Σκρέκας: Ανοικτό το ενδεχόμενο αποζημίωσης στα νοικοκυριά που δεν είχαν ρεύμα (βίντεο)

Κρήτη
Σκρέκας: Ανοικτό το ενδεχόμενο αποζημίωσης στα νοικοκυριά που δεν είχαν ρεύμα (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

800 400 4000 είναι ο αριθμός που μπορούν να καλούν οι πολίτες στο ΔΕΔΔΗΕ χωρίς χρέωση για να δηλώσουν τη βλάβη

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για αποζημιώσεις των νοικοκυριών που έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και ερωτειθείς αν θα καταβληθούν αποζημιώσεις στα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα, ο κ. Σκρέκας απάντησε ότι «όταν ολοκληρωθούν οι αποκαταστάσεις, θα τα βάλουμε όλο στο τραπέζι για να δούμε τι πρέπει να γίνει».

Αναφερόμενος στα μεγάλα προβλήματα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Ελπίδα, ο υπουργός είπε ότι κατά τις πρώτες 36 ώρες της κακοκαιρίας περίπου 200.000 σπίτια έμειναν εκτός δικτύου ηλεκτροδότησης, σημειώνοντας  ότι σήμερα έχουν περιοριστεί στις 5.000.

«Στην κορύφωση του φαινομένου είχαμε 200.000 παροχές που τέθηκαν εκτός ηλεκτροδότησης. Οι 100.000 επανήλθαν τις πρώτες δέκα ώρες του φαινομένου, εχτές επανηλεκτροδοτήθηκαν περίπου 90.000 παροχές και έχουμε περίπου 5.000 παροχές που ακόμα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα.

Οι βλάβες στις γραμμές μέσης τάσης στην πλειοψηφία τους έχουν επιδιορθωθεί, αλλά υπάρχουν και σποραδικές βλάβες. Παρακαλώ να καλέσουν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον ΔΕΔΔΗΕ για να δηλώσουν ότι υπάρχει βλάβη, γιατί μπορεί μία πολυκατοικία μεμονωμένη να μην έχει ρεύμα. Έχω δώσει οδηγία στο ΔΕΔΔΗΕ να καλέσουν όσους είχαν δηλώσει βλάβες, ώστε να διαπιστώσουν αν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση», είπε ο κ. Σκρέκας.

«Μια γραμμή μπορεί να διέρχεται από δύο και τρεις δήμους, να έχει βλάβη σε σημείο δύσκολα προσβάσιμο», σημείωσε ο ίδιος αναφορικά με το γεγονός ότι προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν και δήμοι όπου δε σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων. «Υπάρχει άριστη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά που μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση στη διάνοιξη του δρόμου ώστε να επιδιορθωθεί η βλάβη», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, έχει αποκατασταθεί το 95% των βλαβών στις γραμμές μέσης τάσης και μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση και στις υπόλοιπες. Επισήμανε δε ότι επειδή ανέμεναν ένα τέτοιας σφοδρότητας κύμα, οι δυνάμεις είχαν κατανεμηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ σε όλες τις περιοχές και με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να ηλεκτροδοτήσουν το 50% των παροχών τις 10 πρώτες ώρες.

Στόχος η αποκατάσταση των βλαβών σήμερα

«Η προσπάθεια είναι σήμερα να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των βλαβών. 800 400 4000 είναι ο αριθμός που μπορούν να καλούν οι πολίτες στο ΔΕΔΔΗΕ χωρίς χρέωση για να δηλώσουν τη βλάβη. Ο αγώνας συνεχίζεται. Νομίζω ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν προετοιμασμένος και έχει κατανείμει τις δυνάμεις σε όλη την Αττική. «Ζητάμε και παρακαλούμε πάλι τους πολίτες αν βλέπουν ότι ο γείτονας τους έχει ηλεκτρική ενέργεια και το δικό τους σπίτι δεν έχει, να πάρουν πάλι τηλέφωνο να ξαναδηλώσουν τη βλάβη γιατί μπορεί να υπάρχει ένα πρόβλημα στη δική τους παροχή ή στην παροχή χαμηλής τάσης», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η αναμονή στο τηλεφωνικό κέντρο δεν είναι μεγάλη. 

Η ώρα απόδοσης των ευθυνών

Σε φάση απόδοσης ευθυνών για το πρωτοφανές χάος που προκάλεσε στην Αττική η χιονόπτωση βρίσκεται η κυβέρνηση από σήμερα, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να κάνει αναλυτικές αναφορές στο υπουργικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για τις 11 το πρωί.

Μια πρώτη αποτίμηση για το τι πήγε λάθος έκανε, έστω ακροθιγώς, χθες ο Γιάννης Οικονόμου, εστιάζοντας σε τρία σημεία: Πρώτον και κυριότερο, στη διαχείριση του δρόμου της Αττικής Οδού, που «με ευθύνη της εταιρείας κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή», όπως είπε χαρακτηριστικά. Είναι βέβαιο ότι η εταιρεία δεν έλαβε καμία μέριμνα και από πλευράς κυβέρνησης αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ώστε να δικαιωθούν οι πολίτες για την ταλαιπωρία τους και την έκθεση σε κίνδυνο.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε, επίσης, ότι κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί ένας απολογισμός των αρρυθμιών, που παρουσιάστηκαν, ενώ επανέλαβε πως η σφοδρότητα του φαινομένου ήταν μεγαλύτερη απ ό,τι αρχικώς είχε προβλεφθεί, ενώ και η κακοκαιρία ήλθε νωρίτερα, απ ό,τι αναμενόταν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News