Ελλάδα

Δυο κρούσματα της υποπαραλλαγής «Όμικρον» στην Ελλάδα - Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, ίσως ξεγλιστράει από τα εμβόλια. Υπάρχει η υποψία ότι επίσης τα υπάρχοντα rapid test δεν την πιάνουν. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες», ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής γενετικής ανθρώπων στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης

Τα πρώτα δυο κρούσματα με την υποπαραλλαγή «Όμικρον» εντοπίστηκαν στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο ταξιδιώτες που εντοπίστηκαν στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προερχόμενα από το εξωτερικό.

Ο ιός μεταλλάσσεται όσο ο κόσμος δεν εμβολιάζεται

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής γενετικής ανθρώπων στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ανέφερε ότι όσο βρίσκεται ανεμβολίαστος ο πληθυσμός, ο ιός βρίσκει την ευκαιρία να μεταλλάσσεται.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή γενετικής του ανθρώπου στο ΑΠΘ, «οι ανεμβολίαστοι και οι μερικώς εμβολιασμένοι αποτελούν εργοστάσιο μεταλλάξεων».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο «ιός μεταλλάσσεται 2 εκατ. φορές γρηγορότερα από το DNA του ανθρώπου».

Σχετικά με την νέα αυτή υποπαραλλαγή της Όμικρον, ανέφερε ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά στοιχεία ακόμη, πλην του ότι ξεκίνησε από τη Νορβηγία.

«Πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί. Και τα χέρια πλένουμε και αποστάσεις κρατάμε και μάσκα φοράμε», τόνισε ο επιστήμονας επισημαίνοντας ότι ο νέος αυτός ιός θα μεταδοθεί γρήγορα σε όλες τις χώρες.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ ο κ. Τριανταφυλλίδης, « υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, ίσως ξεγλιστράει από τα εμβόλια. Yπάρχει η υποψία ότι επίσης τα υπάρχοντα rapid test δεν την πιάνουν. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες».

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα με τον διπλά εμβολιασμένο 15χρονο μαθητή, που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, εξέφρασε την άποψη ότι η Επιτροπή Ειδικών του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να εισηγηθεί την ενισχυτική δόση και στους εφήβους, όπως γίνεται και στην Αμερική.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια