημέρες τη στάση έναντι της κυβέρνησης και χθες μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο τον κάλεσε να αποζημιώσει τον ελληνικό λαό με προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Πρόταση μομφής: Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας»,  αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της. 

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.

Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Όλες οι προτάσεις μομφής από τη μεταπολίτευση έως σήμερα

Το μεταπολιτευτικό «κεφάλαιο» των προτάσεων μομφής κατά κυβέρνησης, υπουργών, ακόμα και κατά του Προέδρου της Βουλής, συνολικά έχει μέχρι σήμερα 16 εγγραφές.

  • Η πρώτη πρόταση μομφής κατατέθηκε το 1987 από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνο Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου να την μετατρέπει σε ψήφο εμπιστοσύνης.
  • Η δεύτερη πρόταση μομφής κατατέθηκε το 1988 από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική.
  • Το 1989 κατατέθηκε πάλι από τη ΝΔ πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, αυτή την φορά σχετικά με το σκάνδαλο Κοσκωτά.
  • Το 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με αφορμή τη διένεξη για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
  • Το 1996, η ΝΔ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με επιχείρημα την αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.  
  • Ακολούθησαν οι προτάσεις μορφής του 1999 κατά του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμου Αρσένη,
  • tου 2001 κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου και του 2005, κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη που αναφέραμε παραπάνω.
  • Το 2007, κατατέθηκε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
  • Το 2008 συζητήθηκε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
  • Το 2013, ο αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε πρόταση πρόταση δυσπιστίας εναντίον της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
  • Tο 2014, το κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του τότε Προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη καθώς είχε κρίνει ως μη παραδεκτή την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ήταν η πρώτη και μόνη στα μεταπολιτευτικά χρονικά πρόταση μομφής σε Πρόεδρο της Βουλής.
  • Το 2018 η ΝΔ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η τελευταία συζήτηση για πρόταση μομφής ήταν σήμερα, Πέμπτη 2022, οπότε o Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την προετοιμασία και την διαχείριση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Ελπίδα», την πανδημία, αλλά και την ακρίβεια.

Οι τέσσερις προτάσεις δυσπιστίας που κατατέθηκαν κατά υπουργών μεταπολιτευτικά

Η πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, που κατέθεσε to 2020 η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η τέταρτη κατά σειρά πρόταση μομφής που υποβάλλεται κατά υπουργού στα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά χρονικά. 

  • Η πρώτη πρόταση δυσπιστίας κατά υπουργού κατατέθηκε και συζητήθηκε το 1999 από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ κατά του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Γεράσιμου Αρσένη, με αφορμή το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Μια πρόταση που είχε απορριφθεί από 163 βουλευτές ενώ υπέρ της πρότασης είχαν ψηφίσει 127 βουλευτές.
  • Η δεύτερη πρόταση μομφής σε υπουργό κατατέθηκε και συζητήθηκε το 2001 από τη ΝΔ κατά του υπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου, με αφορμή την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αξιών της Αθήνας. Η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίσθηκε από 154 βουλευτές έναντι 125 που την είχαν υπερψηφίσει.
  • Η τρίτη πρόταση δυσπιστίας κατά υπουργού κατατέθηκε το 2005 από το ΠΑΣΟΚ κατά του τότε υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης της ΝΔ, Γιώργου Αλογοσκούφη, αλλά η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αμέσως την μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και έτσι η συζήτηση γενικεύτηκε.

Φωτογραφία: Ιn time

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News