Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Στο πλευρό της 24χρονης Γεωργίας η Κρήτη

Κρήτη
Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Στο πλευρό της 24χρονης Γεωργίας η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιγαντώνεται το κύμα αλληλεγγύης προς την 24χρονη που έπεσε θύμα βιασμού στη Θεσσαλονίκη – Πορεία το απόγευμα της Παρασκευής 21 Ιανουαρίου από τη Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου

Κύμα σφοδρών αντιδράσεων έχει προκαλέσει - και - στην Κρήτη η υπόθεση της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα, η οποία κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Μερικά 24ωρα από την αποκάλυψη της υπόθεσης και την απόφαση της κοπέλας να βγει επώνυμα, φανερώνοντας το πρόσωπό της, και να μιλήσει δημόσια γι’ αυτά που καταγγέλλει ότι συνέβησαν, η κοινή γνώμη συνεχίζει να “βομβαρδίζεται” από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις εξελίξεις της εν λόγω υπόθεσης.

Μπορεί το κύμα αλληλεγγύης στην 24χρονη γυναίκα να έχει “γιγαντωθεί”, ωστόσο δε λείπουν από το προσκήνιο εκείνοι οι οποίοι κουνάνε το δάχτυλο στην καταγγέλλουσα, οι «ναι μεν, αλλά...», οι θιασώτες του victim blaming (σε ελεύθερη μετάφραση «κατηγορώ το θύμα»).

Ωστόσο, οι αντιδράσεις - και - των φεμινιστικών οργανώσεων, οι οποίες καλούν σε μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, στεκόμενες στο πλευρό της Γεωργίας, είναι σφοδρές. Σ’ αυτό το πλαίσιο, διοργανώνεται σήμερα το απόγευμα, στο Ηράκλειο, πορεία αλληλεγγύης στην 24χρονη από τη Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου. Το “ραντεβού” έχει δοθεί για τις 7 το απόγευμα, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

«Συντονιζόμαστε με τις αδερφές μας και διαδηλώνουμε κι εμείς την οργή μας. Συντονιζόμαστε με τους αγώνες του φεμινιστικού κινήματος και διαδηλώνουμε με στΟΡΓΗ.

Διαδηλώνουμε για κάθε αδερφή μας που παραβιάστηκε, που κακοποιήθηκε, που τραυματίστηκε.

Για κάθε αδερφή μας που πάλεψε και κάθε αδερφή μας που παλεύει.

Διαδηλώνουμε για κάθε μία που βρήκε το θάρρος και μίλησε και κάθε μία που δε βρήκε ακόμη τη δύναμη να μιλήσει.

Διαδηλώνουμε για κάθε μία που στάθηκε απέναντι στον κακοποιητή της, απέναντι στο σύστημα συγκάλυψης και ξεπλύματος των βιαστών, απέναντι στην πατριαρχική βία.

Διαδηλώνουμε για μια κοινωνία ασφαλή και ελεύθερη για όλες μας και για όλα μας.

Μια κοινωνία που το “όχι” θα ακούγεται ακόμη και όταν δε λέγεται.

Διαδηλώνουμε για τη Γεωργία.

Είμαστε με τη Γεωργία.

Είμαστε με την κάθε Γεωργία.

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ!

#Με_την_Γεωργία», αναφέρεται στην ανακοίνωση-κάλεσμα της Φεμινιστικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου.

Αρνείται την κατηγορία

Στο μεταξύ, ο 27χρονος Β.Λ., γόνος γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση, απέστειλε χθες σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας δήλωσή του, μέσω της οποίας ζητά να έχει ίση αντιμετώπιση με την 24χρονη, αρνούμενος παράλληλα ότι τη βίασε.

«Επί πολλές μέρες τόσο εγώ ως πρόσωπο, αλλά και ολόκληρη η οικογένειά μου διασύρεται, “δικάζεται”, αλλά και “καταδικάζεται”, για μια υπόθεση που εκκρεμεί σε στάδιο προδικασίας ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Σε ένα κράτος δικαίου, ο κάθε κατηγορούμενος [οποιοσδήποτε και αν είναι] τεκμαίρεται αθώος, μέχρι να αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία η ενοχή του. Η μονόπλευρη υιοθέτηση μιας κατηγορίας, χωρίς στοιχειώδη γνώση και διασταύρωση των στοιχείων της δικογραφίας, δεν προάγει τον νομικό μας πολιτισμό και καταστρατηγεί με τον πιο θεαματικό τρόπο το τεκμήριο αθωότητας, που δικαιούται να απολαμβάνει ο κάθε κατηγορούμενος. (...) Ωστόσο, μετά τον καταιγισμό των ειδήσεων, που παρουσιάζουν μονόπλευρα τη μια εκδοχή, αισθάνομαι την ανάγκη να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδέποτε διέπραξα “βιασμό” σε βάρος της μηνύτριας, αφού η μεταξύ μας σωματική επαφή έγινε με την απόλυτη γνώση, συναίσθηση και συναίνεσή της [και τούτο αποδεικνύεται από πλείστα στοιχεία της δικογραφίας]. Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα πληροφόρησης, σέβομαι απεριόριστα το δικαίωμα γενετήσιας ελευθερίας του κάθε προσώπου, ζητώ όμως να δημοσιοποιηθούν οι παραπάνω θέσεις μου, αφού βασική αρχή της δημοσιογραφίας είναι η αμφίπλευρη και αντικειμενική ενημέρωση του κοινού.

Ζητώ να αντιμετωπισθώ ισότιμα με τη μηνύτρια, να μην προσβάλλεται η προσωπικότητά μου, να μη προβάλλεται καταχρηστικά και εντελώς ταξικά η οικονομική θέση και η κοινωνική κατάσταση της οικογένειάς μου, ως δήθεν στοιχείο σε βάρος μου, και να γίνει σεβαστό τεκμήριο αθωότητας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Β.Λ.

Παρουσία ψυχολόγου - Καταθέτει ξανά η Γεωργία Μπίκα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γεωργία Μπίκα αναμένεται σήμερα να καταθέσει εκ νέου στην αρμόδια ανακρίτρια, παρουσία ψυχολόγου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε έρευνες στα σπίτια των ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Σημειώνεται ότι οι έρευνες διεξήχθησαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι Αρχές προέβησαν στη σύλληψη ενός άνδρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για το άτομο στο όνομα του οποίου “κλείστηκε” το δωμάτιο όπου φέρεται να έλαβε χώρα ο ομαδικός βιασμός. Ο συγκεκριμένος άνδρας φέρεται να αφέθηκε ελεύθερος μετά από προφορική εντολή του εισαγγελέα.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθεί εάν στοιχειοθετείται η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου αναφορικά με τη διαρροή στα ΜΜΕ εγγράφων με τις προανακριτικές καταθέσεις των εμπλεκόμενων ατόμων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News