Βαρβιτσιώτης: Στόχος μας μια ενεργειακά αυτόνομη και «πράσινη» Ευρώπη

Ελλάδα
Βαρβιτσιώτης: Στόχος μας μια ενεργειακά αυτόνομη και «πράσινη» Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε σχέση με το θέμα των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια

Στη σπουδαιότητα της «μπλε οικονομίας» και στην ανάγκη να βρεθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, για μια περισσότερο «πράσινη» και ανθεκτική Ευρώπη αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην παρέμβασή του ενώπιον της Ομάδας Εργασίας για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον, που συνεδρίασε σήμερα στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της 3ης Ολομέλειας για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου υποβαθμίζεται συνεχώς, με την υπεραλίευση και τη μόλυνση να δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις παράκτιες οικονομίες και τα 200 εκατομμύρια πολιτών που ζουν σε αυτές. «Οι οικονομίες μας εξαρτώνται από ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον», σχολίασε και επισήμανε ότι ήδη η Ευρωμεσογειακή Ομάδα EU MED, που συνεδρίασε δύο φορές στην Αθήνα πέρυσι, έχει αναπτύξει συγκεκριμένες ιδέες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας στο πλαίσιο του Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης.

Σε σχέση με το θέμα των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και η Ευρώπη να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μίγμα. Ιδίως σε σχέση με το φυσικό αέριο, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο στις υπάρχουσες πηγές, αλλά θα πρέπει να διερευνήσει και τις δυνατότητες εισαγωγής του από νέους δρόμους, που περνούν από την Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Ομοίως, σημείωσε την ανάγκη ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ευρώπης με την Βόρεια Αφρική. «Η πράσινη ενέργεια όχι μόνο δε βλάπτει τον πλανήτη, αλλά βοηθά και την Ευρώπη να μην είναι εξαρτημένη από μία μόνη ενεργειακή πηγή», σημείωσε καταληκτικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News