Κορωνοϊός: Με μετάλλαξη «Όμικρον» 9 στα 10 κρούσματα στην Κρήτη - Στη ΜΕΘ Covid του ΠΑΓΝΗ 13χρονο αγόρι

Κρήτη
Κορωνοϊός: Με μετάλλαξη «Όμικρον» 9 στα 10 κρούσματα στην Κρήτη - Στη ΜΕΘ Covid του ΠΑΓΝΗ 13χρονο αγόρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δε θα δέχεται νέες εισαγωγές η Αιματολογική του ΠΑΓΝΗ τις επόμενες δέκα ημέρες, λόγω των 6 ασθενών που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό - Αλλαγές στις αποδοχές γονέων, αναφορικά με τις αποδοχές των αδειών νόσησης γονέων με παιδιά που νοσούν με κορωνοϊό

Πάνω από 18,5 χιλιάδες (18.869) νέα κρούσματα, 81 θάνατοι και 688 διασωληνωμένοι καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο σε όλη την επικράτεια. Τα 1.723 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στο νησί μας, στα νοσοκομεία του οποίου νοσηλεύονται με κορωνοϊό 236 ασθενείς. Μεταξύ των νοσηλευόμενων βρίσκεται και ένα 13χρονο αγόρι, που νοσηλεύεται με κορωνοϊό στο ΠΑΓΝΗ, με την κατάσταση της υγείας του, ωστόσο, να κρίνεται από το προσωπικό πολύ καλή.

Στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 1.723, από τα 18.869 που καταγράφηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο. Σημειωτέον ότι προχθές Τετάρτη 1.749 συμπολίτες μας είχαν βρεθεί θετικοί με κορωνοϊό. Αναλυτικότερα, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου εντοπίστηκαν 779 νέα κρούσματα, στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου 143, στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου 309 και στην περιφερειακή ενότητα Χανίων 492.

Μάλιστα, από τη ζωή έφυγε και ένα βρέφος 52 ημερών που νοσούσε με κορωνοϊό και νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο”. Το κοριτσάκι γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου και εισήχθη στο νοσοκομείο με κορωνοϊό μόλις τη 12η ημέρα από τη γέννησή του. Με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται, μεταφέρθηκε από τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στη ΜΕΘ Νεογνών του νοσοκομείου, όπου και διασωληνώθηκε, παραμένοντας εκεί για 30 ημέρες. Δυστυχώς, όμως, δεν τα κατάφερε. Το μωράκι κόλλησε από τη μητέρα του, η οποία παρουσίασε ήπια συμπτώματα κορωνοϊού.

Στη ΜΕΘ Covid του ΠΑΓΝΗ 13χρονο αγόρι – Εμφάνισε μυοκαρδίτιδα

Στο μεταξύ, μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό είναι και ένα 13χρονο παιδί με «Όμικρον» στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, «το παιδί δεν έχει αναπνευστική ανεπάρκεια. Εμφάνισε μυοκαρδίτιδα. Μπήκε στη Μονάδα προληπτικά για τον έλεγχο της μυοκαρδίτιδας. Ευτυχώς νοσεί με “Όμικρον” και ευτυχώς που έχει εμβολιαστεί, γιατί και τα δύο είναι πολύ καλοί προγνωστικοί παράγοντες. Μάλλον εντός 24ώρου θα επιστρέψει στην Κλινική (COVID). Στην “κορυφή του παγόβουνου”, με τόσα κρούσματα, σαφώς θα έχουμε και νοσηλείες παιδιών».

Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, η κατάσταση της υγείας του αγοριού χαρακτηρίζεται πάρα πολύ καλή. Το 13χρονο παιδί, με καταγωγή από το Ρέθυμνο, έχει πραγματοποιήσει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού, δεν παρουσιάζει άλλα προβλήματα υγείας και - εφόσον η κατάστασή του κρίνεται καλή - δεν έχει διασωληνωθεί.

9 στα 10 κρούσματα ανήκουν στην «Όμικρον»

Έως και το 90% των ενεργών κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα μας ανήκει στην παραλλαγή «Όμικρον», που πλέον κυριαρχεί απόλυτα. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, «περίπου 170.000 συνάνθρωποί μας αποτελούν σήμερα ενεργά κρούσματα. Παρατηρείται μια σταθερή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών να έχει μειωθεί κατά 35% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα [...]».

Όπως πρόσθεσε, εξάλλου, η κ. Παπαευαγγέλου, «αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα παρατηρήθηκε στην Κρήτη και την Αχαΐα [...], ενώ η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να απασχολεί, με περισσότερους από 5 χιλιάδες να νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια. Η κάλυψη κλινών COVID φτάνει στο 63% και των ΜΕΘ COVID στο 88%. Σταθεροποίηση παρατηρείται στις εισαγωγές και στους διασωληνωμένους κατά το τελευταίο 7ημερο [...]. Επτά στους 10 νοσηλευόμενους είναι άνω των 55 ετών και ένας στους 3 μικρότερος των 65 ετών [...]. Το 80% των θανάτων κάτω των 60 ετών αφορά άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν εμβολιαστεί μερικώς. Σε ποσοστό 93,4% οι θανόντες του τελευταίου δεκαπενθήμερου είτε δεν είχαν εμβολιαστεί είτε δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση. Παρότι η «Όμικρον» αποτελεί σήμερα το 80% με 90% του συνόλου των κρουσμάτων, εξακολουθεί να κυκλοφορεί και η “Δέλτα”. Στη χώρα μας δεν έχει τελειώσει η “Δέλτα”, η οποία καταλαμβάνει το 50% των ατόμων που εισάγονται στα νοσοκομεία. Επίσης, μείωση σημειώνεται και στα νέα κρούσματα παιδιών από 4 έως 18 ετών (36.300 παιδιά με κορωνοϊό αυτήν την εβδομάδα). Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην Αμερική σε παιδιά κάτω των 5 ετών, τα οποία είχαν νοσήσει με «Όμικρον», παρατηρήθηκε και σε αυτά ηπιότερη νόσος [...] σε σύγκριση με τη «Δέλτα». Στη χώρα μας οι νοσηλείες παιδιών παραμένουν σταθερά στο 2%».

Όπως είπε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, «την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων έδειξε σημαντική βελτίωση της τάξης του 31%. Ωστόσο στους θανάτους σημειώθηκε σημαντική αύξηση της τάξης του 24%. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ έδειξε μείωση 5%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο στα νοσοκομεία έδειξε μείωση 7%. Βλέπουμε επιτάχυνση των εξιτηρίων 6%. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι το «κύμα» της «Όμικρον» στην Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης, κάτι που αναμένουμε να φανεί τις επόμενες εβδομάδες και στο ΕΣΥ, που σήμερα δέχεται πίεση. Κατά πόσο η συρρίκνωση της διασποράς θα συνεχιστεί, είναι κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια. Αναμένουμε να σταθεροποιηθεί σε ένα ποσοστό, μεγαλύτερο της «Δέλτα», όσον αφορά τα νέα κρούσματα. Όμως περιμένουμε σταθεροποίηση και κάμψη της πίεσης στο Σύστημα Υγείας, ως αποτέλεσμα της επέκτασης του εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση».

Αλλαγές στις αποδοχές γονέων

Σε αλλαγές αναφορικά με τις αποδοχές των αδειών νόσησης γονέων που τα παιδιά τους νοσούν με κορωνοϊό προχωράει το υπουργείο Εργασίας. Περιληπτικά, όσοι γονείς λείπουν με άδεια από τη δουλειά τους, κατόπιν νόσησης των παιδιών τους, θα λαμβάνουν πλέον το 100% και όχι το 50% - που ίσχυε έως τώρα - των αποδοχών τους την 4η ημέρα. Ταυτόχρονα, οι εργοδότες δε θα υποχρεούνται να δηλώνουν στο “Εργάνη” όσους εργαζόμενους λείπουν με άδεια λόγω κορωνοϊού.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων ημερών της άδειας, οι γονείς που τα παιδιά τους νοσούν με κορωνοϊό θα λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους από τον εργοδότη τους. Για την 4η ημέρα, θα παίρνουν το 100% των αποδοχών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν προβλέπεται υποχρέωση του εργοδότη δήλωσης στο Π.Σ. “Εργάνη” των εργαζομένων του που λείπουν με άδεια λόγω νόσησης κορωνοϊού.

Με τη ρύθμιση αυτή, το άρθρο 15 του Ν. 4722 παραμένει σε ισχύ και εφαρμόζεται σε εργαζόμενους που βρίσκονται υποχρεωτικά σε απομόνωση, μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τον αριθμό των ημερών παραμονής σε απομόνωση - όπως ορίζονται από αυτά. Για την εφαρμογή της άνωθεν διάταξης, ο εργαζόμενος πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση, με την οποία επιβεβαιώνει την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, αλλά και ότι η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας αφορά τις ώρες των εργάσιμων ημέρων παραμονής του ίδιου σε απομόνωση.

Καταψήφισε την τροπολογία

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, αναφορικά με την τροπολογία της κυβέρνησης περί δημοσιοποίησης της επωνυμίας των επιχειρήσεων που «παραβίασαν» τα μέτρα κατά της πανδημίας, δήλωσε: «Τι νόημα έχει να δημοσιοποιείται το όνομα της επιχείρησης, αφού δε θα προσέλθει κανείς; Εφόσον έχει τεθεί σε αναστολή, δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο κανέναν η δημοσιοποίηση του ονόματος της επιχείρησης [...]. Θα δημοσιοποιείται η επωνυμία χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι μπορεί να έχει υποκαταστήματα; Θα ήταν λογικό αυτή η βαριά κύρωση για δημοσιοποίηση της επωνυμίας να συνοδευτεί με μεγαλύτερη παράβαση [...]. Η δημοσιοποίηση του ονόματος αποτελεί προσβολή στη φήμη και στα μάτια του πολίτη [...]. Η κηλίδα της δημοσιοποίησης θα παραμείνει ακόμα και αν η επιχείρηση προσφύγει κατά της κύρωσης της αναστολής λειτουργίας και δικαιωθεί».

ΠΑΓΝΗ- Όχι εισαγωγές στην Αιματολογική μετά τα έξι κρούσματα

Δε θα δέχεται νέες εισαγωγές η Αιματολογική του ΠΑΓΝΗ τις επόμενες δέκα ημέρες, λόγω των 6 ασθενών που εντοπίστηκαν εκεί, οι οποίοι έχουν κολλήσει παράλληλα με κορωνοϊό. Ταυτόχρονα, νοσηλευόμενοι ασθενείς που κόλλησαν κορωνοϊό εντοπίστηκαν και σε άλλες κλινικές, όπως στην Ορθοπαιδική, τη Γαστρεντερολογική, την Ογκολογική και την Καρδιολογική, χωρίς όμως με βαριά συμπτώματα. Στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, προστίθενται και εργαζόμενοι υγειονομικοί του νοσοκομείου, οι οποίοι κολλούν τον ιό ο ένας μετά τον άλλον. Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, τα μέλη του προσωπικού που έχουν νοσήσει επιστρέφουν αναγκαστικά μετά από 5 ημέρες καραντίνας, ενόσω έχουν συμπτώματα, παρά την υψηλή πιθανότητα μετάδοσης της νόσου. Με νεότερη ανακοίνωση, το Σωματείο αναφέρεται στα προαναφερθέντα γεγονότα ζητώντας εκ νέου να εισακουστούν τα αιτήματα του προσωπικού από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου, «αναστάτωση προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες στην Αιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, όπου 6 νοσηλευόμενοι ασθενείς διαγνώστηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 και μεταφέρθηκαν στη Μονάδα Αντιμετώπισης Κορωνοϊού (ΜΑΚ). Οι υπόλοιποι αιματολογικοί ασθενείς, που συν-νοσηλεύονταν στους ίδιους θαλάμους με τα κρούσματα, υποβάλλονται σε καθημερινά διαγνωστικά τεστ και έχουν τεθεί σε καραντίνα ως “ύποπτοι”, σε γειτονικούς, ωστόσο, θαλάμους με ουδετεροπενικούς αρρώστους. Σε συχνούς ελέγχους υποβάλλεται και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής, χωρίς να βγει κανείς σε καραντίνα. Για τις επόμενες δέκα μέρες η Αιματολογική δε θα δέχεται νέες εισαγωγές, οι οποίες θα νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές.

Με τις τελευταίες δηλώσεις της διοίκησης, κρούσματα διαπιστώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και σε νοσηλευόμενους σε άλλες κλινικές του ΠΑΓΝΗ (π.χ. την Ορθοπαιδική, τη Γαστρεντερολογική, την Ογκολογική και την Καρδιολογική), με τις ΜΑΚ να επιβαρύνονται με χειρουργικά και άλλα περιστατικά χωρίς σοβαρή νόσο COVID. Επίσης, ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι διαγιγνώσκονται θετικοί για SARS-CoV-2, ενώ υποχρεώνονται να επιστρέψουν στη δουλειά σε μόλις 5 μέρες, αν έχουν ήπια συμπτώματα, παρόλο τον ενδεχόμενο κίνδυνο να μεταδώσουν τη λοίμωξη σε εργαζόμενους και ασθενείς».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News