Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ποιες περιοχές της χώρας πλήττονται – Πού ενεργοποιήθηκε το 112

Ελλάδα
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ποιες περιοχές της χώρας πλήττονται – Πού ενεργοποιήθηκε το 112

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκκληση των αρχών στους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις τις επόμενες 48 ώρες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, ενόψει του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας «Ελπίδα» με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, έπειτα από ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε.

Αυτή την ώρα στην Αττική, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά σε όλους τους δρόμους που είχε διακοπεί χθες εκτός από τη Λεωφόρο Πάρνηθας που παραμένει κλειστή και στα δύο ρεύματα της κυκλοφορίας από το τελεφερίκ και πάνω. Επίσης, ισχύει η απαγόρευση κίνησης των φορτηγών στην παλαιά ΕΟ Αθηνών- Θηβών από το ύψος του πρατηρίου καυσίμων «Cyclon» στο ρεύμα προς Θήβα.

Ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε έκκληση χθες στους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις τις επόμενες 48 ώρες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επίσης απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τον οδικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους όπως την Ολυμπία και την Ιονία Οδό, ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα. Ακόμη, όπως είπε, όσοι οδηγοί Ι.Χ. οχημάτων σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε χθες το 112 και στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της Μαγνησίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, των βόρειων Κυκλάδων και της Λήμνου, προειδοποιώντας τους για έντονες χιονοπτώσεις το επόμενο 48ωρο και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ όπως τονίστηκε χθες, το 112 θα στέλνεται όπου κρίνεται απαραίτητο με τις απαραίτητες οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες, για το έντονο καιρικό φαινόμενο.

Στο μεταξύ, σε άμεση επιφυλακή τέθηκε από χθες το βράδυ στις 10 μμ το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αττικής, Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και νήσου Σκύρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για όσο διάστημα αυτά εκδηλώνονται, σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΜΥ, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το προσωπικό των υπόλοιπων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η αστυνομία για το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, έπειτα και από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Τον επιχειρησιακό συντονισμό των ενεργειών έχει ο υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου.

Από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ μάλιστα εκδόθηκαν οδηγίες προς τους οδηγούς και τους πεζούς για τη μετακίνησή τους και υπογραμμίστηκε να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Χαρακτηριστικά, οι οδηγοί:

-Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.

* Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

* Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).

* Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

* Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.

* Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.

* Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.

* Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.

* Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

* Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.

* Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.

* Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

* Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.

* Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Οι πεζοί:

* Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.

* Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.

* Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

* Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία, τη διακοπή και την αποκατάσταση της θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση στην ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ ενώ απευθύνεται σύσταση στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Βόλος: Σφοδρή χιονόπτωση σε Σποράδες και Πήλιο - Στα λευκά και ο Βόλος

Σφοδρή χιονόπτωση σημειώνεται, από το πρωί, στο Πήλιο και έχει σκεπάσει τα πάντα, ενώ στα λευκά ξύπνησε και ο Βόλος αφού χιόνι έχει αρχίσει να πέφτει, από τα ξημερώματα, και στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Στον ορεινό όγκο του Πηλίου η χιονόπτωση είναι πολύ έντονη και πυκνή και κυρίως στο Ανατολικό Πήλιο, αφού η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Ηδη, στη Ζαγορά το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά, ενώ σε υψηλότερα χωριά, όπως ο Κισσός, φτάνει περίπου στα 20 εκατοστά και το χιόνι εξακολουθεί να πέφτει πολύ πυκνό.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτη Κοτσάφτη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, φυσούν άνεμοι και αναμένεται πολύ χιόνι στην περιοχή, αλλά οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί και καταβάλλονται προσπάθειες να κρατηθούν ανοιχτοί και τις επόμενες ώρες τόσο οι κεντρικοί δρόμοι, όσο και οι εκείνοι που οδηγούν στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς.

Τα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς σήμερα και αύριο θα είναι κλειστά.

Κλειστά είναι σήμερα και αύριο τα σχολεία και στον δήμο Νοτίου Πηλίου μετά την απόφαση του δημάρχου Μιχάλη Μιτζικού, λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού που επικρατούν στην περιοχή.

Τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας ζουν και οι Σποράδες αφού το ξημέρωμα βρήκε και τα τρία νησιά να έχουν καλυφθεί από χιόνι και η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση.

Στη Σκόπελο και την Αλόννησο το ύψος του χιονιού έχει φτάσει σε πολλά σημεία και τα 30 εκατοστά, ιδίως στα ορεινά περάσματα, ενώ στη Χώρα Σκοπέλου στα 20 εκατοστά.

Τα σχολεία είναι κλειστά, αλλά οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Στη Σκιάθο το χιόνι έφτασε μέχρι και τη θάλασσα και του νησί είναι κατάλευκο αφού από τη συνεχιζόμενη σφοδρή και πυκνή χιονόπτωση το ύψος του χιονιού ακόμη και στη Χώρα της Σκιάθου έχει φθάσει τα 20 εκατοστά, αλλά σύμφωνα με τον δήμαρχο Θοδωρή Τζούμα οι δρόμοι του νησιού, και κυρίως ο άξονας Σκιάθου-Κουκουναριών, είναι ανοιχτοί αφού 14 αποχιονιστικά του Δήμου και της Περιφέρειας κινούνται συνεχώς για να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Στα λευκά ξύπνησε και ο Βόλος, αφού όλο το πολεοδομικό συγκρότημα ακόμη και τα παραλιακά προάστιά του, έχουν καλυφθεί από ένα στρώμα χιονιού όπου στα προάστια προς το Πήλιο ξεπερνά και τα 5 εκατοστά. Η θερμοκρασία στον Βόλο είναι στον 1 βαθμό, αλλά ο άνεμος που φυσά δίνει την αίσθηση για χαμηλότερη θερμοκρασία.

Τα σχολεία με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, θα είναι κλειστά σε όλη την περιοχή.

Λαμία: Σε επιφυλακή οι Αρχές για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο, ενώ σε εξέλιξη είναι το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας Ελπίς

H κακοκαιρία «Ελπίς» έχει δημιουργήσει ψυχρό κλοιό στη Στερεά Ελλάδα με έντονες χιονοπτώσεις, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Σε επιφυλακή βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας εργαζόμενοι και μηχανές, για να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους. Μικρά προβλήματα προκάλεσαν συναγερμό μέσα στη νύχτα χωρίς όμως να ενταθούν. Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας, τις πρώτες πρωινές ώρες, επεκτάθηκε η χιονόπτωση χωρίς όμως να έχει προκαλέσει κανένα πρόβλημα στην κυκλοφορία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο τμήμα από το Σχηματάρι μέχρι το Κάστρο Βοιωτίας η χιονόπτωση ήταν συνεχής, αλλά κράτησε για ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα, θέτοντας ωστόσο σε συναγεργμό τα συνεργεία εκχιονισμού που μένουν εκεί για να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοιχτό.

Στα ορεινά χωριά του Δήμου Καρύστου αλλά και του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου στην Εύβοια δεν σταμάτησε να χιονίζει σποραδικά από τα μεσάνυχτα μέχρι το ξημέρωμα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι χιονοπτώσεις συνεχίστηκαν με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Ένα μεγάλο μέρος των δήμων στη Νότια Εύβοια έχει ντυθεί στα λευκά χωρίς όμως μεγάλα προβλήματα ενώ με το ξημέρωμα χιονίζει ακόμα και στο Λιμάνι της Κύμης ενώ στο Μετόχι στα ορεινά το χιόνι έχει φτάσει τα 30 εκατοστά.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς και των Δήμων παραμένουν εκεί, καθώς αναμένεται η επέκταση της κακοκαιρίας και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ο Δήμοι και Περιφέρεια Στερεάς το ύψος του χιονιού ευρύτερα στην περιοχή θα είναι πολύ μεγάλο όπως επίσης αναμένονται πολικές θερμοκρασίες.

Στους υπόλοιπους νομούς της Στερεάς Ελλάδας δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα αν και σημειώθηκαν σποραδικές χιονοπτώσεις στην πλευρά της Βοιωτίας ιδιαίτερα στην περιοχή του Διστόμου.

Στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στους οδικούς άξονες από τη Λαμία προς το Δομοκό, από τη Λαμία προς το Καρπενήσι και από τη Λαμία προς την 'Αμφισσα δεν παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα καθώς οι θερμοκρασίες κρατήθηκαν γύρω στο μηδέν και δεν υπήρξαν νέες χιονοπτώσεις.

Ωστόσο στη Βοιωτία, κυρίως την Εύβοια αλλά και την Ευρυτανία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορισμένα τμήματα δρόμων κυρίως σε ορεινά χωριά τα οποία όμως αναμένεται να αυξηθούν τις αμέσως επόμενες ώρες με την επέκταση των φαινομένων..

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων εξελίσσεται η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους.

Ρόδος: Κλειστά τα σχολεία σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Κλειστά θα είναι σήμερα και αύριο όλα τα σχολεία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων έχει χιονίσει από χθες και αναμένεται νέο κύμα χιονοπτώσεων σήμερα. Στα Δωδεκάνησα χιόνισε στο νησί της Καρπάθου και αναμένονται σήμερα και αύριο χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα νησιά.

Ήδη, από χθες, στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των δήμων για να αντιμετωπίσουν τα προβλή

Στο νησί της Νάξου, όπου η χιονόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη, τα ξημερώματα απεγκλωβίστηκε ένα άτομο από το όχημά του στην περιοχή της Αγίας Κυριακής Απειράνθου, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Νάξου. Ο απεγκλωβισμός έγινε σε συνεργασία με την αστυνομία, επειδή ο άνθρωπος έχριζε άμεσης ιατρικής βοήθειας, καθώς υπέφερε από σκωληκοειδίτιδα. Στο σημείο δεν μπορούσε να προσεγγίσει ασθενοφόρο λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και για αυτόν τον λόγο ξεκίνησε με αλυσίδες για να μεταβεί μόνος του στο Νοσοκομείο Νάξου. Ωστόσο, εγκλωβίστηκε στο όχημά του εξαιτίας της χιονόπτωσης και κατάφερε να ειδοποιήσει τις αρχές για βοήθεια. Τον απεγκλώβισε η Πυροσβεστική στις 03:40 και τον μετέφερε επειγόντως και με ασφάλεια στο Νοσοκομείο Νάξου για νοσηλεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News